Κωνσταντίνος Δημητριάδης: «Τώρα θυμήθηκαν κάποιοι “όψιμοι” τα αρωματικά φυτά του Γράμμου»

Έχοντας στραφεί τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας στο βουνό του Γράμμου και συγκεκριμένα τα ποικίλα και ιδιαίτερα αρωματικά φυτά που η φύση παράγει, κάποιοι θυμήθηκαν ότι οφείλουμε να δώσουμε βαρύτητα σε αυτό που έως τώρα αγνοούσαν.

Το θέμα με την παράνομη συλλογή, μεταφορά και αξιοποίηση (κυρίως εμπορική) των εν λόγω αρωματικών φυτών από τη γειτονική μας χώρα έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τόσο τις αρχές όσο και επιστημονικές ομάδες ερευνητών από τα ελληνικά και διεθνή πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με μία δημοσίευση του γνωστού ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, το 2016, 24 αλβανικές εταιρίες εξήγαγαν 17.000 τόνους αρωματικών φυτών και βοτάνων εκτιμώμενης συνολικής αξίας 40 εκ. δολαρίων που αντιστοιχεί σε 33 εκ. ευρώ από τα οποία το 30% της συνολικής ποσότητας πωλείται επεξεργασμένο και το υπόλοιπο ακατέργαστο στις αγορές των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Αυστραλίας.

Εμείς, το είχαμε αναγάγει σε πρώτο θέμα καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τονίζοντας το ως κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του εθνικού πρωτογενούς τομέα που θα μπορούσε να συνεισφέρει (με κατάλληλα οργανωμένες προσπάθειες) στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Κωνσταντίνος Δημητριάδης

Έκτακτη επίσκεψη στον Γράμμο για τη λεηλασία της πριμούλας (φωτογραφίες)

Ο Χρήστος Γκοσλιόπουλος για την επίσκεψη στο Γράμμο (φωτογραφίες)

 

1 σχόλιο

  1. Τουλαχιστον ας κρατησουμε τα καλα:εγινε θεμα και στραφηκαν τα φωτα της δημοσιοτητας εκει.Το ζητημα ειναι:θα εχει συνεχεια η θα θυμηθουμε κατι αλλο σε λιγο και αυτο θα ξαναγυρισει στη ληθη;Ας ελπισουμε οχι.Και πρεπει να βοηθησουμε και εμεις (ολοι) σ’αυτο.