Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Γιώργος Κασαπίδης: Μέχρι το 2023 θα πάρουν φυσικό αέριο όλοι οι δήμοι της Π.Ε. Καστοριάς

Τη δέσμευσή του ότι θα τηρηθούν απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα και θα είναι έτοιμα τα δίκτυα του φυσικού αερίου μέχρι το 2023 για όλους τους ενεργειακούς και μη ενεργειακούς δήμους της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επανέλαβε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου χθες Σάββατο 2 Μαΐου, απαντώντας σε ερώτηση της Καστοριανής Εστίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε περιφερειάρχη σας ακούσαμε στην εισήγησή σας να αναφέρεστε λεπτομερώς στη λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή και στην εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης για τους ενεργειακούς δήμους της Περιφέρειας.

Δεν είπατε όμως τίποτε για την παροχή φυσικού αερίου στους μη ενεργειακούς δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Γρεβενών.

Ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα μέχρι το 2023 ή έχουν ανατραπεί και αυτά λόγω κορωνοιού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ασφαλώς και τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Υπολογίζουμε μέχρι το 2022 να έχει ολοκληρωθεί ο τερματικός σταθμός της Ποριάς, ενώ την ίδια περίοδο έχει προγραμματιστεί και ο σταθμός του Περδίκκα.

Γίνεται προσπάθεια μετά και από αυτή την έγκριση – βέβαια αυτή η τυπική διαδικασία θα προηγηθεί – ώστε το αίτημα που έχουμε καταθέσει εδώ και πέντε μήνες – όταν γινόταν η συζήτηση σε ποια κατάσταση παραλάβαμε την υπόθεση του φυσικού αερίου- με το οποίο ζητούσαμε από τον ΔΕΣΦΑ  να φέρει πιο κοντά αυτή την ημερομηνία προς τον παρόντα χρόνο, ώστε μέσα στο επόμενο οκτάμηνο από την καταληκτική ημερομηνία να ξεκινήσει η ΔΕΔΑ, την κατασκευή των δικτύων.

Εμείς από την πλευρά μας, είμαστε σε συνεννόηση με τη ΔΕΔΑ ώστε άμεσα και γρήγορα να βγάλουμε την πρόσκληση από το ΠΕΠ για την κατασκευή των δικτύων και ταυτόχρονα γίνονται κινήσεις από προχθές κιόλας, προς τον ΔΕΣΦΑ για να μεταφέρει την καταληκτική ημερομηνία για τους τερματικούς σταθμούς της Ποριάς και του Περδίκκα μέσα στο 2021.

Αυτό θα επιτρέψει στη ΔΕΔΑ να ξεκινήσει ένα οκτάμηνο νωρίτερα την κατασκευή των δικτύων. Και αυτό είναι μία δέσμευση από την πλευρά της στον τρόπο λειτουργίας της, με βάση τις προγραμματικές και τις δανειακές υποχρεώσεις που έχει και δεν μπορεί αυτό να το υπερβεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ήταν αληθές αυτό που λεγόταν ότι θα ξεκινούσε η κατασκευή των δικτύων το 2019, όταν υπήρχε προγραμματισμός για το 2023!

Επίσης έγινε προσπάθεια να μεταφερθεί το 2022 και τώρα γίνεται μεγαλύτερη για το 2021 και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι το 2023 θα είναι έτοιμα και τα δίκτυα στους μη ενεργειακούς δήμους που προηγούνται της όλης διαδικασίας στην προώθηση μέσα από το ΠΕΠ. Και θα ακολουθήσει η υποδομή για τον ενεργειακό άξονα που θα έχει άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία με εξαίρεση το δήμο Φλώρινας θα αφορούν τη στήριξη των τηλεθερμάνσεων που ήδη υπάρχουν.

Αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023 γιατί μετά από αυτό το χρονικό όριο δεν θα είναι επιλέξιμες, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, τέτοιου είδους επενδύσεις.

Αυτό όμως εμάς δεν μας απασχολεί γιατί μέχρι το 2023 που θα ξεκινήσει η διέλευση του φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό ΤΑΡ θα είναι όλα έτοιμα για την διανομή του από τα δίκτυα.

kastorianiestia.gr

 

 

Back to top button