Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Σουηδικά κεφτεδάκια

https://1.bp.blogspot.com/-B5shh1wnfPY/XqCXTy6wpaI/AAAAAAAAK5M/Kgg0FBWTDaQAUXjSCj7vZoS_qS4DqAqIwCLcBGAsYHQ/s1600/91663944_3050835418310740_3299102424601460736_n.jpg

Για όσους τα γνωρίζουν, δεν χρειάζονται συστάσεις. Για όσους δεν τα ξέρουν, πρόκειται για πεντανόστιμα κεφτεδάκια, βουτηγμένα σε σάλτσα κρέατος, να γλείφεις και τα δάχτυλά σου! Γίνονται γρήγορα, και αποτελούν χορταστικό κύριο πιάτο που συνοδεύεται άριστα με πιλάφι ή μακαρόνια, ή πατάτες τηγανιτές. Με απ’ όλα δηλαδή.
Το πιάτο αυτό θα γίνει τακτικό στο μενού σας. Παραδοσιακά γίνεται με κιμά ανάμεικτο χοιρινού και μόσχου, αλλά εμείς τα φτιάξαμε με κιμά κοτόπουλου, για πιο ελαφριά εκδοχή. Και έγιναν και αυτά πολύ νόστιμα! Ας δούμε πως γίνονται:
Υλικά:
2 κουτάλια ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο

½ κιλό κιμά κοτόπουλο

½ κούπα τριμμένη φρυγανιά

1 κρόκος αυγού

¼ κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

σάλτσα

¼ κούπας βούτυρο

1/3  φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κούπες ζωμό κοτόπουλου ( ή κρέατος για άλλο κιμά)

1 κούπα ξινή κρέμα*

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

σερβίρισμα:

ψιλοκομμένος μαϊντανός
https://1.bp.blogspot.com/-fg-upGPCgE8/XqCXLQc-_YI/AAAAAAAAK4c/Oda_P1Gn8xIWskzPk59DlPumsK8yJbVhACLcBGAsYHQ/s1600/1.jpg
Οδηγίες:

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια γίνουν ημιδιαφανή, περίπου 2 -3 ​​λεπτά.

Σε μπολ, ζυμώνουμε τον κιμά, την φρυγανιά, τον κρόκο, τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε ώσπου όλες οι πλευρές να ροδίσουν, περίπου 4-5 λεπτά.

Μεταφέρουμε σε πιάτο με χαρτοπετσέτα για να τραβήξουν την περίσσεια του λαδιού.

Για να κάνουμε το σάλτσα, λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι. Ανακατεύουμε το αλεύρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 1 λεπτό.

Σιγά- σιγά προσθέτουμε τον ζωμό του κοτόπουλου και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς, για περίπου 1-2 λεπτά ώσπου να πήξει ελαφρά.

Προσθέτουμε και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί η ξινή κρέμα.

*Για να κάνουμε την ξινή κρέμα, σε μία κούπα κρέμα γάλακτος πλήρους λιπαρών, προσθέτουμε 1 κουτάλι ξίδι. Αμέσως κόβει και πήζει, και είναι έτοιμη.

Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ζεσταθούν καλά σε χαμηλή φωτιά και να πήξει η σάλτσα καλά.

Σερβίρουμε αμέσως πάνω σε πιλάφι ή μακαρόνια, ή πατάτες τηγανιτές, γαρνιρισμένο με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Βλέπετε πιάτο; Είναι απίθανο! Εγγυημένα θα το ευχαριστηθούν οι αγαπημένοι σας κι εσείς, και θα λάβετε συγχαρητήρια και… μουγκρίσματα ικανοποίησης!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Μαρία Παπαϊωάννου

masasoura.blogspot.com

Back to top button