Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Οι νέες συνθήκες στην εκπαίδευση στην Καστοριά (του Γιάννη Δέλλα)

Οι απρόσμενες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού έβαλαν την εκπαίδευση σε νέο αστερισμό λειτουργίας. Οι εκπαιδευτικοί ήδη καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα, αξιοποιώντας κάθε μορφή εκπαίδευσης που ταιριάζει στο αντικείμενό τους αλλά και την προσφορότερη που σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία και τη σχέση τους με τις νέες τεχνολογίες.

Όλη αυτή η προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας, στις οικογένειες τους , στην κοινωνία γενικά καταδεικνύει το ρόλο μας. Αναδεικνύει την Παιδεία ως βασικό πυλώνα μιας κοινωνίας. Η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης δεν πρέπει να επιτρέψει αστερίσκους από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες.

Όσοι εξήγγειλαν καταργήσεις δομών υγείας ή παιδείας τώρα σιωπούν μπροστά στην πραγματικότητα που δεν ήθελαν να δουν για δικούς τους πολιτικούς λόγους.

Τώρα μας ανήκει το βήμα, ώστε να αναδείξουμε πραγματικότητες που σε άλλες συνθήκες οι στενές πολιτικές-γραφειοκρατικές διόπτρες παραμόρφωναν ή αλλοίωναν.

Τα συλλογικά συνδικαλιστικά μας όργανα , και κυρίως τα πρωτοβάθμια, έχουν να επιτελέσουν έναν κεντρικό και ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία που δραστηριοποιούνται.

Οι κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ( πολυνομοσχέδιο), το διάστημα αυτό, είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου και αποκαλυπτικό των στοχεύσεων τους. Τα πρωτοβάθμια όργανα πρέπει να εξειδικεύσουν και να παρουσιάσουν τις συνέπειες των προτεινόμενων νομοθετημάτων. Το νου μας: « Ο λύκος στην αντάρα χαίρεται».

Σε εγρήγορση λοιπόν όλων μας – συνδικαλιστικά όργανα και μη, συνδικαλιστικά πρόσωπα και μη – γιατί μόνο έτσι θα είμαστε αποτελεσματικοί . Τα διαφορετικά επαγγελματικά χαρακτηριστικά του κάθε γνωστικού αντικειμένου αξιοποιήθηκαν στο παρελθόν για τον κατακερματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το ΤΩΡΑ διέλυσε αυτά τα σύννεφα και «Όταν το σπίτι του γείτονα καίγεται σύντομα θα καεί και το δικό μας».

Συνάδελφοι/σσες

Ως τακτικό μέλος του ΠΥΣΠΕ Καστοριάς είμαι στη διάθεση, όπως πάντα, του τοπικού συνδικαλιστικού οργάνου.

Οι νέες γενικές συνθήκες αλλά και οι ειδικές στο νομό μας, θέτουν όλους προ πραγματικών ευθυνών .

Ως εκπρόσωπος του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας και όχι μόνο της παράταξης που μας ανέδειξε, θεωρώ ότι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποκτά πλέον ένα πιο επιτελικό ρόλο, προκειμένου να ομαλοποιηθεί, όσο γίνεται, η εκπαιδευτική καθημερινότητα που αναπάντεχα πρόβαλλε.

Παίρνοντας υπόψη γενικούς και ειδικούς παράγοντες το Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα πρέπει από δω και πέρα να βρίσκεται σε μια συνεχή δια ζώσης συνεδρίαση. Υπάρχουν αίθουσες, αμφιθέατρα σχολείων που μπορούν να εξασφαλίσουν τη λήψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Οτιδήποτε άλλο δεν θα ανταποκριθεί στο πραγματικό και αναγκαίο αλλά στο επιδιωκόμενο.

ΔΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

 

 

One Comment

  1. Τρίωρες στάσεις εργασίες καθημερινά ώστε να μπορείτε να κάνετε τις ΄΄ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ” σας.
    Μόνο να τις συνεχίσετε και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού………………….!!

Back to top button