Ελλάδα

Παλιά ποδήλατα βγαίνουν από τη …ναφθαλίνη λόγω κορονοϊού

Σκουριασμένα ποδήλατα, ξεχασμένα στο πίσω μέρος της αυλής ή στην αποθήκη, μ’ ένα παχύ στρώμα σκόνης να καλύπτει τον σκελετό τους και να «δηλώνει» πως

 είχαν χρόνια να βγουν στους δρόμους, πήραν και πάλι «ζωή», με αφορμή τα νέα δεδομένα που έφερε στη ζωή όλων ο νέος κορωνοϊός.

Ησυντήρηση παλιών ποδηλάτων αυξήθηκε κατά 50% την περίοδο αυτή και τα «γερασμένα» πεντάλ απέκτησαν τη λάμψη της πρώτης τους …νιότης και κατέκτησαν και πάλι τους δρόμους.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως μόνο στο κατάστημα του παλιού πρωταθλητή της ποδηλασίας Θωμά Τιμαμόπουλου επισκευάστηκαν πάνω από 500 ποδήλατα μεγάλης ηλικίας αυτόν τον μήνα.

Ανηφορικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις των ποδηλάτων, που ξεπέρασαν κάθε προηγουμένη χρονιά. Μόνο τον Απρίλιο, όπως αναφέρει ο κ. Τιμαμόπουλος, από το κατάστημά του πουλήθηκαν περισσότερα από 100 ποδήλατα, ποσοστό 30% αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Με την καλοκαιρία, μάλιστα, των τελευταίων ημερών, το τραγούδι «παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ’ αδύνατο» είναι μάλλον ιδανικό για να περιγράψει κανείς τις εικόνες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, που γέμισαν ορθοπεταλιές…

«Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι έβαλε το ποδήλατο στη ζωή της οικογένειας. Οι γονείς περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους και πιάνουν όλοι μαζί το τιμόνι, αλλάζοντας ταχύτητες. Έχουν παραγγείλει και οκτώ ποδήλατα μαζί και δεν ήταν αγωνιστική ομάδα αλλά μια πολύτεκνη οικογένεια!», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τιμαμόπουλος, ο οποίος έχει ποδηλατήσει πάνω από 350.000 χιλιόμετρα κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές όλων των εποχών.

Κάνοντας ποδήλατο δεν μπορείς -και να θέλεις- να μην κρατήσεις αποστάσεις, εξηγούν οι ποδηλάτες καθώς από τη φύση του το ποδήλατο, τόσο ως άθλημα όσο και ως χόμπι, καθορίζουν πέντε με δέκα μέτρα απόσταση μεταξύ των ποδηλατών.

Όσο για τις ηλικίες των ποδηλατών; Ξεκινούν από τριών ετών και φτάνουν τα 90, δηλώνει ο κ. Τιμαμόπουλος, φέρνοντας ως παραδείγματα του ότι το ποδήλατο δεν έχει ηλικία, έναν 90χρόνο πελάτη του και μια κυρία που μόλις έκλεισε τα 80 και δεν αποχωρίζονται τα ποδήλατα τους!

Ο Θωμάς Τιμαμόπουλος, ο οποίος κέρδισε πάνω από 100 χρυσά μετάλλια, συμμετείχε σε περισσότερους από 300 αγώνες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ως ιδιοκτήτης, δε, καταστήματος με ποδήλατα, έχει πουλήσει έως σήμερα πάνω από 80.000 και συμβουλεύει νέους και παλιούς ποδηλάτες να τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας, με απαραίτητο το κράνος και τα φώτα. Τονίζει, παράλληλα, πως το μεγαλύτερο όφελος του να κάνει κάποιος ποδήλατο είναι ότι γυμνάζεται χωρίς να καταπονεί το σώμα του και παράλληλα απολαμβάνει την επαφή με τη φύση.

Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ποδηλάτες, αυτό που χρειάζεται είναι: «δυο ρόδες, δυο πεντάλ, κανένα όριο!».

One Comment

Back to top button