Ο πόνος στην πλάτη, είναι πλέον πολύ συχνό αίσθημα σε όλους τους ανθρώπους του δυτικού κόσμου, με όλες τις έρευνες να αναφέρουν ότι περίπου το 80% του πληθυσμού στις δυτικές κοινωνίες, αντιμετωπίζει τέτοιου είδους πόνο. Επίσης ο πόνος στην πλάτη, είναι πολύ συχνό φαινόμενο και στους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το είδος της εργασίας τους, με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (Occupational Safety and Health Administration) να αναφέρει ότι το κυριότερο και συχνότερο μυοσκελετικό πρόβλημα των εργαζομένων στη σύγχρονη εποχή, είναι ο πόνος στην πλάτη.
Τι πρέπει όμως να κάνουμε, ώστε να περιορίσουμε τους πόνους της πλάτης;
1.Κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
Το πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου είναι ότι δεν κινείται. Τα περισσότερα επαγγέλματα στις μέρες, γίνονται σε καθιστή θέση, κάτι το οποίο έχει τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα πόνου, στην περιοχή της πλάτης.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Κινηθείτε. Κάντε μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες, όπως: α) μην χρησιμοποιείται ανελκυστήρα, β) μην παρκάρετε κοντά στην εργασίας σας, γ) βάλτε στο πρόγραμμα σας ένα απογευματινό περίπατο ή μία ενεργητική δραστηριότητα όπως: χορό, ποδηλασία και άλλες τέτοιου είδους δραστηριότητες, οι οποίες είναι ελεύθερες και δεν αισθάνεστε ότι γυμνάζεστε, και οι οποίες βελτιώνουν την γενική υγεία του ασκούμενου και ταυτόχρονα είναι το κλειδί για την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη.
2.Βρείτε την αιτία του πόνου στην πλάτη.
Αν αναρωτιέστε πώς θα ανακουφίσετε τον πόνο στην πλάτη σας, πρέπει πρώτα να βρείτε από πού προέρχεται ο πόνος. Στο 85% των μυοσκελετικών πόνων, η αιτία του πόνου δεν προέρχεται από το σημείο όπου πονάμε. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι με πόνο στην πλάτη απλά προσπαθούν να ελαττώσουν και να εξαλείψουν τον πόνο, χωρίς όμως να μάθουν την αιτία του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους χρόνιους πάσχοντες να καλύψουν τον πόνο με φάρμακα, θεραπεία μασάζ ή άλλες θεραπείες που λειτουργούν μόνο βραχυπρόθεσμα.
Αντί να καλύψετε το πρόβλημα, προσπαθήστε να βρείτε τη ρίζα του πόνου, και η οποία θα σχετίζεται με τη λάθος στάση του σώματος σας, κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
Η κινητική αξιολόγηση είναι μία μέθοδος, η οποία εντοπίζει τις αδυναμίες, τις ασυμμετρίες και τις λάθος θέσεις στο ανθρώπινο σώμα, και στη συνέχεια κατάλληλοι καθηγητές φυσικής αγωγής, σχεδιάζουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης, με ασκήσεις κινητικότητας, και ενδυνάμωσης, το οποίο στοχεύει σε αυτές στις αδυναμίες του κάθε ατόμου.
Βέβαια για να έχει αποτέλεσμα το προτεινόμενο πρόγραμμα εκγύμνασης, θα πρέπει ο ασκούμενος να δείξει την απαιτούμενη συνέπεια, το οποίο σημαίνει να το εκτελεί τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, έχοντας την καθοδήγηση ενός καθηγητή φυσικής αγωγής ο οποίος να είναι εξειδικευμένος στην κινησιολογία.
3.Αλλάξτε νοοτροπία.
“Είναι σημαντικό να αλλάξετε τη νοοτροπία: «παίρνω ένα χάπι ή κάνω μία ένεση και θα γίνω καλά». Μια τέτοια νοοτροπία δεν πρόκειται να λύση το πρόβλημα σας, απλά θα το ‘’κρύψει’’ και στη συνέχεια θα το επιδεινώσει μεταφέροντας σιγά σιγά τον πόνο στα πόδια. Και να θυμάστε: ότι όσο περισσότερο διαρκεί ένας πόνος στην πλάτη και δεν αντιμετωπίζετε η αιτία του πόνου, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται στη συνέχεια για να απαλλαγείτε από αυτόν.
4.Προσέξτε την ανάπαυσή σας.
Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο ξεκουράζετε το σώμα μας. Ο λάθος τρόπος με τον οποίο ξαπλώνετε ή κάθεστε σε μία καρέκλα για να ξεκουραστείτε, πολλές φορές αυξάνει τα επίπεδα του πόνου, γιατί σφίγγει τον αυχένα, τους ώμους και άλλα σημεία του σώματος, τα οποία επιβαρύνονται περισσότερο.
Ελέγξτε εργονομικά τα αντικείμενα στα οποία ξεκουράζεστε, ρυθμίζοντας το ύψος των ποδιών σας, την πλάτη της καρέκλας και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και μάλιστα λειτουργούν προληπτικά στον πόνο.
5.Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας.
Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον ο οποίος δεν γυμνάζονταν ποτέ, να βάλει ξαφνικά την άσκηση στην καθημερινότητα του. Για το λόγο αυτό ξεκινήστε με δραστηριότητες ελεύθερης μορφής, όπως η πεζοπορία, ποδηλασία, χορό, διότι οι δραστηριότητες αυτές γίνονται πιο ευχάριστα, χωρίς να αισθάνεστε ότι γυμνάζεστε με τον παραδοσιακό τρόπο, κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει να μην βαρεθείτε γρήγορα και τα παρατήσετε.
6.Εστιάστε σε ένα συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής.
Προσπαθήστε να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, κάτι το οποίο είναι εξίσου σημαντικό για την επίλυση του πόνου στην πλάτη. Βελτιώστε τη διατροφή σας, τρώγοντας σωστά και υγιεινά γεύματα και σνακ καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας σας, ενώ ταυτόχρονα ενυδατώστε τον οργανισμός σας, πίνοντας τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, αν και οι ανάγκες κάθε ανθρώπου είναι εξατομικευμένες και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος, το βάρος, την ηλικία, το φύλο του κλπ.
7.Επαρκείς ύπνος
Τέλος ο ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας, διότι μόνο τότε το σώμα μας είναι πραγματικά σε κατάσταση ηρεμίας και μόνο τότε μπορεί να ανακάμψει και να αναγεννηθεί. Λόγο των πολλών υποχρεώσεων στις μέρες μας, μπορεί οι οκτώ ώρες ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην είναι εφικτές ή ακόμα και απαραίτητες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συνέπεια και η επαρκής ποσότητα ύπνου θα βοηθήσει στην ξεκούραση του μυοσκελετικού συστήματος και θα μειώσει ή ακόμα και θα εξαλείψει τους διάφορους πόνους στο σώμα μας.