ΚαστοριάΚοζάνη

Κώστας Κουρκούτας: Ένας επιστήμονας από το Βοΐο που διαπρέπει στην Ισπανία (βίντεο)

Με καταγωγή από τον Πελεκάνο, την Βλάστη και τα Νάματα

Με στόχο την ανάδειξη προσώπων που διαπρέπουν στο εξωτερικό και με καταγωγή από το Βοΐο Κοζάνης, το διαδικτυακό κανάλι sentranews και η εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ Καστοριάς, εντόπισε στην Βαρκελώνη Ισπανίας τον Κώστα Κουρκούτα, με τον οποίο και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ο Κώστας Κουρκούτας είναι ένας διακεκριμένος επιστήμονας-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης στην Ισπανία.
Γεννήθηκε στην Κοζάνη και κατάγεται από το Βοΐο και συγκεκριμένα από την μία πλευρά της μητέρας του Θεοδώρας Λειψιστινού, από τον Πελεκάνο και από την άλλη, από την Βλάστη και τα Νάματα.

Σε ηλικία 4 ετών μετακόμισε με τους γονείς του στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ωστόσο, με  υποτροφία που πήρε από το Πανεπιστήμιο, σε ηλικία 18 ετών διέσχισε τον Ατλαντικό και πήγε στην Αμερική για σπουδές στην ειδικότητα Πολιτικός Μηχανικός. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σικάγο (3 χρόνια) και στο Σαιντ Λούις (2 χρόνια), ωστόσο, όμως το μυαλό του ήταν να συνεχίσει σε μια χώρα της Ευρώπης, προκειμένου να βρίσκεται πιο κοντά στην Ελλάδα.

Τελικά, βρήκε την ευκαιρία στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Βαρκελώνη, όπου έκανε και ένα μάστερ και εργάστηκε σε κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες με το αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού. Παράλληλα, έκανε και ένα διδακτορικό και κατάφερε να περάσει στον Ακαδημαϊκό πλέον χώρο και σήμερα να διδάσκει σε ένα από τα μεγαλύτερα Δημόσια Πανεπιστήμια της Βαρκελώνης το Universitat de Barcelona, ως ερευνητής- καθηγητής σε ένα αντικείμενο με βιώσιμες και έξυπνες πόλεις.

Επίσης ο Κώστας αναφέρθηκε και για τη νοοτροπία και κουλτούρα των Ισπανών, υποστηρίζοντας ότι προσαρμόστηκε πολύ εύκολα, μιας και είναι μία μεσογειακή χώρα με την οποία ως Έλληνες έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, ενώ όσο αφορά το Ελληνικό στοιχείο, γενικά στην Ισπανία η ομογένεια είναι πολύ μικρή.

Ωστόσο, αυτό που τον έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν τον πρώτο χρόνο που πήγε στην Βαρκελώνη, είδε σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Βαρκελώνης ένα κατάστημα Γουναρικών με το όνομα ΚΑSTORIA, και μάλιστα χάρηκε πάρα πολύ. Απ’ ότι έμαθε ήταν εκεί σχεδόν 30 χρόνια και την επιχείρηση την είχε κάποιος Καστοριανός. Όμως εδώ και επτά χρόνια περίπου η επιχείρηση δεν υπάρχει, δεν γνωρίζει εάν μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο.

Σχετικά για το θέμα εάν η Ισπανία ή η Βαρκελώνη προσφέρεται για εργασία σε άτομα από την Ελλάδα, υποστήριξε ότι γενικά το κόστος ζωής στην Ισπανία και συγκεκριμένα σε μεγάλες πόλεις, είναι ιδιαίτερα υψηλό. Και φυσικά μιλάμε για εργασίες σε τομείς Βιοϊατρικής, Βιοτεχνολογίες, Τηλεπικοινωνίες, Πληροφορική υψηλών προδιαγραφών, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι τομείς από το Πανεπιστήμιο που διδάσκει έχουν απορρόφηση 98%.

Όπως ήταν φυσικό, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πανδημία του Κορωνοϊού, μιας και η Μαδρίτη και η περιοχή της Καταλανίας, ήταν αυτές που δέχθηκαν πολύ μεγάλο πλήγμα, με υψηλό αριθμό νεκρών και  κρουσμάτων.
Τα περιοριστικά μέτρα στις δύο αυτές περιοχές ήταν πάρα πολύ αυστηρά, ωστόσο, όμως, έχουν αρχίσει και εδώ μερικά μέτρα άρσης των περιοριστικών μέτρων. Φυσικά, όπως είπε η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη για την Ισπανία σε όλους τους τομείς. Και μόνο το παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού, όπου η Βαρκελώνη των 2 εκ. κατοίκων, κάθε χρόνο κατά μ.ο. έχει 7 εκ. τουρίστες, αυτό λέει πολλά για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής, η οποία παρασύρει και άλλα επαγγέλματα.

Ο Κώστας Κουρκούτας, τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει στη ζωγραφική, το αγαπημένο του χόμπι από μικρό παιδί, και μάλιστα στο διάστημα της πανδημίας είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί περισσότερο δημιουργώντας πάνω από 4 πίνακες.

Τέλος, το μυαλό του είναι πάντα στην Ελλάδα, στο Βοΐο, στα αγαπημένα του χωριά, τον Πελεκάνο, τα Νάματα, την Βλάστη, τα οποία επισκέπτεται τακτικά και περιμένει με αγωνία το καλοκαίρι, εφόσον ανοίξουν τα σύνορα λόγω της πανδημίας να επισκεφθεί.

Back to top button