ΚαστοριάΝεστόριο

Συνέντευξη Χρήστου Τόσκου σε ισπανική εφημερίδα για τη λεηλασία των φυτών του Γράμμου

Συνέντευξη του γραμματέα της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Χρήστου Τόσκου στην ισπανική εφημερίδα LA RAZON, για τη λεηλασία των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών του Γράμμου από τους Αλβανούς

“Μια σύγκρουση στα ελληνικά σύνορα με την Αλβανία” είναι ο τίτλος του άρθρου και αναφέρει μεταξύ άλλων:
Ένας πράσινος θησαυρός για τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία καλλυντικών αναπτύσσεται δωρεάν στις πλαγιές της οροσειράς του Γράμμου. Οι Έλληνες οικολόγοι καταγγέλλουν ότι ομάδες Αλβανών διασχίζουν τα σύνορα για τη ν παράνομη συλλογή φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών.

Εδώ και χρόνια, τα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας εμφανίστηκαν την άνοιξη. Με το λιώσιμο των χιονιών, οι Αλβανοί εισβάλλουν στην ελληνική επικράτεια μέσω των τραχιών κοινών συνόρων, για να μαζέψουν τεράστιους σάκους φυτών, λουλουδιών και βοτάνων που τα πωλούν για να παραχθούν πολυπόθητα τσάγια βοτάνων, φαρμακευτικές θεραπείες ή ακόμη και αντιγηραντικές κρέμες. Ένας πράσινος θησαυρός για τη φαρμακευτική και καλλυντική βιομηχανία που αναπτύσσεται δωρεάν στις πλαγιές του επιβλητικού Γράμμου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές συνέλαβαν τρεις Αλβανούς με περίπου 100 κιλά verrose veris. Σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, οι συλλήψεις είναι σπάνιες και λεηλασίες της ελληνικής χλωρίδας είναι κάτι το σύνηθες την άνοιξη.

“Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Οι Αλβανοί εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα εδώ και 15 χρόνια για να συλλέξουν φάρμακα και αρωματικά φυτά “, λέει ο Χρήστος Τόσκος, γνωστός οικολόγος από την περιοχή της Καστοριάς. Ο κ. Τόσκος αναφέρει ότι η λεηλασία συμβαίνει «με συνέπεια κάθε άνοιξη, μόλις λιώσει το χιόνι και ανοίγουν τα μονοπάτια του βουνού του Γράμμου».

Ως μέλος του ΕΟΕ/ Ελληνικής Ορνιθολογικής Ελλάδας καθώς και της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, περιγράφει ότι οι επιπτώσεις αυτής της λεηλασίας «είναι σημαντικά αρνητικές», καθώς παίρνοντας μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, θέτουν σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος ». Σύμφωνα με τον κ. Τόσκο, τα αγαπημένα των Αλβανών είναι τα Primula veris, Gentian lutea, Sideritis raeseri, καθώς και διάφοροι τύποι ορχιδέων.

Κάτι που επίσης ενοχλεί τους Έλληνες οικολόγους είναι ότι ξεριζώνουν τα φυτά, αποτρέποντάς τα να αναγεννηθούν ή να αναπαραχθούν. “Πολλά από αυτά τα είδη είναι σπάνια και τώρα τα καθιστούν είδη προς εξαφάνιση”, καταλήγει ο κ. Τόσκος.

larazon.es

Back to top button