ΑγροτικάΚαστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιστρέφονται στη χώρα μας 446 εκ. ευρώ – Να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους

Δικαίωση της προσφυγής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους βοσκοτόπους

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η χώρα μας δικαιώθηκε για την παρακράτηση κοινοτικών ενισχύσεων όσον αφορά τους βοσκοτόπους για τα έτη 2009 έως 2012 και επιστρέφονται στη χώρα μας 446 εκ. ευρώ.

Αυτό έγινε μετά από αναιρέσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το 2017 καταφέραμε, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία,να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων.
Τα χρήματα που επιστρέφονται από την ΕΕ δικαιωματικά ανήκουν στους Έλληνες κτηνοτρόφους και είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης να αποδοθούν σε αυτούς.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η επιβεβλημένη απόδοση των εξισωτικών αποζημιώσεων για τα έτη 2013-2014 που είτε
αποδόθηκαν σε μικρότερο ποσό είτε δεν αποδόθηκαν καθόλου, λόγω του κινδύνου καταλογισμών που υπήρχε τότε, μέχρι να δοθεί η λύση από την αλλαγή στον ορισμό των βοσκοτόπων.
Η δικαίωση της προσφυγής της χώρας μας και η επιστροφή των χρημάτων, είναι δικαίωση του κτηνοτροφικού κόσμου. Οποιαδήποτε δικαιολογία για στενά χρονικά περιθώρια που δεν επιτρέπουν την απόδοση των χρημάτων στους παραγωγούς είναι προσχηματική, καθώς η ημερομηνία μέχρι 30/6/2020 για την προγραμματική περίοδο δεν
ισχύει εφόσον υπάρχει διετής παράταση της τρέχουσας ΚΑΠ.
Η κυβέρνηση ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία οφείλει να επιστρέψει με τη σειρά της τα χρήματα αυτά, στους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Back to top button