ΑγροτικάΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Εξαντλούνται τα αποθέματα στις φακές και φασόλια γίγαντες λόγω κοροναϊού

Προς εξάντληση αποθεμάτων βαίνουν ελληνικά προϊόντα όπως οι φακές Φαρσάλων και τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς, προϊόντα τα οποία έχουν ένα ανώτατο όριο παραγωγής.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα κινήθηκαν έντονα σε επίπεδο πωλήσεων όπως και συνολικά οι κατηγορίες ρυζιού και οσπρίων κατά την περίοδο της κατ’ οίκον παραμονής των Ελλήνων καταναλωτών, όπως σημείωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Agrino – EΥΓΕ Πιστιόλας ΑΒΕΕ, Άγις Πιστιόλας.

«Το στοκ τους βαίνει προς εξάντληση νωρίτερα από αυτό που θα θέλαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως προς την κινητικότητα που εμφάνισαν οι δύο βασικές κατηγορίες δραστηριοποίησης της Agrino, το ρύζι και τα όσπρια κατά την περίοδο της κρίσης, ο κύριος Πιστιόλας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έπρεπε να τρέξουμε και να προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε με τα αποθέματά μας τις ανάγκες που προέκυψαν.

Σίγουρα υπήρξαν κάποια ζητήματα στην αρχή, δεδομένου ότι τον Μάρτιο παρουσιάστηκε πολύ μεγάλη αύξηση έως και 200% σε διάφορες κατηγορίες τροφίμων, ανάλογα με προϊόντα. Από την πλευρά μας καταγράψαμε αύξηση έως και 70% των πωλήσεων τον Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τις α’ ύλες δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα θέματα ελλείψεων, ωστόσο προϊόντα που βρίσκονται σε περιορισμένη παραγωγή και κυρίως τα ελληνικά όσπρια, έχουν εξαντλήσει το στοκ τους και δεν θα τα βρούμε εύκολα αυτή την περίοδο. Σε ό,τι αφορά τις β’ ύλες όπως υλικά συσκευασίας, είχαμε κάποιες δυσκολίες, ωστόσο οι δυσκολίες αυτές σταδιακά εξομαλύνθηκαν».

Κλασικοί κωδικοί ρυζιού και οσπρίων εμφάνισαν την μεγαλύτερη κατανάλωση Ως προς τα προϊόντα που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο της Agrino και παρουσίασαν ζήτηση το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν κυρίως τα κλασικά προϊόντα, τα οποία το κοινό αγοράζει κατά κόρον. «Αυτά είχαν την μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς προσφέρουν την δυνατότητα της κατά προτίμηση κατανάλωσης ανάλογα με τη συντήρησή τους. Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε αύξηση στα όσπρια, καθότι πρόκειται για το φαγητό του έξυπνου – και όχι του φτωχού όπως κάποιοι πιστεύουν – καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και δημιουργούν ευκολότερα κορεσμό. Επίσης καταγράφηκε αύξηση – αν και σε μικρότερο βαθμό – στα υγιεινά σνακ όπως οι ρυζογκοφρέτες».

Σε σχέση με τον Απρίλιο, σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος μήνας παρουσίασε ανοδική πορεία σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό, ενώ συμπλήρωσε ότι η κίνηση ενισχύθηκε και από την περίοδο του Πάσχα. Αναφορικά με τον Μάιο, ο ίδιος εκτίμησε ότι η Agrino αναμένει μικρότερες ή ίδιες πωλήσεις, εάν κανείς λάβει υπόψιν τα προϊόντα που έχουν καταναλωθεί, εκ του συνόλου αυτών που έχουν αποθεματοποιήσει οι καταναλωτές στα ντουλάπια τους.

*Ο Άγις Πιστιόλας μίλησε στα Community Talks που διοργανώνει η Boussias Communication σε με την επιστημονική υποστήριξη της ΕΠΙ3 της Netrino

thessaliaeconomy.gr

Back to top button