Καστοριά

Ο Μπάμπης Μακρίδης για την επόμενη ημέρα του ελληνικού σινεμά

H επέλαση της πανδημίας του Covid-19 έχει δημιουργήσει “force majeure” δεδομένα, τα οποία διαμορφώνουν μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από την “κανονική” και που απαιτούν γενναίες και εμπνευσμένες αποφάσεις και λύσεις, αλλά και συμμετοχή από όλους: κράτος, δημιουργούς, κοινό. Ίσως η “επόμενη ημέρα” οδηγήσει και σε μια χρήσιμη συνειδητοποίηση, ίσως και σε μια αναγκαία αναθεώρηση.

Τον λόγο παίρνουν οι δημιουργοί:

Μπάμπης Μακρίδης (Oίκτος, L, Βirds -or how to be one-)

Ερωτήματα.

Νομίζω ότι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Το γύρισμα είναι ένας χώρος συνεύρεσης . Πολλοί άνθρωποι πολλές αναπνοές μαζί . Δεν μπορώ να φανταστώ πως μπορεί να γίνει μια ταινία σε τέτοιες συνθήκες . Με συνεχείς απολυμάνσεις; Με χρήση τηλεφακού για να υπάρχει απόσταση ηθοποιού και κάμερας; Χωρίς make up; Με μικρά συνεργεία ; Δεν ξέρω . Μου είναι πολύ δύσκολο να το φανταστώ .

Ειλικρινά δεν μπορώ να απαντήσω . Θα είναι μια ταινία καλή όταν γίνεται μέσα σε τέτοιες κλειστοφοβικές συνθήκες ;

Μήπως μόνο νεκρές φύσεις και off λόγος ;  Χωρίς φιλιά και αγγίγματα ;

Ερωτήματα μόνο μπορώ να θέσω . Δεν έχω την λύση .

Το μόνο που μου έρχεται στο νου είναι μικρά συνεργεία , όχι μεγαλεπήβολα σενάρια, κλειστές ιστορίες και αφηγήσεις μικρής κλίμακας .

Καινούριοι τρόποι πρέπει να εφευρεθούν για όσο διάστημα διαρκέσει αυτός ο φόβος . Ίσως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει . Πως;  Δεν ξέρω ακόμα . Μήπως τελικά αλλάξει και το σινεμά όπως το ξέρουμε; Για λίγο ίσως.

Και τέλος με φουλ διάθεση απαισιοδοξίας μπαίνω στην θέση του σκηνοθέτη που κάνει γύρισμα μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Ύστερα από 15 μέρες γύρισμα αρρωσταίνει ο πρωταγωνιστής . Το γύρισμα διακόπτεται. Μέλη του συνεργείου είναι θετικά στον ιό .  Τι γίνεται μετά;

Βέβαια κάποιος μπορεί να μου πει. Ρε Μπάμπη, έχεις δει το making of της “Αποκάλυψης Τώρα” , έχεις δει το making of του Fitzcarraldo;  Τι είναι αυτά που λες ;

Τότε εγώ με πνεύμα αισιοδοξίας θα βουτήξω στο δικό μου γύρισμα και θα βρω, και θα βρούμε τον τρόπο.   

Είμαι σίγουρος ότι τα παραπάνω απαισιόδοξα ρωτήματα θα απαντηθούν από την ζωή που έρχεται. Η ζωή θα μας δείξει πως μπορούμε να κάνουμε σινεμά.
Περισσότερα στο moveitmag.gr

 

 

 

 

Back to top button