Καστοριά

Στ. Πέτσας: Για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, υγειονομικά πρωτόκολλα και νέα μέτρα

Για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι για τα δημοτικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν την 1η Ιουνίου εφόσον η πορεία της επιδημίας συνεχίζει να είναι καθοδική.
«Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναμένουμε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να δράσουμε αναλόγως. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να κυλίσει ομαλά η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου, να ξεκινήσουν από Δευτέρα οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων» είπε.
Επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί το σχέδιο για την στήριξη του τουρισμού, που περιλαμβάνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, τα εργασιακά και τα θέματα της οικονομικής στήριξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του κ. Χαρίτση ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι ανεπαρκείς για την ανάσχεση της ύφεσης, σημείωσε ότι όταν δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα χρήματα που θα χρειαστούν για να στηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα. «Εκπονήσαμε ένα σχέδιο, από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, το οποίο ξεδιπλώνεται Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και αν χρειαστεί θα δούμε τι άλλη στήριξη θα χρειαστεί η πραγματική οικονομία. Κρατούμε εφεδρείες για τη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας για να έχουμε το ταχύτερο δυνατό την επιθυμητή ανάπτυξη. Δεν θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή όλα τα χρήματα που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Επίσης υπάρχει σχέδιο για την απώλεια των εσόδων και γι’ αυτό δεν έχει άποψη η αξιωματική αντιπολίτευση, αντίθετα αγνοούσε ότι έχουμε απώλεια εσόδων λόγω αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων» είπε.
Αναφερόμενος σε διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το ότι έχουμε το κοινό πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών, που παρουσιάστηκε χθες από την ευρωπαϊκή επιτροπή, και αυτό θα αξιοποιηθεί στο έπακρο τους επόμενους μήνες. Επίσης υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα εξετάζει η κυβέρνηση το ζήτημα των διμερών συμφωνιών, ιδίως για χώρες εκτός ΕΕ.
Επισήμανε ότι είναι ευτυχής συγκυρία για όλους τους Έλληνες ότι η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πρώτη φάση της πανδημίας και «επειδή έχουμε αυτή την πολύ καλή εικόνα όλο αυτό το διάστημα είμαστε σε καλύτερη αφετηρία έναντι άλλων χωρών για να υποδεχθούμε αυξημένο αριθμό τουριστών του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού» είπε. «Προϋπόθεση είναι η άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν και η εξομάλυνση των μεταφορών. Θα έχουμε τουρίστες φέτος, δεν ξέρουμε τον αριθμό. Φυσικά δεν θα είναι το φετινό καλοκαίρι ίδιο με το περσινό, θα έχουμε ένα πλήγμα αλλά σκοπός είναι να περιορίσουμε τις απώλειες στο μικρότερο δυνατό επίπεδο και να προετοιμαστούμε από τώρα ώστε η χώρα μας να είναι φάρος ώστε να έχουμε μεγαλύτερη τουριστική περίοδο και να προετοιμάσουμε και την επόμενη τουριστική περίοδο. Χτίζουμε πάνω στη πολύ καλή αντιμετώπιση της πανδημίας στην πρώτη φάση» προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Πάντως σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως τα νησιά του Αργοσαρωνικού εντάσσονται στις μετακινήσεις που θα απελευθερωθούν στις 25 Μαΐου και όχι στις 18.
Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα και τις περιφερειακές συμμάχους της ως δυνάμεις του κακού τόνισε: «Η προκλητικότητα σταματά στην αποφασιστικότητα, το δείξαμε αυτό στις αρχές Μαρτίου και θα το κάνουμε πάντα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Όπλο μας ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, οι σύμμαχοί μας και η δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα προσδοκούμε ότι θα σταματήσει αυτή η ρητορεία και θα σεβαστεί και η Τουρκία τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

 

 

Back to top button