Ελλάδα

Σ.Τσιόδρας: Δεν μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» εκτίμησε στην αποψινή του ενημέρωση ο Σ.Τσιόδρας, για το lockdown το οποίο, όπως είπε, σταδιακά και ελεγχόμενα θα αίρεται. Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό». Μάλιστα αναρωτήθηκε:«Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος». Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες»;

Εξήντα τρεις ασθενείς έχουν βγει από τις  ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, 16 νέα κρούσματα. Έντεκα από αυτά σχετίζονται με ήδη γνωστά κρούσματα και προέκυψαν από την ιχνηλάτηση. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.506 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 578 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.174 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 47 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 13 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε νέος θάνατος με τον συνολικό αριθμό των θανάτων να παραμένει στους 130 με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Εξήντα τρεις ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.

Η έλλειψη οξυγόνου και το οξύμετρο

Σε ερώτηση που δέχτηκε, σχετικά με την έλλειψη οξυγόνου σε ασθενείς, χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται με δύσπνοια και για το αν πρέπει όλοι μας να έχουμε οξύμετρο στο σπίτι μας, απάντησε ότι θα πρέπει να «υπάρχει επαγρύπνηση για τα συμπτώματα. Ο ΠΟΥ έβαλε και νέα συμπτώματα στην λίστα για τον κορωνοϊό όπως ο πονοκέφαλος, τα ρίγη, οι μυαλγίες, η έλλειψη όσφρησης και γεύσης». Μάλιστα όπως ανέφερε «μπορεί να είναι ακόμη και ένας πονόλαιμος που έχει υπό εκτιμηθεί καθώς το έχουμε δει να συμβαίνει». Ο κος Τσιόδρας ανέφερε ότι γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα ποσοστό ασθενών που δεν έχει συμπτώματα και ένα άλλο που ήταν στη φάση πριν εμφανίσει συμπτώματα. Και οι δύο αυτές κατηγορίες μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στο περιβάλλον τους. «Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μάλλον περισσότεροι αυτοί που δεν είχαν συμπτώματα αλλά τα εμφάνισαν στην πορεία. Εκτιμάται ότι το 50% των μεταδόσεων προέρχεται από αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η ιατρική αξιολόγηση με το παραμικρό σύμπτωμα. Όσον αφορά το οξύμετρο, είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι αυτό που θα μας δώσει την θεραπεία, την διάγνωση θα την κάνει ο γιατρός. Όσοι το έχουν και είναι συνήθως ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν όμως να έχουμε όλοι ένα οξύμετρό δεν είμαι αυτής της λογικής».

Σχετικά βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων δείχνει να έχει ο Κορωνοϊός

Ένα από τα αισιόδοξα μηνύματα της αποψινής ενημέρωσης του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν το γεγονός ότι από τα πρώτα στοιχεία των εκεί στημένων φαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός δεν φαίνεται να μεταλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς. «Υπάρχουν μικροδιαφορές το γενετικό του υλικό και αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μελετήσουν το νέο ιό» επισήμανε ο κος Τσιόδρας ο οποίος πρόσθεσε πως για παράδειγμα τα περιστατικά της Ισλανδίας αποκαλύφθηκε ότι προήλθαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. «Η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού , το ολικό γονιδίωμα όπως λέγεται δείχνει ένα σχετικά βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη», είπε χαραχτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη εφόσον έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, «με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι» κατέληξε.

Τι θα γίνει με Πανελλαδικές και Δικαστήρια

Μιλώντας για την διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων και αν αυτές μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, ο Σ.Τσιόδρας είπε πως είναι «πολύ νωρίς για να συζητιέται ένα τέτοιο θέμα και καλό είναι να περιμένουμε για να δούμε τα ειδικά μέτρα που αφορούν την διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων». Καταλαβαίνω το άγχος, καθώς έχω και στο περιβάλλον μου ανθρώπους των οποίων τα παιδιά δίνουν εξετάσεις, αλλά «να είστε σίγουροι ότι οι εξετάσεις θα γίνουν με τα μέτρα φυσικής απόστασης και ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει ασφάλεια και κάνεις μαθητής να μην τις χάσει.

Μιλώντας επίσης για τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία τα οποία ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι αποφασίστηκαν τα εξής: Χρήση μάσκας όχι μόνο από την Έδρα αλλά και από του δικηγόρους και τους διαδίκους, παρουσία αντισηπτικών σε όλους τους χώρους, διατήρηση της φυσικής απόστασης κατ’ ελάχιστο ενάμιση μέτρο και παρουσία ενός ατόμου ανά 10 m².

ΑΠΕ

Back to top button