Καστοριά

Χρήστος Μαρινέλης: “Μέσω του υγιούς συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις καταφέραμε να αλλάξουν πολλά στην Καστοριά”

Μαρινέλης

Συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (ΕΣΠΕΕΚΑΣ), Αρχιλοχίας Χρήστος Μαρινέλης, στο ALT.gr

Κύριε Μαρινέλη, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς κι από τη μέχρι σήμερα εμπειρία στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για το πώς αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων  (ΕΔ) τη συνδικαλιστική δραστηριότητα σ’ αυτό το χώρο.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και το βήμα που μου δίνεται να καταθέσω τις απόψεις μου όσον αφορά την συλλογική έκφραση των Ελλήνων στρατιωτικών.

Είναι γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς, η πλειονότητα των συναδέλφων έχοντας την γνώση από την συμμετοχή τους παλαιότερα ως μέλη της Ε.Σ.Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας, του τι μπορεί να πετύχει η συλλογική έκφραση μας, αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, την οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γιγάντωσαν με αποτέλεσμα σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι εγγεγραμμένοι στην Ένωση μας. Ακόμα και οι λίγοι επιφυλακτικοί ή καχύποπτοι που υπήρχαν στο όλο εγχείρημα βλέποντας το έργο και τις δυνατότητες που προσφέρει ο υγιής συνδικαλισμός στις ΕΔ στην ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων που όλοι αντιμετωπίζουμε, ξεπέρασαν κάθε δισταγμό και ένωσαν την φωνή τους με αυτές των υπολοίπων. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα Μονάδας της περιοχής, όπου  εγγεγραμμένα μέλη του σωματείου μας είναι το σύνολο των στελεχών που την απαρτίζουν.

Είναι πλέον γεγονός αναγνωρίσιμο από όλους ότι απ’ την πλευρά τόσο της Ένωσής σας όσο και των υπολοίπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΠΟΕΣ, υπάρχει ένα, επιτρέψτε μου την έκφραση, «μπαράζ» αναδεικνυόμενων θεμάτων, σχετιζόμενα άμεσα με τα στελέχη των ΕΔ, αλλά και τις οικογένειές τους. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας, δηλαδή της προβολής και της διεκδίκησης λύσεων αυτών των προβλημάτων;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τόσο η  ΠΟΕΣ όσο και τα πρωτοβάθμια σωματεία που την απαρτίζουν, αποτελούν «μηχανές» παραγωγής ανάδειξης και διεκδίκησης δίκαιης επίλυσης των θεμάτων που μας απασχολούν. Η πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα στελέχη των ΕΔ, επιβάλλουν την έγκαιρη γνωστοποίηση τους στην Ηγεσία  μέσω της συνδικαλιστικής οδού αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στους στρατιωτικούς κανονισμούς και τους νόμους του κράτους.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας επιτρέψτε μου να αναφέρω ορισμένα ελάχιστα, αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα του πρωτοβάθμιου σωματείου, του οποίου την τιμή έχω να είμαι πρόεδρος, αλλά και της  ΠΟΕΣ. Άλλωστε «ουδέν μορφώνει όσο το παράδειγμα και ουδέν επιβάλλει όσο η ευπρέπεια». Επιτύχαμε με συνεχή προσπάθεια, την διαρκή στήριξη της Ομοσπονδίας, αλλά και την ανάδειξη των θεμάτων μας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να αλλάξει η μοριοδότηση της περιοχής Καστοριάς από ελάχιστη σε απολύτως δίκαιη και ικανοποιητική. Είδαμε να ξεκινούν και να συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης των ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ της περιοχής, οικήματα που έχουν περί τα εξήντα χρόνια ζωής και για τα οποία πρώτη φορά πραγματοποιείται ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης τους. Σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος που απασχολούν όλα τα στελέχη , τα αποτελέσματα της δραστηριότητας και της σοβαρότητας της ΠΟΕΣ είναι χειροπιαστά (καθιέρωση 24ωρης απαλλαγής μετά από υπηρεσία, χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου κλπ). Κορωνίδα αυτών των επιτυχιών βέβαια, αποτελεί η απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2012.

Στην πορεία ανάπτυξης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, πριν αλλά και μετά από τη νομική θεσμοθέτησή του, υπήρξαν και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη, οι αποκαλούμενες «Κασσάνδρες», που προέβλεψαν ή και επιμένουν να προβλέπουν την καταστροφική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ.  ι απαντάτε σε όλους αυτούς;

Η όλη μέχρι σήμερα διαδρομή της συλλογικής μας έκφρασης, τόσο της ΠΟΕΣ όσο και των Ενώσεων της, έχει διαψεύσει πανηγυρικά τις όποιες «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για κατάργηση της πειθαρχίας, διάλυση της συνοχής του Στρατεύματος κλπ. Αναδεικνύουμε και διεκδικούμε την δίκαιη και ορθή επίλυση των προβλημάτων μας, με ορθή επιχειρηματολογία, σεβασμό προς όλους και ουσιαστικό έργο. Το γεγονός και μόνο ότι τα προβλήματα μας φθάνουν πλέον μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί από μόνο του τεράστια επιτυχία. Άρα το μόνο πλέον που πετυχαίνουν οι όποιες εναπομείνασες «Κασσάνδρες» είναι να εκτίθενται και να διαψεύδονται διαρκώς. Βεβαίως σε κάθε περίπτωση, η καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική είναι όχι απλώς καλοδεχούμενη αλλά και χρήσιμη.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στρατιωτικών και που πιθανόν δεν έχουν ακόμη αναδείξει;

Τα πρωτοβάθμια σωματεία των στρατιωτικών οφείλουν να αναδεικνύουν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους σε τοπικό επίπεδο και που έχουν άμεση σχέση με την βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής τους.

Αδιαμφισβήτητα είναι πλήθος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ένα στέλεχος των ΕΔ. Σε δευτεροβάθμιο λοιπόν επίπεδο, η απλήρωτη νυχτερινή εργασία μας, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η διαρκής απασχόληση του προσωπικού σε μη υπηρεσιακές υποχρεώσεις, θα πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δυστυχώς, πολλά από τα προβλήματα μας απαιτούν αρκετό χρόνο μέχρι την επίλυση τους.

Στην ΕΣΠΕΕ Καστοριάς όπου είστε Πρόεδρος του ΔΣ, ποια είναι η συμμετοχή των στελεχών, όσον αφορά την ανάδειξη θεμάτων για διεκδίκηση ή και προτάσεις για τη λύση τους; Συμμετέχουν στην αναζήτησή τους;

Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που οι συνάδελφοι της περιοχής έχουν διαρκή επικοινωνία με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης μας, μεταφέροντας τις σκέψεις τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς και τις προτεινόμενες λύσεις επ’ αυτών. Πρόσφατα  τα μέλη μας έθιξαν το θέμα της μη καταβολής του επιδόματος παραμεθορίου στους υπηρετούντες συναδέλφους στο 15ο ΣΠ, ζήτημα που σε συνεργασία με την ΠΟΕΣ αναδείξαμε,  το οποίο έγινε και αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επειδή δε η απάντηση του κ.ΥΕΘΑ επί του αιτήματος μας δεν μας κάλυψε, επανήλθαμε επί του ζητήματος.

Ευχαριστώ δημόσια τους συναδέλφους γι’ αυτή την αμφίδρομη και ουσιαστική επικοινωνία που έχουμε, η οποία καθημερινά βελτιώνεται και η οποία έχει φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Εχθρός του καλού το καλύτερο.

Σας ευχαριστώ.

alt.gr

Back to top button