Καστοριά

Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Καστοριάς: Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο εν μέσω πανδημίας

Αγαπητοί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί,

Μέσα στην περίοδο της πανδημίας, όπου υπάρχει απαγόρευση των συναθροίσεων και τα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν περιοριστεί λόγω της αναπάντεχης κατάστασης, τη στιγμή που εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί, όσο γίνεται, η λειτουργία των σχολείων, η κυβέρνηση φέρνει στη βουλή νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση. Ένα νομοσχέδιο, που διαμορφώνει το μέλλον της εκπαίδευσης με συνταγές και στοιχεία του παρελθόντος. Ο σεβασμός στην δημοκρατία απαιτεί πράξεις και όχι λόγια. Σε περίοδο όπου είναι αδύνατη η πραγματοποίηση του διαλόγου με όρους δημοκρατίας, με κλειστές τις σχολικές μονάδες και τα πανεπιστήμια , με γονείς, μαθητές και φοιτητές στα σπίτια τους, η κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που διαμορφώνει το μέλλον της εκπαίδευσης με συνταγές του παρελθόντος αποτελεί εμπαιγμό, προσβολή και ύβρη προς την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα. Τέτοιες τακτικές ταιριάζουν περισσότερο σε δικτατορικά καθεστώτα.

Όσον αφόρα στο νομοσχέδιο, το οποίο αποτυπώνει στοιχεία από ακραίες νεοφιλελεύθερες πρακτικές που απέτυχαν διεθνώς, θα οδηγήσει σε αύξηση της σχολικής διαρροής (βλέπε τράπεζα θεμάτων), στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών (βλέπε μέθοδο αξιολόγησης μαθητών, σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών), με τελικό θύμα την υποβάθμιση της ήδη υποχρηματοδοτούμενης δημόσιας εκπαίδευσης και σταδιακά την ιδιωτικοποίησή της, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Ακόμη η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων, η τράπεζα θεμάτων και η μετατροπή των σχολείων σε διαρκή εξεταστικά κέντρα φαίνεται να είναι το νέο δωράκι της κυβέρνησης στα ιδιωτικά συμφέροντα της εκπαίδευσης (βλέπε φροντιστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ΙΕΚ, ΚΕΚ). Να μην παραλείψουμε και την επαναφορά της αξιολόγησης της διαγωγής των μαθητών, και πιθανώς μελλοντικά σε επόμενη ίσως φάση, και των κοινωνικών φρονημάτων των μαθητών, ως καινοτομία καθώς και την εισαγωγή των αγγλικών πιλοτικά σε όλα τα νηπιαγωγεία, με την ελπίδα να εισαχθούν σύντομα και στα βρέφη από τα μαιευτήρια!!! Άλλη καινοτομία που εισάγει, σε αντίθεση με προηγούμενους νόμους, είναι η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με προφανή βέβαια σκοπό… την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης!!!

Ως Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Καστοριάς :

  1. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο απειλεί τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την υποβαθμίζει, θέτει αλλεπάλληλους φραγμούς στην φοίτηση όλων των μαθητών στο δημόσιο σχολείο και διαβρώνει τον βασικό ρόλο του νηπιαγωγείου επιχειρώντας τη σχολειοποίησή του.
  2. Καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τις αντιδημοκρατικές της μεθοδεύσεις και την καλούμε να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ως κοινωνία και ως εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει σύντομα να δώσουμε δυναμικά την απάντηση σε αυτές τις «νυχτερινές» ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δείτε και σχολιάστε το νομοσχέδιο στη διαβούλευση έως 6 Μαΐου 2020 στις 08:00 ΕΔΩ 

 

 

 

 

 

 

Back to top button