ΚαστοριάΠρόσωπα

Κοροναϊός : Το μήνυμα του Ζήση Μπινιάκου από το Νιούκαστλ της Αγγλίας (βίντεο)

Σήμερα Δευτέρα 27 Απριλίου η εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ και το κανάλι sentranews.gr, ολοκλήρωσε ένα ταξίδι ανά τον κόσμο με τίτλο “Ο Κορονοϊός στον παλμό της ομογένειας”

Ένα ταξίδι που ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου από την Ιταλία και συνδέθηκε με 17 χώρες και με 26 ομογενείς Καστοριανούς, μας έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ανθρώπους του νομού μας που κατοικούν και εργάζονται, άλλοι για λίγα χρόνια και άλλοι για περισσότερα σε όλα τα μέρη της γης.

Παράλληλα με το κεντρικό θέμα και τις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό, την ανησυχία τους για αυτήν την αόρατη απειλή, μας ενημέρωσαν για την κουλτούρα, τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής στην χώρα που ζούνε, καθώς και την αγωνία τους, για την πατρίδα τους την Καστοριά, η οποία έχει πληγεί βάναυσα μιας και εδώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τους δικούς τους ανθρώπους, γονείς, αδέρφια, συγγενείς και φίλους,

Στην αυλαία της ενδιαφέρουσας αυτής ενότητας το κανάλι sentranews ταξιδεύει στην Αγγλία, και συγκεκριμένα στο Νιούκαστλ όπου θα συνομιλήσουμε με τον Ζήση Μπινιάκο, ο οποίος κατοικεί και εργάζεται εκεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ο Ζήσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά, ενώ σε ηλικία 29 ετών βλέποντας ότι αδυνατεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά στο νομό, αφού είχε ξεκινήσει η κρίση στην χώρα μας, αποφασίζει να μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Επέλεξε την Αγγλία, καθώς εκείνο το διάστημα σπούδαζε εκεί ο  αδερφός του ο Μιχάλης. Πρώτο του βήμα να μάθει καλά την γλώσσα προκειμένου να έχει την δυνατότητα αναζήτησης εργασίας, ενώ παράλληλα σπουδάζει σε μία Σχολή στο Σάντερλαντ.

Στη συνέχεια μετακομίζει στο Νιούκαστλ όπου και προσλαμβάνεται από μία μεγάλη αλυσίδα 180 Ιταλικών εστιατορίων στην οποία σήμερα είναι διευθυντής. Ενδιάμεσα, παντρεύεται με την κοπέλα του στην Καστοριά, η οποία εγκαταλείπει την δική της καλή δουλειά που είχε και γίνεται και αυτή κάτοικος Αγγλίας, ενώ έχουν αποκτήσει και  τρία παιδιά. Όσο αναφορά την κουλτούρα και την νοοτροπία των κατοίκων της Αγγλίας, τόνισε ότι προσαρμόστηκε πολύ εύκολα και γρήγορα, υποστηρίζοντας, όμως, ότι γενικά η περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, όπως πχ το Νιούκαστλ των 300.000 κατοίκων, οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και πρόθυμοι να βοηθήσουν, διαφέρουν δηλαδή πολύ από τις περιοχές του Νότου, όπου και οι συνθήκες διαβίωσης και τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ διαφορετικά.

Επίσης, αναφέρθηκε για την κατάσταση με την πανδημία που επικρατεί στην Αγγλία, μια χώρα που καθυστέρησε να πάρει μέτρα, κάτι που όπως αποδείχτηκε, ότι το πλήρωσε καθώς μετράει πάνω από 20.000 νεκρούς, ενώ έκανε λόγο για την άρση των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν αυτές τις ημέρες, προκειμένου  σταδιακά η χώρα να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, υποστηρίζοντας πως τα σχολεία, εστιατόρια και καφετέριες θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Ο Ζήσης Μπινιάκος σχολίασε και το θέμα του BREXIT της Αγγλίας, μιας και έζησε εκεί και πριν την έξοδο της Αγγλίας από την Ε.Ε., επισημαίνοντας πως, η απόφαση αυτή θα έχει ένα κόστος στην αρχή, θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, αλλά στη συνέχεια θα ανακτήσει την δύναμή της.

Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μέλλον της Ε.Ε., για την οποία όπως υποστήριξε η συμπεριφορά της στα άλλα μέλη – κράτη κυρίως του νότου, δεν αρμόζουν σε μία Ε.Ε. η οποία δημιουργήθηκε για να υπάρχει η ενότητα και η βοήθεια σε δύσκολες στιγμές των οικονομικά αδύνατων χωρών.

Μάλιστα, τόνισε ότι το μέλλον της Ε.Ε. είναι πλέον πολύ εύθραυστο θεωρώντας δεδομένο ότι η Ιταλία θα είναι η πρώτη χώρα που θα φύγει από την Ε.Ε., κίνηση η οποία θα δικαιώσει την απόφαση της Αγγλίας και παράλληλα θα αποτελέσει ντόμινο, με αποχωρήσεις και άλλων κρατών, όπως Ισπανία, Γαλλία και άλλα, οπότε σε μία τέτοια περίπτωση το μέλλον της Ε.Ε. είναι αβέβαιο.

Φυσικά, το μυαλό και αγωνία του είναι στην πατρίδα του την Καστοριά –  όπου εδώ έχει τους γονείς του, τα πεθερικά του, τα αδέρφια του, φίλους και γνωστούς – η οποία  έχει πληγεί πάρα πολύ από την πανδημία με τα πολλά κρούσματα αλλά καθώς και θανάτους, και βρισκόταν εδώ και μέρες κάτω από αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδος, όπως και η καραντίνα στην περιοχή της Μεσοποταμίας. Πάνω στο θέμα αυτό, των πολλών κρουσμάτων, υποστήριξε ότι η Καστοριά  δυστυχώς έχει αποκτήσει και διεθνώς πολύ άσχημη εικόνα, κάτι που, όπως υποστήριξε θα χρειαστεί αρκετό χρόνο να το ξεπεράσει.
1.500 Έλληνες στο Νιούκαστλ, εκ των οποίων 10 Καστοριανοί ιδανική επιλογή για εργασία το Νιούκαστλ

Η Ελληνική ομογένεια καλά κρατεί και στο Νιούκαστλ, αφού όπως ενημέρωσε ο Ζήσης Μπινιάκος υπάρχουν περίπου 1500 Έλληνες, που εργάζονται και κατοικούν μόνιμα εκεί, ενώ και η Καστοριανή ψυχή είναι εκεί, καθώς μετράει μαζί με τον Ζήση και την γυναίκα του 10 άτομα, από διάφορες περιοχές της Καστοριάς.
Επίσης, ο Ζήσης Μπινιάκος σχετικά με το θέμα της αύξησης οικονομικών μεταναστών που βιώνει τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας, εξαιτίας της ανεργίας, επισήμανε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, με πολλά νέα παιδιά και όχι μόνο να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο σε μία χώρα του εξωτερικού, ενώ υποστήριξε ότι το Νιούκαστλ της Αγγλίας προσφέρεται για κάποιον ή κάποια που επιθυμεί να εργαστεί, αφού όπως είπε υπάρχουν ιδανικές συνθήκες, καλό περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Back to top button