«Από την αρχή η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ δημιούργησε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης, αμέσως μόλις προέκυψε το lockdown, από τον Μάρτιο, και στον χώρο του Πολιτισμού. Για την κυβέρνηση, ο Πολιτισμός και οι εργαζόμενοί του δεν υπήρξαν ποτέ η εξαίρεση. Όλα τα μέτρα ακολουθήθηκαν οριζόντια, όμως ο Πολιτισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του. Τα άμεσα μέτρα ήταν η στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, η τόνωση της αγοράς με αναπτυξιακά μέτρα. Η τόνωση της αγοράς την επόμενη μέρα, από δω και πέρα δηλαδή», δήλωσε μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Η κ. Μενδώνη συμμετείχε στην ενημέρωση για να παρουσιάσει τις εξειδικευμένες δράσεις για τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στήριξη του κλάδου του Πολιτισμού, οι οποίες συζητήθηκαν χτες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ο στόχος μας είναι διπλός από την αρχή, από τον Μάρτιο. Να κρατηθεί ο Πολιτισμός δυνατός, να στηριχθούν δημιουργοί και καλλιτέχνες. Μας ενδιαφέρει η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό τοπίο στην Ελλάδα εξαιτίας της πανδημίας, δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020», προσέθεσε η υπουργός που ως προς τα άμεσα μέτρα στήριξης τόνισε ότι «από 13/5 ως 19/5 θα πάρουν τα 800 ευρώ όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας του πρώτου τριμήνου του 2020».
«Δικαιούχοι της οικονομικής στήριξης των 800 ευρώ έχουν καταστεί όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έληξαν πρόωρα πριν το συμβατικό τους χρόνο, κατά το διάστημα 1 Μαρτίου ως 20 Μαρτίου 2020. Από σήμερα 7/5 ως και τις 10/5, μετά από υπεύθυνη δήλωση εργοδοτών και μετά από υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας, από 8/5 ως 12/5, οι εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, πληρωτέων από 14 και 15/5», συμπλήρωσε.
Δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών
«Ίσως το σημαντικότερο από τα μέτρα τα οποία πήραμε ήταν η απόφαση της δημιουργίας Μητρώου Καλλιτεχνών και Δημιουργών. Είναι μια διαχρονική στρατηγική μεταρρύθμιση η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού, που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργό, από τις 13/05 θα λειτουργήσει πλατφόρμα στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας για την καταγραφή καλλιτεχνών και δημιουργών ανά κλάδο το οποίο θα μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγραφή των πραγματικών δυνάμεων του πολιτισμού με διαφάνεια έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Μειωμένα κριτήρια ένταξης στην πλατφόρμα -διασταύρωση στοιχείων με ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, TAXIS», σημείωσε η κ. Μενδώνη. «Βλέπετε ότι 13/5 είναι μεθαύριο. Η διαδικασία κινήθηκε ταχύτατα, το υπουργείο Εργασίας κινήθηκε ταχύτατα σε συνεργασία μαζί μας, προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η πλατφόρμα την οποία ήδη ζητούν πάρα πολλοί από τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς. Όλοι όσοι πραγματικά έχουν επενδύσει τη ζωή τους στον χώρο του Πολιτισμού», τόνισε η ίδια.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα άμεσα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού:
* Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν περισσότερο του ενός εργοδότη κατά το διάστημα 15/3/20 ως και 20/4/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15.5.2020, μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα και με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας.
* Όσοι από 1/6/2019 έως την 1/3//2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό, θα λάβουν τα 800 ευρώ.
* Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
* Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο. Ένα σύνολο 24 εκατομμύρια ευρώ για τους μισθωτούς και απασχολούμενους του Πολιτισμού, συν όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλάνο στήριξης όλων των κλάδων.
«Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν, δεν υπάρχει εξαίρεση και για το παρόν και αν χρειαστεί και για το επόμενο διάστημα», τόνισε η υπουργός.
* Στήριξη των εγγεγραμμένων ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης. «Ήταν ένα πάγιο αίτημα αυτών των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μικρομεσαίων. Θα βγει τις επόμενες μέρες ειδική πρόσκληση από το ΥΠΠΟΑ και θα επιχορηγηθούν απευθείας με περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε η κ. Μενδώνη.
Προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων, ΔΗΠΕΘΕ, Επιχορηγούμενο Θέατρο και Χορός, κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών, κοινωνική απασχόληση, άνεργοι
Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού, αφορούν την προστασία Πνευματικών Δικαιωμάτων Δημιουργών με την άμεση ψήφιση διατάξεων κατά της πειρατείας (dynamic site blocking). «Αυτό σημαίνει προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών. Ενισχύει τους δημιουργούς όλων των κλάδων, ιδιαίτερα όμως της μουσικής, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης», τόνισε η υπουργός. Επίσης, ως προς τα ΔΗΠΕΘΕ, θα υπάρξει άμεση εκταμίευση του συνόλου της επιχορήγησής τους, χωρίς προϋποθέσεις. «Επιπλέον δώσαμε επιχορήγηση στο κάθε ένα 20.000 ευρώ προκειμένου να απασχολήσουν πολιτιστικές δυνάμεις των περιφερειών τους και να αναπτύξουν εκπαιδευτικά προγράμματα», δήλωσε η κ. Μενδώνη.
Ως προς τα αναπτυξιακά μέτρα στο Επιχορηγούμενο Θέατρο (ΑΜΚΕ), αποφασίστηκε:
* Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020
* Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2019-2020 ως 31.05.21
* Επέκταση της θεατρικής περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21
* Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις
Αντίστοιχα, στον Επιχορηγούμενο Χορό (ΑΜΚΕ), θα υπάρξει:
* Διπλασιασμός του ποσού επιχορηγήσεων για το 2020
* Επέκταση της περιόδου 2019-2020 ως 31.08.21
* Επέκταση της περιόδου 2020-2021 ως 31.12.21
* Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, επιστροφή των επιχορηγήσεων, ακόμα και αν δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν οι παραστάσεις
Ένα καινούργιο μέτρο είναι το κουπόνι πολιτιστικών παραγωγών. Όπως ενημέρωσε η υπουργός, θα υπάρξει κουπόνι με 18μηνη ισχύ, που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης πολιτιστικών δρωμένων στο μέλλον για όσους είχαν κλείσει εισιτήρια για παραγωγές που ακυρώθηκαν. Ένα «ξεχωριστό μέτρο, το οποίο αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση του πολιτισμού», είναι το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για 10.000 ανθρώπους του Πολιτισμού, ύψους 13.000.000 ευρώ, με κοινωνικά και λοιπά κριτήρια, μετά από μοριοδότησή τους. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν επιταγή κοινωνικής εργασίας 1.000 ευρώ με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόλησή τους, για περίοδο 3 μηνών (15.6.2020 έως 15.9.2020) και για 20 ημερομίσθια, ανάλογα με την ειδικότητά τους.
Ως προς τα προγράμματα για ανέργους, θα υπάρξει δυνατότητα ένταξης σε προγράμματα του υπουργείου Εργασίας που αφορούν:
* Πρόγραμμα 8.500 θέσεων για άτομα 55-67 ετών
* Πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους
* Προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.
Πότε ξεκινούν αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, πρόβες, κινηματογραφικά γυρίσματα, θερινά σινεμά
Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου, την ίδια ημερομηνία που ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, ενώ τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου, τα μουσεία στις 15 Ιουνίου και τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοικτούς χώρους αρχίζουν από τις 15 Ιουλίου, ενημέρωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού. «Θέλουμε ενεργό πολιτισμό με ιδιαίτερη προσοχή. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης. Κι εδώ η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις στους επισκέπτες στο 1,5 μέτρο, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα, όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο θα δίνεται προτεραιότητα και, φυσικά, θα πρέπει να ακολουθούνται τα συνήθη πλέον μέτρα: σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και εδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού. «Εννοείται ότι ως τις 18 Μαΐου το ΥΠΠΟΑ θα έχει βγάλει όλες τις σχετικές εγκυκλίους και θα έχει προβεί στη σύνταξη των ειδικών πρωτοκόλλων που αφορούν την ασφάλεια χρήσης κάθε αρχαιολογικού χώρου, ιδιαίτερα των πλέον πολυσύχναστων», είπε η κ. Μενδώνη.
Ανάλογα είναι τα μέτρα για τα μουσεία. Οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται είναι των 2 μέτρων, επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα κι εδώ ακολουθούνται οι κανόνες υγιεινής και η ειδική διαδικασία ρύθμισης εισόδου και εξόδου του κοινού. Ως προς τα θερινά σινεμά, το όριο πληρότητας θα είναι στο 40% ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και η σύσταση όλων των ειδικών κανόνων. Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν (επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος). Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις (διάλυμα χλωρίνης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας/γυρίσματος. Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες). Ειδικοί κανόνες ισχύουν για το μακιγιάζ, το κομμωτήριο, το βεστιάριο και γενικά τον εξοπλισμό τους. Κι εδώ θα υπάρξουν ειδικές εγκύκλιοι.
Ως προς τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοικτούς χώρους. Τα άτομα -με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Όριο πληρότητας 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις. Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου. Επίσης, ισχύουν κι εδώ η σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής.
«Οι κρατικές σκηνές και ορχήστρες, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή οι φορείς που επιδοτούνται από το κράτος, καλούνται φέτος να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο να παραμείνει ο πολιτισμός ενεργός αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η κ. Μενδώνη. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του θα διοργανώσει από 15 Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους, 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία αποτιμώνται περίπου σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν προκειμένου να διευκολύνονται όσοι επαγγελματίες του πολιτισμού θελήσουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις στους χώρους αυτούς.
Τέλος, όσον αφορά την καλλιτεχνική εκπαίδευση, το ακαδημαϊκό έτος θα παραταθεί έως τις 31.07.20. Θα υπάρξουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τις πτυχιακές εξετάσεις. Το ΥΠΠΟΑ έχει προχωρήσει στην κτήση λογισμικού τηλε-εκπαίδευσης για τις κρατικές δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και συστήνει τη χρήση του όπου είναι εφικτό. Τα δεδομένα θα αξιολογούνται διαρκώς και το χρονοδιάγραμμα θα αναπροσαρμόζεται αναλόγως. Για κάθε περίπτωση θα ληφθούν εξειδικευμένα μέτρα προστασίας προσωπικού και σπουδαστών.
«Μέχρι σήμερα, σε οικονομική αποτίμηση, η επένδυση στον Πολιτισμό αυτό τον καιρό και η πρόνοια η οποία ελήφθη ήταν σημαντική. Έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 100.000 εκατομμύρια ευρώ. Στα οριζόντια μέτρα στήριξης μέχρι σήμερα είναι δεσμευμένα 60 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πληρώνονται με το ποσό των 800 ευρώ, άρα δεν έχουν καταγραφεί τα στοιχεία τους στο σύστημα για να μπορέσουμε να τα ανασύρουμε και να τα ανακοινώσουμε. Και στα αναπτυξιακά μέτρα μέχρι σήμερα έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 35 εκατομμύρια», σημείωσε η κ. Μενδώνη, καταλήγοντας πως «αν χρειαστεί τον Σεπτέμβριο να υπάρξει και νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων από το ΥΠΠΟΑ, αυτό θα γίνει».
Το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών είναι το πλέον διαφανές και αντικειμενικό μέσο
«Πρωτοβουλίες όπως το Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών εντάσσονται μέσα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις γιατί βάζουν κριτήρια, όρους και ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Θεωρώ ότι θα πετύχει, διότι ένα μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου και των δημιουργών θέλει να γίνει αυτό το μητρώο. Θα έλεγα ότι τις τελευταίες μέρες, διαβάζοντας τα ΜΜΕ, απαιτεί αυτή την πρωτοβουλία, ακριβώς γιατί η πανδημία ανέδειξε ότι ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα των κλάδων του Πολιτισμού, ήταν το μη χαρτογραφημένο τοπίο. Όμως και ανεξαρτήτως πανδημίας, από τη στιγμή που η Πολιτεία το θέλει και επενδύει σε αυτό, και το θέλουν και οι ενδιαφερόμενοι, είναι το πλέον διαφανές και αντικειμενικό μέσο προκειμένου να καθοριστούν πολιτικές και να προγραμματιστούν τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το ποιοι θα ενταχθούν σε αυτό, η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «θα ενταχθούν όλοι όσοι έχουν οποιασδήποτε μορφής κωδικό», ενώ ως προς τα κριτήρια ένταξης, συμπλήρωσε ότι «θα είναι αρκετά χαλαρά, με την έννοια ότι απαιτείται ένα τυπικό πτυχίο, όποιας σχολής και όποιας μορφής, που να δείχνει αυτό που δηλώνει ο ενδιαφερόμενος, με έναν συνδυασμό ενός μίνιμουμ αριθμό ενσήμων που έχει κολλήσει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα».
Για τις εκδηλώσεις της Επιδαύρου, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «είναι μέρος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, επομένως η καλλιτεχνική διευθύντρια και το διοικητικό συμβούλιο του Φεστιβάλ θα αποφασίσουν το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν, γιατί πρέπει να προσαρμοστούν πλέον στα νέα δεδομένα οι παραστάσεις». «Δυνητικά μπορούν να ξεκινήσουν από τις 15/7 και μετά», σημείωσε, προσθέτοντας ως προς τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακρόπολης και την Ολυμπίας ότι «βεβαίως θα ανοίξουν 18/5, όπως άλλωστε και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι».
«Το θέμα των φεστιβάλ, από τη στιγμή που δεν είναι κρατικό φεστιβάλ, όπως είναι το Αθηνών-Επιδαύρου, έγκειται στον κάθε διοργανωτή στο κατά πόσο θα είναι σε θέση να τα πραγματοποιήσουν», δήλωσε η υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είναι προφανές ότι και στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία που είναι ευθύνη του ΥΠΠΟΑ και σε όλες τις εκδηλώσεις οι οποίες διοργανώνονται από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ είμαστε σε διαβούλευση και τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση θα έχουμε απολύτως καθορίσει και την προσέλευση και την έξοδο και φυσικά θα έχουμε ορίσει τις θέσεις που θα πρέπει να είναι ο κάθε καθήμενος ή ο κάθε όρθιος. Αυτό σημαίνει επιπλέον ταξιθεσία, επιπλέον προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης του χώρου. Για όλα αυτά έχουν ληφθεί πρόνοιες. Στον ιδιωτικό τομέα, η ίδια η αγορά θα αυτορυθμιστεί και θα δούμε πώς θα λειτουργήσει», συμπλήρωσε.
Τέλος, ως προς τα έσοδα που αναμένονται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ), η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια τέτοια κρίση είναι προφανές ότι κανένας δεν προσδοκά ότι θα έχει τα ίδια έσοδα. Παρόλα αυτά το ΤΑΠ έχει λάβει πρόνοιες ώστε να ενισχύσει τα έσοδά του από δραστηριότητες που την προηγούμενη χρονιά ήταν ανύπαρκτες», είπε, φέρνοντας τα παραδείγματα των πωλητηρίων και αναψυκτηρίων. «Οργανώθηκαν και οργανώνονται συστηματικά τα πωλητήρια ώστε να υπάρξουν πόροι πολλοί μεγαλύτεροι από αυτοί που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, στους περισσότερους και δη στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους δεν υπήρχαν αναψυκτήρια. Ήταν κλειστά για πέντε χρόνια. Τα αναψυκτήρια αυτά θα αρχίσουν σταδιακά να λειτουργούν, στη λογική που λειτουργούν και οι άλλοι χώροι εστίασης και καφέ. Επομένως έσοδα θα υπάρχουν και από εκεί. Επιπλέον, το ΤΑΠ ήδη βρίσκεται σε ανανέωση του e-shop προκειμένου η σελίδα του, η οποία δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, να αρχίσει να λειτουργεί. Από εκεί προσβλέπω ότι θα υπάρχουν επιπλέον έσοδα. Σε κάθε περίπτωση ας περιμένουμε να δούμε την τελική ανταπόκριση του κόσμου και θα κάνουμε τη δέουσα αποτίμηση», κατέληξε η κ. Μενδώνη.
ΑΠΕ