Καστοριά

62% των πολιτών θύμα fake news στην πανδημία: Συνέντευξη Νίκου Παναγιώτου για την έρευνα από το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ

Στην έρευνα που έκανε το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίαςτου Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ για την ενημέρωση των πολιτών την περίοδο της πανδημίας, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Παναγιώτου μιλώντας στο Armyvoice.gr.

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ηλιάδη

Η πρώτη φάση της έρευνας πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαρτίου 2020 και η δεύτερη στα μέσα Απριλίου 2020.

62% των πολιτών θύμα fake news στην πανδημία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το πρόβλημα της παραπληροφόρησης και των fake news είναι έντονο ειδικά την πρώτη περίοδο, καθώς το 62% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από κάποια ψευδή είδηση (fake news) , ενώ στη δεύτερη περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%.

Ωστόσο, ακόμα και το 50%, το οποίο είναι πολύ υψηλό αν αναλογιστεί ότι ένας στους δυο δηλώνουν ότι επηρεάστηκαν από ψεύτικες ειδήσεις.

Ένας σημαντικός παράγοντας της πτώσης του ποσοστού ήταν ότι οι πολίτες επέλεξαν να ενημερωθούν από επαγγελματίες δημοσιογράφους, κάτι που αναδεικνύει την κρίσιμη σημασία των δημοσιογράφων στην περίοδο της κρίσης.

Το εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι το 37% δηλώνει ότι δεν έκανε κάποια ενέργεια στην περίπτωση αυτή. Τα υψηλότερα ποσοστά, μάλιστα, που φτάνουν στο 55%,  όσων δηλώνουν ότι δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια καταγράφονται στις ηλικίες 25-34.

Ποσοστό  39% ενημέρωσε φίλους και γνωστούς,  27% κατέβασε ή έσβησε την ανάρτησή του, 21% έκανε ανάρτηση ότι η είδηση ήταν ψευδής και 11% έστειλε μήνυμα στο μέσο για να το ενημερώσει.

Ο κ. Παναγιώτου εκτιμά ότι ο φόβος της πανδημίας ήταν μια ευκαιρία για καθεστώτα όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία να εισάγουν νέους νόμους για να περιορίσουν την ελευθερία του Τύπου. Στην Ελλάδα το μοντέλο που ακολουθήθηκε με την κεντρική ενημέρωση των πολιτών θεωρείται επιτυχές.

Ωστόσο υπήρξαν προσπάθειες αντισυστημικών ομάδων και ομάδων από τα άκρα του πολιτικού συστήματος να εκμεταλλευθούν καταστάσεις όπως το θέμα της Εκκλησίας και του τρόπου με τον οποίο τελούνταν οι εκκλησιαστικές λειτουργίες, προκειμένου να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ότι άλλοι μπορούν και εκφράζουν ανεμπόδιστα τη θρησκεία τους ενώ εμείς όχι.

Δείτε τι αναφέρει για τον Έβρο, την «διπλωματία της μάσκας» και τα fake news που θα πρέπει να μας ανησυχούν για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

armyvoice.gr

Back to top button