Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Γιώργος Μαντζούρας: “Ε, δεν είναι όλα καλά αγαπητοί…” (φωτογραφίες)

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφόρησε ένα διαδικτυακό ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο ψήφισαν κάποιες εκατοντάδες συμπολίτες, μεταξύ των οποίων ευχαρίστως το υπέγραψα κι εγώ, μόλις μου ζητήθηκε. Αφορούσε τον απαράδεκτο κι αντιεπιστημονικό τρόπο που κλαδεύονται τα πλατάνια εντός της πόλης μας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την σίγουρη καταδίκη τους σε πρόωρο θάνατο. Το ψήφισμα συνοδευόταν κι από την επιστημονική άποψη περί κλαδέματος, ενός διακεκριμένου γεωπόνου.
Θίχτηκαν καθώς φαίνεται από την διαμαρτυρία αυτή, κάποιοι ένθερμοι “θαυμαστές” της νυν δημοτικής μας αρχής, κι έσπευσαν με επιθετικό σχολιασμό τους στα κοινωνικά δίκτυα να μας διαψεύσουν με κάθε τρόπο: Από ειρωνείες και προσωπικές επιθέσεις , έως υποτιθέμενα “επιχειρήματα” που αγνοούν επιδεικτικά και φανατικά κάθε επιστημονική άποψη για το κλάδεμα τέτοιων δέντρων.
Επειδή τα “επιχειρήματα” αυτά αναπαράγονται κι από κάποια πρόθυμα τοπικά blog ενημέρωσης, θέλησα να συμβάλλω λίγο στην αποκατάσταση της πραγματικότητας που βιάζεται για άλλη μία φορά.
Το βασικό επιχείρημά τους, είναι ότι παρά το κλάδεμα αυτό, τα πλατάνια σύντομα επανέρχονται και βγάζουν νέα κλαδιά και συνεπώς “δεν τρέχει τίποτε”, όλα καλά!
Ε, δεν είναι όλα καλά αγαπητοί…
Το ότι βγάζουν νέα κλαδιά τα πλατάνια το ξέρουμε, σε αυτή την πόλη ζούμε κι εμείς.
Κάποιοι όμως φέρονται ως να μην ζουν σε αυτή την πόλη, ή δεν μπορούν να δουν τα οφθαλμοφανή: Από τα απαράδεκτα κι αντιεπιστημονικά αυτά κλαδέματα που επί πολλά χρόνια εφαρμόζει ο Δήμος Καστοριάς, τα πλατάνια μας έχουν αποκτήσει σοβαρότατα προβλήματα και σαπίζουν αργά και σταθερά…
Τα περισσότερα από τα πλατάνια εντός της πόλης είναι σε τέτοια κακή κατάσταση κι έχουν καταδικαστεί σε πρόωρο θάνατο.
Θυμίζω πως ακόμη και το περίφημο χιλιόχρονο πλατάνι της Μαυριώτισσας, σάπισε κι έπεσε λόγω κακού κλαδέματος που είχε προηγηθεί κάποια χρόνια πριν, καθώς είχε κλαδευτεί η κορυφή του κι αφέθηκε μετά η τομή εκτεθειμένη με αποτέλεσμα ο πλάτανος να σαπίσει και να καταστραφεί.
Όσοι λοιπόν παρουσιάζονται με επιχειρήματα του τύπου “δεν είδαμε κανένα πλατάνι να ξεραίνεται από το κλάδεμα”, ας σκεφτούν κάτι καλύτερο.
Οι φωτογραφίες που βάζω εδώ ενδεικτικά, είναι χθεσινές, από πλατάνια της Βόρειας Παραλίας.
Τα περισσότερα πλατάνια της πόλης είναι σε αυτή την κατάσταση: άρρωστα από τα καταστροφικά κλαδέματα, καταδικασμένα να πεθάνουν πριν την ώρα τους.
Όπως -δυστυχώς- καταδικασμένη είναι και η πόλη μας, με διαχρονική ευθύνη ημών των ιδίων.

 

Συλλογή υπογραφών: ΟΧΙ στην καρατόμηση των πλατανιών της Καστοριάς!

 

 

 

Back to top button