Ένα εξαιρετικό γεύμα με άκρως γευστικά και ζουμερά κεφτεδάκια, συνοδευόμενα από έναν κρεμώδη πουρέ, από τον Σταύρο Βελλίδη
Υλικά:
Εκτέλεση:
-
Αρχικά, σε ένα τηγάνι βάζουμε τα 50 γρ. ελαιόλαδο να κάψει. Σωτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τη ζάχαρη,να καραμελώσει και να αλλάξει ελαφρά χρώμα.
-
Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά : το μαϊντανό, το σκόρδο και τρίβουμε με τα χέρια μας το ψωμί σε ένα μπολ, αφήνοντας προσωρινά στην άκρη. Σε ένα μεγάλο σκεύος βάζουμε τον μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά, τα αυγά, τον μαϊντανό, το σκόρδο, το πιπέρι, το αλάτι, τη ρίγανη, το κύμινο, το σωταρισμένο κρεμμύδι, τα άλλα 50 γρ. ελαιόλαδο και τέλος το ξερό ψωμί.
-
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υλικά και να γίνει αφράτο και ομογενές.
-
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο να σταθεί για τουλάχιστον 1 ώρα.
-
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι. Αφήνουμε να κάψει, φτάνοντας στους 190°C η θερμοκρασία του. Πλάθουμε το επιθυμητό μέγεθος και πάχος στα κεφτεδάκια σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, έως ότου ροδίσουν περιμετρικά, φροντίζοντας να μη καούν για να παραμείνουν ζουμερά στην καρδιά τους.
-
Μόλις είναι έτοιμα, βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να απελευθερωθούν τα περιττά έλαια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα. Τα κεφτεδάκια είναι πανέτοιμα.
-
Ακολουθεί η διαδικασία για τον πουρέ: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με το αλάτι τον κύβο knorr και προαιρετικά το πιπέρι.
-
Αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
-
Μόλις βγάλει μπουρμπουλίθρες προσθέτουμε το γάλα, αναδεύοντάς ταυτόχρονα με το σύρμα. Αδειάζουμε τη σκόνη πουρέ, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε πάλι συνεχώς με το σύρμα.
-
Ρίχνουμε το βούτυρο, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις το απορροφήσει γίνοντας σχετικά γυαλιστερό με μια κρεμώδη υφή, είναι έτοιμο.
-
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά, με ένα φυλλαράκι δυόσμο.