Καστοριά

Ο Λεωνίδας Παπαδημητρίου αποχαιρετά τον Γιάννη Σειραδάκη

Πληροφορήθηκα νωρίς σήμερα το πρωί ότι ο αγαπητός, άξιος και διεθνούς φήμης συνάδελφος Φυσικός (Αστροφυσικός) Γιάννης Σειραδάκης μας άφησε οριστικά, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον τομέα της Παρατηρησιακής Αστρονομίας. Υπηρετούσε αυτόν τον τομέα της επιστήμης με μεγάλο πάθος και επιμέλεια με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί διεθνώς.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια ήταν πρωτεργάτης στην διεθνή διερεύνηση της σπουδαιότητας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Πρωτοστάτησε στην διερεύνηση αυτή από ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων επιστημόνων τα αποτελέσματα της οποίας είναι πολύ σοβαρά ώστε να αποδειχθεί η τεχνολογική ανάπτυξη των Αρχαίων Ελλήνων. Άλλωστε ο μηχανισμός αυτός θεωρείται «ο πρώτος υπολογιστής» στην ανθρώπινη ιστορία.
Δεν θα πρέπει όμως η επιστημονική αξιοσύνη του Γιάννη Σειραδάκη να επικαλύψει την ιδιαίτερη όψη της προσωπικότητας του. Ένας ιδιαίτερα ήρεμος, απλός, με διάθεση συνεργασίας και αναγνώρισης της προσφοράς των συνεργατών του.


Γνωρίζοντας όλα αυτά τα προτερήματά του, είχα τη χαρά και την τιμή το 2015 να τον καλέσω στην Καστοριά όπου και ενημέρωσε το κοινό της Δήμου μας για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Η όλη παρουσίαση, αλλά και η συζήτηση που έγινε μετά την ομιλία του, άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο κοινό που παρευρέθηκε.
Αγαπητέ Γιάννη ευχαριστούμε θερμά για ότι προσέφερες στην επιστήμη, στην εκπαίδευση στην ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και στην πατρίδα.
Καλό σου ταξίδι μέσα στα άστρα που τόσο αγάπησες.
Λεωνίδας Παπαδημητρίου
https://fouit.gr/2020/05/03/efyge-apo-ti-zoi-o-spoydaios-astrofysikos-giannis-seiradakis-vinteo/

 

Back to top button