Αναλυτικές οδηγίες για την παρεχόμενη εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου από τις 4 Μαΐου και διευκρινίσεις για τις άδειες ειδικού σκοπού αλλά και για τις διαδικασίες μετάταξης και απόσπασης παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών.
Για την εκ περιτροπής εργασία, σημειώνει ότι θα προγραμματίζεται σε εβδομαδιαία βάση και θα αφορά τους υπαλλήλους που μπορούν να την παρέχουν είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε εξ αποστάσεως. Αντίθετα, δεν θα υπολογίζονται οι υπάλληλοι που τελούν σε οποιαδήποτε άδεια ή απουσιάζουν λόγω των έκτακτων αδειών απουσίας λόγω του κορονοϊού.
Οι υπάλληλοι που συνολικά θα προσέρχονται στην υπηρεσία σε εβδομαδιαία βάση θα κληθούν κατ ́ εξαίρεση να προσέρχονται σε τρία ωράρια εργασίας και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00.
Η εγκύκλιος συνιστά το νέο ωράριο να είναι κατά το δυνατόν πλησίον του ισχύοντος ωραρίου επιλογής του υπαλλήλου, ενώ σημειώνει ότι μπορεί να αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των υπαλλήλων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα καταστρατηγείται η ισομερής κατανομή των υπαλλήλων στις τρεις διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αποχώρησης.
Διευκρινίζει, επίσης, ότι η διαφοροποίηση στην ώρα προσέλευσης και στην αντίστοιχη ώρα αποχώρησης δεν αφορά σε υπηρεσίες, των οποίων οι υπάλληλοι εργάζονται σε βάρδιες. Επικουρικά, θα μπορούσε να εξεταστεί και η περίπτωση ορισμένοι υπάλληλοι να κατανεμηθούν, πέραν των τριών ζωνών, και σε βάρδια και να προσέρχονται στην υπηρεσία τους μετά τις 9.00, εφόσον αυτό συμβιβάζεται με τα καθήκοντά τους και το αντικείμενο εργασιών τους.
Παρά τη μερική άρση από την ερχόμενη Δευτέρα των μέτρων περιορισμού του κορονοϊού, η προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες θα εξακολουθεί να γίνει μόνο κατόπιν ραντεβού και εφόσον το αίτημά τους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, ιδίως τηλεπικοινωνιακά.
‘Αδειες ειδικού σκοπού
Για τις άδειες ειδικού σκοπού, η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση αυτής της άδειας, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται,νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω.
Η χορήγησή της εξαρτάται από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού ή της σχολικής μονάδας,όπου φοιτά το τέκνο του υπαλλήλου και χορηγείται για όλο το διάστημα που διαρκεί η εν λόγω αναστολή. Το ίδιο ισχύει και για τη χορήγηση της εν λόγω άδειας και στους γονείς, των οποίων τα τέκνα ηλικίας έως τεσσάρων ετών δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, σε περίπτωση επανέναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων θα επανελέγχεται η συνδρομή των προϋποθέσεων χορήγησης της εν λόγω άδειας και εφόσον δεν στοιχειοθετείται πλέον δικαίωμα, οι υπάλληλοι αυτοί συνυπολογίζονται στους υπαλλήλους που παρέχουν εκ περιτροπής εργασία.
Επίσης, ο υπάλληλος του Δημοσίου δεν δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο/η σύζυγος που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα κάνει ο ίδιος χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ή εργάζεται εξ αποστάσεως.
Δεν είναι δυνατή η χορήγηση της εν λόγω άδειας και στις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος είναι επίσης υπάλληλος του Δημοσίου και αποδεδειγμένα εργάζεται εξ αποστάσεως. Ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης κατ’ εξαίρεσης στον άλλο σύζυγο σε περιπτώσεις που η εξ αποστάσεως εργασία του συζύγου,πρέπει να παρέχεται σε συγκεκριμένο χρόνο και κατά τρόπο που δεν καθιστά δυνατή τη φροντίδα των τέκνων.
Μετατάξεις – αποσπάσεις
Σχετικά με την ολοκλήρωση των ενεργειών απόσπασης ή μετάταξης υπαλλήλων, η εγκύκλιος αναφέρει ότι δεν προβλέπεται παράταση για τις προβλεπόμενες σχετικές προθεσμίες (31 Μαΐου 2020) και ως εκ τούτου και δεδομένου ήδη του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τους προηγούμενους κύκλους κινητικότητας, θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν κατά προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Σχετικά με την ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας διορισθέντων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια ισχύος των εκτάκτων μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, παρέχεται η ευχέρεια στις αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού να σταθμίσουν κάθε επικαλούμενο από τους διοριστέους λόγο και να χορηγήσουν παράταση έως και έξι μηνών.
ΑΠΕ