Ελλάδα

Σ. Τσιόδρας: Λάθος να πιστεύουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έντονη ηλιοφάνεια μας προστατεύουν από τον ιό

Στις ακραίες για την εποχή θερμοκρασίες αναφέρθηκε στην αποψινή ενημέρωσή του ο Σ. Τσιόδρας, ο οποίος έκανε ξεκάθαρο ότι ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έκθεση στον ήλιο δεν «σκοτώνουν» τον ιό. «Μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Η άμεση έκθεση στον ήλιο και η θερμοκρασία πάνω από 25 βαθμούς δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό» ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας εν όψει του ζεστού τριημέρου, κατά το οποίο αναμένεται αρκετοί πολίτες να αναζητήσουν δροσιά στις παραλίες, καταλήγοντας «ας προσέξουμε να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις ημέρες.

Να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε. Η αλλαγή της συμπεριφοράς που μας επιβάλει ο νέος ιός δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο είναι μέτρο προστασίας όλων». Ο κος Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα είναι όχι γιατί ο ιός έχασε τη δύναμή του αλλά γιατί με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά σιγά αν μείνουμε έτσι σβήνει, αλλά όμως δεν έχει εξαφανιστεί.

Αν το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τον κορονοϊό

«Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις» τόνισε ο Σ. Τσιόδρας. Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1000 άτομα σε μια περιοχή και να την φθάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς, διερωτήθηκε. «Να κατεβάσουμε, δηλαδή, το περίφημο Ρ0 στο 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30-35 μέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα. Εξακολουθεί λοιπόν να παραμένει δρόμος αντοχής. Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες».

Όμως αυτό δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή, όπως υποστήριξε, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένα περιστατικά της νόσου και επιδημίες και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές τους εστίες. «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό έχοντας ταυτόχρονα πολλαπλές επιδημίες σε πολλά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, την άρση των μέτρων, τη δυνατότητα να επιστρέψουμε σε μερική κανονικότητα. Δεν τελείωσε η πανδημία», τόνισε με έμφαση ο Σ. Τσιόδρας και επισήμανε ότι είναι πρόωρο να πούμε ότι η πανδημία τελειώνει στη χώρα μας. Όπως ανέφερε είναι σωστότερο να πούμε ότι έχει υποχωρήσει το πρώτο κύμα αλλά σίγουρα δεν τελείωσε. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν «το 60-70% του πληθυσμού στη χώρα μας συμμορφωθεί με τα μέτρα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε μια καλή εικόνα όσον αφορά τα κρούσματα έως ότου έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο».

40 νέα κρούσματα. Ενενήντα άνθρωποι βγήκαν από τη Μ.Ε.Θ.

O Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 40 νέα κρούσματα, 35 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.810, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 612 σχετίζονται με ταξίδι και 1.452 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 23 με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 160 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 43 ήταν γυναίκες. Ενενήντα άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 120.015 δείγματα.

ΑΠΕ

Back to top button