Κόσμος

Γαλλία: Περιορισμοί στα υποκατάστατα νικοτίνης, μετά την έρευνα ότι ίσως προστατεύει από τον κορονοϊό

Οι γαλλικές αρχές έθεσαν περιορισμούς στην πώληση προϊόντων νικοτίνης και υποκατάστατων, μετά την έρευνα που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα και υποστηρίζει ότι η νικοτίνη ίσως να έχει κάποια προστατευτική δράση στη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι στόχος του είναι να μην παρουσιαστούν ελλείψεις σε προϊόντα όπως είναι τα δερματικά επιθέματα νικοτίνης για τους ασθενείς αλλά και να αποφευχθεί η λανθασμένη χρήση ή και η κατάχρηση των προϊόντων αυτών που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή του καπνίσματος.

Με βάση την απόφαση, τα φαρμακεία δεν επιτρέπεται να πωλούν ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που χρειάζεται κάποιος για διάστημα ενός μήνα μέχρι τις 11 Μαΐου, οπότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στη Γαλλία.

Απαγορεύονται επίσης οι πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων.

«Μια ομάδα Γάλλων ερευνητών έγραψε ένα ενδιαφέρον επιστημονικό άρθρο που δείχνει ότι είναι λιγότεροι οι ασθενείς με Covid-19 που καταναλώνουν νικοτίνη -δηλαδή οι καπνιστές- σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Όμως, προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καπνός προστατεύει. Ο καπνός σκοτώνει» είπε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, προσθέτοντας ότι πάνω από 70.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στη Γαλλία από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Ο υπουργός αναφερόταν στη μελέτη ερευνητών του νοσοκομείου Pitié-Salpêtrière που δείχνει ότι είναι λιγότεροι οι καπνιστές μεταξύ των ασθενών με Covid-19 σε σύγκριση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό και ότι η νικοτίνη εμποδίζει τον κορονοϊό να προσκολληθεί στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό.

AΠΕ

Back to top button