ΓούναΚαστοριά

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας για την Πρωτομαγιά 2020

Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός – Δε θα πληρώσει ξανά ο λαός

Σε δύσκολες συνθήκες φέτος για τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο τιμάμε τους χιλιάδες νεκρούς της τάξης μας, τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος, δυναμώνουμε την οργάνωση μας.

Διδασκόμαστε από την αιματοβαμμένη θυσία των πρωτοπόρων της τάξης, από το Σικάγο το 1986, στη Θεσσαλονίκη το 1936 και τους 200 Κομμουνιστές της Καισαριανής το 1944, από κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα της εργατικής τάξης έως σήμερα, ότι τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς ανυποχώρητο ταξικό αγώνα κάτω απ’ όλες τις συνθήκες ενάντια στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο. Δεν θα υποταχθούμε στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού που όλα τα σενάρια τους την περίοδο που διανύουμε έχουν ως κοινό παρανομαστή να πληρώσουμε οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που έρχεται πιο κοντά. Η πείρα που έχουμε από την προηγούμενη 10ετή οικονομική κρίση είναι τεράστια. Όπως τα μνημονιακά μέτρα έτσι και τα νέα (ΠΝΠ) που θα «γίνουν πυροδότες διαρκών μεταρρυθμίσεων» αποτελούν βαθιά αντεργατικά, ταξικά μέτρα.

Η πανδημία για ακόμα μια φορά επιβεβαίωσε το σύνθημα ότι: ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕ ΓΥΡΝΑ.

Η δεκαετής καπιταλιστική κρίση, αλλά και η σημερινή που επιτάχυνε η εξάπλωση του ιού, έδειξε ότι οι μόνοι που είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι είναι οι εργαζόμενοι και το επιστημονικό δυναμικό που δίχως αυτούς δε λειτουργεί τίποτε. Αυτοί που στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον πάνε για δουλειά, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Φάνηκε ξεκάθαρα ποια είναι τα παράσιτα που δεν έχουν καμιά χρησιμότητα, που εγκληματούν σε βάρος μας. Είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτοί που αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα της επιστήμης και τεχνολογίας, το εργατικό δυναμικό, την υγεία και την έρευνα για να κερδίζουν και αυτήν την περίοδο δισεκατομμύρια. Αυτοί που επιλέγουν πόσοι άνθρωποι θα ζήσουν και πόσο, με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων τους και μόνο.

  Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου έχει προβεί σε αναστολή της σύμβασης για τους εργαζόμενους, η εργοδοσία απαλλάσσεται από την καταβολή της μισθοδοσίας και της δίνεται η δυνατότητα να παρακρατήσει έως το καλοκαίρι το Δώρο Πάσχα που αποτελεί μέρος του μισθού του εργαζόμενου για εργασία που έχει ήδη προσφέρει.

Οι εργαζόμενοι καλούμαστε για 45 μέρες να τα βγάλουμε πέρα με τα 800 ευρώ, ένα έκτακτο επίδομα που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους φόρους των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η μεγαλοεργοδοσία ενισχύεται ποικιλοτρόπως με δις ευρώ και με μετρά που επεκτείνουν το αντεργατικό πλαίσιο για το βάθεμα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Δεν παύουν από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίζουν την πανδημία ως ευκαιρία να βγάλουν απ’ τα συρτάρια τους ότι δεν κατάφεραν τα προηγούμενα χρόνια, τώρα που “βρήκαν παπά” να θάψουν όποιο εργατικό δικαίωμα κρατήσαμε όρθιο την περίοδο της κρίσης. Από την πρώτη στιγμή, χωρίς χάσιμο χρόνου ξαμόλησαν το πολικό και συνδικαλιστικό τους προσωπικό να καλλιεργήσουν την “ομοψυχία”, να εξασφαλίσουν την ανοχή στους αντεργατικούς τους σχεδιασμούς, να ματώσουν οι εργαζόμενοι από την πανδημία.

Τους ξεκαθαρίζουμε με κάθε τρόπο ότι μένουμε όρθιοι, μένουμε δυνατοί.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ακόμα και με καλυμμένα στόματα, δυναμώνουμε τη φωνή μας για να δοθεί άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους το επίδομα ανεργίας, από το οποίο 9 στους 10 ήταν αποκλεισμένοι και που κανένας τους τώρα δεν πρόκειται να βρει δουλειά, βρίσκονται κυριολεκτικά στα αζήτητα, χωρίς εισόδημα για να επιβιώσουν.

Επίσης για τους εργαζόμενους του κλάδου που ήταν ανασφάλιστοι (με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων) ιδιαίτερα τους εκατοντάδες γουνεργάτες που μένουν εκτός της οικονομικής ενίσχυσης πρέπει να βρεθεί λύση άμεσα ώστε να ενταχθούν σ’ αυτήν. Ζητάμε  ο εργοδότης να υποχρεώνεται στην κανονική – πλήρη ασφάλιση τους και από την κυβέρνηση την διασφάλιση της μέσω των ελεγκτικών μηχανισμών και για την έκτακτη οικονομική τους στήριξη.

Αν δεν υψώσουμε τείχος αντίστασης στη νέα επίθεση με την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, αν δεν συγκρουστούμε συγκροτημένα και αποφασιστικά δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο.

Προβλέψεις ακόμα και των επιτελείων τους για γενίκευση της ευελιξίας και εκτίναξη της ανεργίας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Τα εκβιαστικά διλλήματα θα είναι στην πρώτη τη γραμμή για να επιβάλουν ανατροπή εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα κ.α. . Απάντηση και λύσεις προς όφελος των εργαζομένων χωρίς σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία, την κυβέρνηση, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό δεν μπορούν να υπάρξουν.

Καμία υποχώρηση των εργαζομένων δεν έσωσε τις θέσεις εργασίας. Αυτό το χρησιμοποίησαν κατά κόρον στην αρχή της κρίσης για να επιβάλουν τα αντεργατικά μέτρα και η ανεργία επίσης έφτασε στα ύψη. Σε καμία περίπτωση δεν σώθηκαν και οι εργαζόμενοι από τις κάθε είδους ενισχύσεις που πήραν οι εργοδότες του κλάδου. Ποτέ και πουθενά οι εργαζόμενοι δεν σώθηκαν από μάταιες και ψεύτικες υποσχέσεις ότι κάποιος άλλος “σωτήρας” θα εξανθρωπίσει τη βαρβαρότητα.

Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας και ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα την 1η Μάη.

     Διεκδικούμε:

  • Να παρθούν πίσω καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις.
  • Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό.
  • Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
  • Να ανασταλούν όλες οι πληρωμές προς Δημόσιο, τράπεζες. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης.
  • Άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
  • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Κατάργηση όλων των αρνητικών μεταβολών στις συμβάσεις των εργαζομένων.
  • Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, κι όλα τα δικαιώματα στο μισθό, στο χρόνο εργασίας, στην άδεια.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ  ΓΟΥΝΑΣ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ –

ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ    ΝΟΜΟΥ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Back to top button