Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Αυστραλία: Η Κωνσταντίνα Πέλκα από τον Γέρμα νικήτρια του διαγωνισμού «Το πιο τυχερό τσουρέκι» (συνταγή)

Την υπογραφή της «αυτοδημιούργητης» μαγείρισσας Κωνσταντίνας Πέλκα φέρει η συνταγή που κέρδισε στον διαγωνισμό του SBS Greek. Η 80χρονη συμπάροικος Αδελαΐδας δημιούργησε μόνη της τη συνταγή μαζεύοντας γνώσεις ετών από διάφορες παραλλαγές ωσότου κατέληξε στην «καλύτερη»!

Ενθουσιασμένη δηλώνει η ομογενής Κωνσταντίνα Πέλκα για την ανάδειξή της σε νικήτρια του φετινού διαγωνισμού του Ελληνικού Προγράμματος για «το πιο τυχερό πασχαλινό τσουρέκι».

«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενη για αυτό στα 80 χρόνια μου να κερδίσω κάτι που δεν το περίμενα καν».

Η κ. Πέλκα είναι ο ορισμός της «αυτοδημιούργητης» σεφ.

Φτάνοντας στην Αυστραλία το 1965 από το χωριό Γέρμας Καστοριάς, έπιασε δουλειά σε νοσοκομείο της Αδελαΐδας στην κουζίνα, σε πόστο βοηθού αρχικά κόβοντας και ετοιμάζοντας λαχανικά για το μαγείρεμα.

«Επειδή μου άρεσε πολύ η μαγειρική[…] τι έκανα; Παρακολουθούσα τους μαγείρους!», εξομολογείται.

«Και έγραφα τί έκαναν και πώς και έτσι μάθαινα, είχα ένα βιβλιαράκι στην τσέπη μου και τα κατέγραφα […] Μετά δούλεψα και σε ένα εστιατόριο και έγραφα και από εκεί όποια συνταγή έβλεπα.

«Σε 3-4 χρόνια είχα γίνει μαγείρισσα», λέει προσθέτοντας ότι κατέληξε μετά να δουλεύει σε κουζίνα με πάνω από 30 άτομα υπό την επίβλεψή της.

Τη συγκεκριμένη συνταγή για το πασχαλινό τσουρέκι, τη δημιούργησε μόνη της συγκεντρώνοντας τα καλύτερα σημεία από διάφορες παραλλαγές που συνάντησε ανά τα χρόνια.

«Δεν πήρα τη συνταγή από κάποιο βιβλίο ή πουθενά αλλού.

«Έκανα τη δικιά μου και βγήκε η καλύτερη!», λέει με αφοπλιστική υπερηφάνεια.

Και σε μια εποχή που η μαγειρική είναι περισσότερο “εμπορική” από ποτέ και τα μυστικά των συνταγών κρατούνται επτασφράγιστα, η κ. Πέλκα μας θυμίζει ότι μια από τις μεγαλύτερες χαρές στην κουζίνα όπως και στη ζωή γενικότερα είναι να μοιράζεσαι.

Γι’ αυτό και μοιράζεται μαζί μας, τη συνταγή της από το «καλύτερο» πασχαλινό τσουρέκι, που φτιάχνει κάθε Πάσχα εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

Στην καταγραφή της συνταγής (ακολουθεί στα αγγλικά) για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό βοήθησε η εγγονή της Χριστίνα Πέλκα που εικονίζεται στην κεντρική φωτογραφία.

tsoureki

Το τσουρέκι της Κωνσταντίνας

Ingredients

3/4 cup milk
1 tbs mahlepi
2 tbs yeast
5 eggs, with one yolk reserved
2 tbs orange zest
1 1/2 cups caster sugar
1 tsp vanilla sugar/essence
1/2 cup orange juice, with one tablespoon reserved
1/2 cup vegetable oil
4 1/2 cups plain flour
sesame seeds, for garnish

Method
(makes 3 or 4 small loaves)

1. Warm the milk until lukewarm and fill the sink with hot water.

2. Place the mixing bowl in the sink of hot water. Whisk together the warmed milk, mahlepi, yeast and 3 tbs of plain flour in the bowl. Cover and allow the yeast to activate.

3. Whisk together the eggs. Add the orange zest, orange juice, caster sugar, vanilla sugar and vegetable oil, then whisk to combine. Reserve 1 egg yolk and 1 tbs orange juice for brushing later.

4. Add the egg mixture to the milk and yeast in the bowl. Keep the bowl in the sink, to warm through the ingredients. Stir. Add the flour and knead mixture together, using a plastic scraper to clean the sides of the bowl. Mixture should come away from the hands once ready.

5. Wipe the base of the bowl, cover with cling film and place within a plastic bag. Wrap with several layers of blankets and put in a warm place to prove for about 2 to 3 hours, until over doubled in size.

6. Line the baking trays with baking paper. Shape the dough with oiled hands into braided shapes. Brush with reserved egg yolk and a tablespoon of orange juice. Sprinkle with sesame seeds. Cover with a tea towel, then the blankets and allow to rise until doubled, about 2 to 3 hours.

7. Preheat oven to 150 C.

8. Bake for about 30 minutes or until internal temperature reaches 90 C.

sbs.com.au

 

 

Back to top button