Με έναν υποδειγματικά οργανωμένο, ασφαλή αλλά και δημιουργικό τρόπο, περνούν την καραντίνα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα των δομών της οργάνωσης “Κοινωνικό ΕΚΑΒ”. Όπως εξηγεί στο tvxs.gr η υπεύθυνη συντονισμού Μαρία Δημητροπούλου, από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν ανιχνευτικά τεστ σε όλα τα παιδιά αλλά και στο προσωπικό, εφοδιάστηκαν με τα απαραίτητα υλικά προστασίας και μετέτρεψαν την ενημέρωση σε παιχνίδι με δύο ραπτομηχανές με τις οποίες τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους μάσκες και ταυτόχρονα, πέρασαν και τα δικά τους μηνύματα. Στην αυριανή συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ. οι υπεύθυνοι θα παρουσιάσουν βήμα βήμα, το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε με επιτυχία, προκειμένου να το υιοθετήσει ως μοντέλο οποία οργάνωση επιθυμεί, ενώ έχουν απευθυνθεί ήδη στο Εθνικό Κέντρο Εθνικής Αλληλεγγύης και στην ειδική γραμματέα ασυνόδευτων προσφύγων, κα Αγαπηδάκη.
«Η διαδικασία που ακολουθήσαμε, κυρίως διενεργώντας τεστ, απέδωσε τριπλό όφελος. Πρώτα πρώτα, θωρακίστηκαν οι δομές. Δεύτερον, νιώσαμε την αποσυμφόρηση του κλίματος αγωνίας καθώς όλοι και όλες ένιωσαν πιο ασφαλείς άρα πιο χαλαροί, λιγότερο φοβισμένοι και τέλος, οι δικές μας δομές σε αντίθεση με όλες τις άλλες δεν χρειάστηκε να δουλέψουν με προσωπικό ασφαλείας. Ήταν όλοι οι εργαζόμενοι εδώ».
Στην ερώτηση μας αν βρέθηκαν τελικά κρούσματα απαντά: «Διαπιστώθηκαν δύο κρούσματα στο πρώτο τεστ που κάναμε. Στο επαναληπτικό όμως τελικά μόνο ένας φροντιστής βρέθηκε θετικός, μπήκε σε απομόνωση και οι υπόλοιποι συνεχίσαμε κανονικά. Πραγματοποιήθηκαν και τα εργαστήρια και τα μαθήματα με τις απαραίτητες αποστάσεις βέβαια».
«Προστάτευσε ό,τι αγαπάς», «Νο passaran κοροναϊέ», «Κeep calm, this will pass» είναι μερικά από τα μηνύματα που μας απευθύνουν τα παιδιά των δομών μέσα από τις ευφάνταστες ιατρικές μάσκες τους. «Τα παιδιά ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν για να περάσουν το δικό τους μήνυμα για όσα ζούμε, την οικολογία, τον φόβο… Η ιδέα προέκυψε από δύο παιδιά των οποίων ο πατέρας στην χώρα τους ήταν ράφτης. λέει η κα Δημητροπούλου.
Το Κοινωνικό ΕΚΑΒ, δημιουργήθηκε το 2016 από ανθρώπους που είχαν σχέση με το ανθρωπιστικό κίνημα και δεν καλύπτει μόνο ανάγκες προσφύγων. Ξεκίνησε όμως με προγράμματα που είχαν σχέση με πρόσφυγες με αναπηρία. «Σήμερα έχουμε τρεις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, όπου φιλοξενούνται αγόρια από 12 έως 18 ετών. Οι δύο είναι στην Αττική και η τρίτη στην Καστοριά» καταλήγει η κα Δημητροπούλου.
Φωτεινή Λαμπρίδη