Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Τάρτα καραμέλα – σοκολάτα (φωτογραφίες)

Μοναδική τάρτα με γέμιση καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα στην καρδιά και γλάσο σοκολάτας από πάνω. Ένας εκλεκτός πειρασμός που θα ξετρελαίνει ακόμη και τους απαιτητικούς.Έκρηξη αρωμάτων και γεύσεων στο στόμα από την πρώτη κιόλας μπουκιά!

Από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

12 κομμάτια

Για τη ζύμη τάρτας :
187 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
100 γρ. άχνη ζάχαρη
50 γρ. πούδρα αμυγδάλου
156 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο (Όλυμπος, Lurpak κτλ.)
1 κρόκο από μεγάλο αυγό (25 γρ.)
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση καραμέλα :
800 γρ. (2 συσκευασίες) καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα
30 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο (Όλυμπος, Lurpak κτλ.)
25 γρ. καστανή ή μαύρη ζάχαρη
1/2 κ.γλ αλάτι
Για τη γέμιση σοκολάτας :
325 γρ. κουβερτούρα Nestlé dessert 52% κακάο
320 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35 % λιπαρά
Για τη διακόσμηση :
30 γρ. τρούφα σοκολάτας
φύλλα δυόσμου
ή ότι άλλο εσείς επιθυμείτε (π.χ. σμέουρα, φράουλες)

Εκτέλεση:

  1. Εν αρχή ξεκινάμε με τη βάση. Συγκεντρώνουμε στον πάγκο όλα τα υλικά, έχοντας υπόψιν μας πως το βούτυρο χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Στο μπλέντερ ή στον πολυκόφτη, βάζουμε όλα τα αναγραφόμενα υλικά για το ζυμάρι.

  2. Πολτοποιούμε έως ότου γίνει μια ομοιογενές ζύμη !!!! Επιβλέπουμε συνειδητά τη ζύμη, διότι αναπτύσσεται θερμότητα κατά την ομογενοποίηση με αποτέλεσμα να λιώσει υπερβολικά το βούτυρο, επομένως, φροντίζουμε να σταματήσουμε το μπλέντερ μόλις ενωθούν μεταξύ τους όλα τα υλικά !!

  3. Κατόπιν, τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τοποθετούμε αμέσως στο ψυγείο να σταθεί,να σφίξει και να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα ή 20 λεπτά στην κατάψυξη !!

  4. Παράλληλα προθερμαίνουμε πολύ καλά τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.

  5. Μόλις παγώσει, αλευρώνουμε καλά τον πάγκο, προσθέτουμε αλεύρι και πάνω από τη ζύμη, ανοίγοντας με τον πλάστη με πάχος 3 – 4 χιλιοστά.

  6. Μεταφέρουμε σε μια αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 25εκ. Πιέζουμε να κολλήσει στα τοιχώματα, καθώς και στον πάτο, ισιώνοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια με τα χέρια μας (Εάν για οποιοδήποτε λόγο δε μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη, βάζουμε γάντια να μη λιώσει το περιεχόμενο βούτυρο και πιέζουμε με τα χέρια μας να καλυφθεί σχεδόν όλη η φόρμα μέχρι τα 2/3 των τοιχωμάτων). Το υπόλοιπο το κόβουμε με μαχαίρι για να γίνει ίσιο.

  7. Τρυπάμε τον πάτο και τα πλαϊνά με πιρούνι, προκειμένου να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο.

  8. Καλύπτουμε τη βάση τάρτας με δυο φύλλα μεμβράνης σταυρωτά μεταξύ τους και βάζουμε όσπρια από πάνω φροντίζοντας να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια των τοιχωμάτων της ζύμης, έτσι ώστε να λειτουργήσει σαν βάρος ως προς τη ζύμη για να μη φουσκώσει.

  9. Σκεπάζουμε τα όσπρια με την μεμβράνη που προεξέχει και πιέζουμε να κρατάει αντίσταση και στα πλαϊνά !!!

  10. Ψήνουμε για 12-13 λεπτά στη μεσαία σχάρα. Εν συνεχεία μόλις περάσει ο χρόνος αυτός, βγάζουμε τα όσπρια με τη μεμβράνη και συνεχίζουμε το ψήσιμο, τοποθετώντας ψηλά τη σχάρα για ακόμη 7 λεπτά η μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα ο εσωτερικός πάτος της τάρτας !!!!

  11. Στη συνέχεια, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

  12. Μέχρι να κρυώσει η βάση μας, φτιάχνουμε τη γέμιση καραμέλας. Σε μια μικρή κατσαρόλα λοιπόν, προσθέτουμε τις δυο συσκευασίες καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη.

  13. Μεταφέρουμε στο μάτι της κουζίνας και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουταλάκι έως ότι γίνει ρευστό και λιώσει η ζάχαρη.

  14. Περιχύνουμε πάνω από τη βάση και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει και να σταθεροποιηθεί για 1 ώρα.

  15. Παράλληλα, φτιάχνουμε το γλάσο σοκολάτας. Σε μια άλλη κατσαρόλα, αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (η θερμοκρασία να μη ξεπεράσει τους 70°C). Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα, τη ρίχνουμε μέσα στην ζέστη κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε από τη φωτιά και αναδεύουμε με σύρμα έως ότι γίνει λεία και βελούδινη.

  16. Βγάζουμε την ημιτελές τάρτα, εφόσον έχει πιάσει μια απαλή κρουστά η καραμέλα (η οποία σημαίνει ότι έχει σταθεροποιηθεί) από το ψυγείο και περιχύνουμε το γλάσο πάνω από την γέμιση καραμέλας.

  17. Τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και στη συνέχεια μπορούμε να το βάλουμε ελάχιστη ώρα στην κατάψυξη να σταθεροποιηθεί πλήρως !!!

  18. Πασπαλίζουμς με τρούφα και ξεφορμάρουμε !!! Η τάρτα είναι πανέτοιμη !!! Σερβίρουμε με ένα φύλλο δυόσμου πάνω από το γλάσο !!! Μπορούμε κάλλιστα να την απολαύσουμε !!!!

cookpad.com

Back to top button