ΓούναΚαστοριά

I love Kastoria: Ώρα για Restart & Reengineering

Η ζωή θα ήταν πολύ πιο εύκολη εάν οι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έρχονταν με έγκαιρη προειδοποίηση. Δεν θα χρειαζόταν να ετοιμάζουμε σχέδια αντιμετώπισης εκ των προτέρων.

Δυστυχώς όμως, αυτό δεν ισχύει. Οι κρίσεις έρχονται όταν είναι λιγότερο αναμενόμενες, διαφορετικά μπορεί να μην θεωρούνταν καν κρίσεις.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ένα χρόνο πριν, τοπικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ψηφίστηκαν βάσει σχεδίων, η επιλογή των προσώπων που ανέλαβαν θέσεις ευθύνης έγινε και θα παραμείνει για τα επόμενα τρία και πλέον χρόνια.

Υπάρχει διαφοροποίηση σε ότι αφορά τις ανάγκες της περιοχής μας εξαιτίας του κορονοϊού, ή μήπως η γούνα, ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία, οι φυσικοί πόροι, όλες δηλαδή οι δυνατότητες αυτού του τόπου αναζητούν λύσεις διαχρονικά;

Για εκείνους που βλέπουν τη ζωή από την αισιόδοξη πλευρά, η κρίση είναι συνώνυμη με την ευκαιρία.

Μπορούμε άραγε να δούμε λοιπόν αυτή τη λανθάνουσα κατάσταση της οικονομίας σαν ένα ιντερλούδιο κατά τη διάρκεια του οποίου θα σχηματίσουμε μια εφαρμόσιμη πρόταση διαφυγής, ένα escape plan από την κρίση;

Καστοριά ώρα μηδέν.

Γούνα, τουρισμός, γεωργία/κτηνοτροφία, και φυσικοί πόροι.

Οι Καστοριανοί μιλούν εναγωνίως για την ανάγκη προετοιμασίας του σχεδίου της επόμενης ημέρας.

Η συμμετοχική δημοκρατία επιτρέπει η γνώμη των πολλών να εισακούγεται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Είναι ώρα λοιπόν η πολιτεία να ακούσει και να εφαρμόσει τις προτάσεις των εμπλεκομένων, η συζήτηση έχει δώσει τον καρπό της.

Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος για να διαχειριστούμε μια κρίση. Όχι όταν είναι σχετικά μικρή, και σίγουρα όχι όταν μιλάμε για μια παγκόσμια πανδημία.

Μπορούμε όμως την επόμενη μέρα να μην επιστρέψουμε εκεί που είχαμε μείνει αλλά να κάνουμε restart & reengineering (Reengineering είναι όρος που αναφέρεται στη θεμελιώδη αναθεώρηση και η ριζική επανασχεδίαση διαδικασιών και δομών).

Ας συνοψίσουμε λοιπόν για αρχή την πρόταση για τη γούνα, και έπονται οι υπόλοιποι τομείς.

  1. Ρευστότητα στην αγορά. Οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις και όλες οι υπόλοιπες οι οποίες σχετίζονται ή συσχετίζονται με την παραγωγική αλυσίδα της γούνας έχουν άμεση ανάγκη ρευστότητας. Η πολιτεία και το εξ αυτής ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα πρέπει να τονώσουν την αγορά με ρευστότητα.
  2. Επαναπροσέγγιση της αγοράς της Ρωσίας και στόχευση σε νέες αγορές με χρήση της Ελληνικής διπλωματίας. Προώθηση των προϊόντων γούνας ενταγμένα στο Εθνικό Σχέδιο των Ελληνικών Εξαγωγών
  3. Συνέργεια με την προώθηση και προβολή του κλάδου του τουρισμού, με οικονομική στήριξη από την Περιφέρεια.
  4. Επαναπροσέγγιση της βιομηχανίας της μόδας μέσα από την εγκαθίδρυση ενός κοινού brandname για τα προϊόντα γούνας της Καστοριάς.
  5. Προγράμματα χρηματοδότησης κατάλληλα προσαρμοσμένων στην σημερινή κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου της γούνας, κι όχι απλά στα πλαίσια της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Και για να είναι τα παραπάνω εφαρμόσιμα θα πρέπει οι τοπικοί μας άρχοντες να συγκροτήσουν άμεσα μια ομάδα εργασίας με ευθύνη για την υλοποίησή τους, με χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Γιατί αγαπώ την Καστοριά, και είναι ώρα για επανεκκίνηση και reengineering.

 

 

 

 

 

Back to top button