Κόσμος

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου επιμένει να αψηφά τα μέτρα την ώρα που κορονοϊός “θερίζει”

Φορώντας μάσκα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου πόζαρε για φωτογραφίες μαζί με παιδιά, που βρίσκονταν μεταξύ του πλήθους υποστηρικτών του αψηφώντας τις υγειονομικές συστάσεις για τον περιορισμό μίας από τις χειρότερες επιδημίες του νέου κορονοϊού παγκοσμίως.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο Μπολσονάρου λέει ότι χαιρετίζει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προεδρικό μέγαρο, όπου τόσο ο ίδιος όσο και οι οπαδοί του εκφράζουν τη δυσφορία τους για τα μέτρα καραντίνας, τα οποία υποστηρίζουν οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας ξεπέρασαν χθες εκείνα της Ισπανίας και της Ιταλίας.

«Πάνω απ’ όλα (οι πολίτες) θέλουν ελευθερία, θέλουν δημοκρατία, θέλουν σεβασμό» σημειώνει ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι Βραζιλιάνοι θέλουν να δουν την επανεκκίνηση της οικονομίας τους όσο το δυνατόν συντομότερα.

Σε δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας αυτήν την εβδομάδα, τα δύο τρίτα των Βραζιλιάνων συμφωνούν με την ανάγκη τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό της πανδημίας, τα οποία συστήνουν κυβερνήτες και επιστήμονες, ενώ ο Μπολσονάρου επιδιώκει το άνοιγμα των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων και άλλων επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή, παραιτήθηκε ο τέως, πλέον, υπουργός Υγείας της Βραζιλίας λόγω των διαφωνιών του με τον πρόεδρο. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου τάσσεται υπέρ της απόσυρσης των μέτρων καραντίνας και της ευρείας χρήσης μη αποδεδειγμένων για την αποτελεσματικότητά τους φαρμάκων, όπως της χλωροκίνης, στη μάχη κατά του ιού.

«Χλωροκίνη! Χλωροκίνη!» φώναζαν οι υποστηρικτές του επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους έξω από το προεδρικό μέγαρο σήμερα, όπως επίσης «Θέλουμε να επιστρέψουμε στη δουλειά!».

Παίζοντας ντραμς και εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα, το πλήθος δημιούργησε ατμόσφαιρα παρόμοια με εκείνη του καρναβαλιού.

Φορώντας μιας λευκή μάσκα και συνοδευόμενους από υπουργούς, άνδρες της ασφάλειας και φίλους, μεταξύ αυτών ένα παιδί ντυμένο με στρατιωτικά, ο Μπολσονάρου προσέγγισε τους θαυμαστές του, χαιρετώντας τους και χαμογελώντας τους.

Ήρθε σε επαφή με το πλήθος λιγότερο σε σύγκριση με άλλες πρόσφατες συγκεντρώσεις, ωστόσο πόζαρε για φωτογραφίες με τουλάχιστον 3 μικρά παιδιά.

“Θερίζει” ο κορονοϊός στη Βραζιλία – Σχεδόν 500 νεκροί και 8.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Βραζιλία αυξήθηκε κατά σχεδόν 8.000 στα 241.080 σε 24 ώρες, σύμφωνα με νέα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά 485 στους 16.118 νεκρούς. Οι αρχές προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν τα αίτια άλλων 2.450 θανάτων.

Μέχρι χθες 94.112 ασθενείς είχαν αναρρώσει, ενώ 130.840 παρέμεναν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Η Βραζιλία καταγράφει τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Λατινική Αμερική. Επισήμως, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε την 26η Φεβρουαρίου. Όμως την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι είχαν εντοπιστεί 39 πιθανά κρούσματα από τον κορονοϊό τον Ιανουάριο, κάτι που ακόμη προσπαθεί να επαληθεύσει. Οι αρχές στην πολιτεία Σεαρά λένε ότι ο πρώτος άνθρωπος που παρουσίαζε συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό ζήτησε ιατρική βοήθεια την 1η Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έχει ανακοινώσει πως αναμένει σταθεροποίηση της κατάστασης τον Ιούλιο και την έναρξη της πτωτικής πορείας της επιδημιολογικής καμπύλης τον Αύγουστο.

Παρά την προέλαση της πανδημίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να καταφέρεται εναντίον των μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών της χώρας.

ΑΠΕ

Back to top button