Καστοριά

Κόμης Χ: “Οι καλλιτέχνες δε ζητούν τη λύπηση κανενός. Ζητούν να ζουν με αξιοπρέπεια”

Δυστυχώς.
Πρέπει να καταλάβεις πώς δεν είναι μόνο ο Βερτης. Είναι και το παλικάρι που παίζει το 2ο μπουζούκι δεξιά. Δεν είναι μόνο η Ντενίση. Είναι και η κοπελίτσα που έχει 3 ατάκες και εμφανίζεται στο σανίδι για 10 λεπτά. Και πολλοί άλλοι… Όμοιοι. Σπουδαγμένοι.
Καλλιτέχνες.

Μην νομίζεις πως κι αυτοί που βλέπεις που και που στο γυαλί είναι καλυμμένοι οικονομικά. Σου το λέω ειλικρινά, οι περισσότεροι δεν είναι. Η ελληνική σοουμπιζ, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Και ποσοστιαία, λίγοι οι καβατζωμένοι.

Δεν μιλάω καν για αυτούς που δουλεύουν το πρωί στην δεύτερη τους δουλειά. Λέω δεύτερη, γιατί αν είσαι καλλιτέχνης η τέχνη σου είναι πάντα η πρώτη. Αν πιστεύεις πως οι πρόβες, οι ηχογραφήσεις, οι παραστάσεις, τα live είναι τζάμπα τότε είσαι τυφλά γελασμένος. Δεν μπορείς να φανταστείς μια ζωή που περισσότερο “βάζεις φράγκα” αντί να “βγάζεις”.

Όσο για την ψυχούλα σου που κάθε φορά απλώνεις μπροστά στον κόσμο να την ακουμπήσουν, να την νιώσουν, να την τσαλαπατήσουν,να την ρημάξουν… Δεν υπάρχει ποσό αρκετό. Όπως δεν υπάρχει και μεταμέλεια από την πλευρά του καλλιτέχνη.

Κι ερχόμαστε στο τώρα που δυστυχώς δεν έχει αλλάξει από το πάντα.

Το να ζητάνε ίση μεταχείριση μοιάζει σχεδόν ντροπή. Στην κατανομή, δεν τους σκέφτηκε κανείς. Όχι ότι σώζεται κάποιος με 800 ευρώ επίδομα (μιλάω για όλους τους κλάδους εδώ). Αλλά όπως και να έχει, αυτοί οι άνθρωποι δίνουν ψυχή και σώμα έτσι ώστε εσύ να έχεις να χορέψεις, να γλεντήσεις, να ψυχαγωγηθείς… Ε του πούστη, κάτι θα δικαιούνται.

Και το τελικό χτύπημα ήρθε προχτές… Το να μην δουλέψει καλλιτέχνης στην Ελλάδα το καλοκαίρι είναι απλά καταστροφικό.. Σαν τα καταλύματα στα νησιά ένα πράγμα. Αν δεν δουλέψεις ΚΑΙ αυτή την περίοδο, πάει η χρονιά. Απλούστατα, δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Και οι καλλιτέχνες είναι περήφανοι άνθρωποι. Δεν ζητούν τη λύπηση κανενός. Ζητούν όμως να ζουν με αξιοπρέπεια. Όπως ακριβώς θέλεις να τους βλέπεις για να τους εκτιμήσεις δηλαδή.

Λυπάμαι πολύ… Για όλους αυτούς που ξέρουν πως αν σβήσουν, θα χαθούν ολοκληρωτικά. Και για αυτούς που δεν εκτίμησαν την τέχνη ακόμα κι αν τους τραγούδησε πάνω σε μια καρότσα μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Καλή πρωτομαγιά λοιπόν.

 

 

Back to top button