Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάΝεστόριο

ΑΡ. ΣΥ.: Να αποσυρθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Η κατάθεση του σε συνθήκες καραντίνας αποτελεί συνειδητή αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση της ΝΔ, δια του υπουργού Περιβάλλοντος Χατζηδάκη ετοιμάζεται να φέρει τις επόμενες μέρες – εν μέσω πανδημίας – το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν τα δάση, τα βουνα και οι προστατευόμενες περιοχές καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές». Για την κυβέρνηση της ΝΔ, προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων και με αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές. 

Στα μέτρα για την πανδημία ποντάρει ότι θα εξασφαλίσουν ότι το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο  κρύβει πίσω από την “προστασία των δασών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”  την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων στη λεγόμενη “πράσινη οικονομία”, όπως η ενέργεια  Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας στην περιοχή μας συντελείτε καταστροφή των βουνών και με ευθύνη και της Περιφέρειας. (Βασιλιτσα – Γραμμος -Ασκιο-Μπουρινος -Βέρμιο). 

Συγκεκριμένα προβλέπει:

  • Κατάργηση, στην ουσία, της προστασίας των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις, Αιολικά Πάρκα. Φράγματα) δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).
  • Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) (Πάρκο Βόρειας Πίνδου)
  • Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών ενώ εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».
  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των Μεταβλητών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.  
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων  και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
  • Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε:

  • Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιοκαι σε καμιά περίπτωση να μην εισαχθεί στη βουλή για ψήφιση εν μέσω περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.
  • Να σταματήσει η συνειδητή αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης με την προώθηση για ψήφιση ενός τόσο σοβαρού νομοσχέδιου για το περιβάλλον σε συνθήκες καραντίνας και απαγόρευσης των αντιδράσεων
  • Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία,που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Η ΑΡ.ΣΥ Για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία θα δώσει τη μάχη μαζί με όλο το κίνημα για το περιβάλλον για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Σ΄ αυτά τα πλαίσια στηρίζει την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών των περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων.

https://www.change.org/savenatureGreece

Κοζάνη 24/4/2020

Το Γραφείο Τύπου

 

 

 

Back to top button