Ελλάδα

Το υπ. Παιδείας απαντά σε πέντε συχνές ερωτήσεις για τη διανομή συγγραμμάτων και την εξεταστική

Σε πέντε συχνές ερωτήσεις απαντά το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και τη διεξαγωγή της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου. Όπως αναφέρει, παρά την πανδημία, η διανομή πραγματοποιήθηκε εγκαίρως ενώ παράλληλα διπλασιάστηκε ο αριθμός των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων στον «Εύδοξο» σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, πάνω από το 90% των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους στις εταιρείες ταχυμεταφορών και έχει ήδη παραδοθεί ή παραδίδεται άμεσα στους φοιτητές.

Όσο για την εξεταστική, επαναλαμβάνει ότι έχει τεθεί με σχετική Υπουργική Απόφαση το πλαίσιο για τον τρόπο και τα μέσα διεξαγωγής της.

Αναλυτικότερα, οι πέντε ερωτήσεις με τις απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο, έχουν ως εξής:

1. Έχει καθυστερήσει φέτος η διανομή των συγγραμμάτων;

Δεν έχει καθυστερήσει η διανομή. Οι δηλώσεις των φοιτητών ολοκληρώθηκαν φέτος σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από ότι πέρυσι. Οι παραδόσεις των συγγραμμάτων ολοκληρώνονται την ίδια περίπου ημερομηνία με πέρυσι (ήτοι περί τα μέσα Ιουνίου). Σημαντική καινοτομία για φέτος: προβλέφθηκε οι παραδόσεις των συγγραμμάτων να γίνουν κατ’ οίκον για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και προς εξυπηρέτηση των φοιτητών. Επίσης, ο αριθμός ηλεκτρονικών συγγραμμάτων στον ΕΥΔΟΞΟ διπλασιάστηκε προκειμένου να υποστηριχθεί η εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία (σήμερα αριθμεί 150.000 ηλεκτρονικά βιβλία, υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρσι).

Όλα τα παραπάνω, παρά την πανδημία του κορονοϊού και παρά τον αυξημένο αριθμό συγγραμμάτων (φέτος είχαμε 225.813 δηλώσεις φοιτητών και 1.184.988 συγγράμματα προς διανομή, αριθμούς αυξημένους σε σχέση με το ακαδημαϊκό εξάμηνο 2018-2019, όταν είχαμε 216.885 δηλώσεις φοιτητών και 1.112.627 συγγράμματα).

Αυτή τη στιγμή, πάνω από το 90% των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί από τους εκδοτικούς οίκους στις εταιρείες ταχυμεταφορών και έχει ήδη παραδοθεί ή παραδίδονται άμεσα στους φοιτητές. Η δε υπουργική απόφαση που καθόριζε τον τρόπο και τις ημερομηνίες διανομής των συγγραμμάτων εκδόθηκε στις 9 Απριλίου 2020.

 

2. Πώς πραγματοποιείται αυτό το εξάμηνο η διανομή των συγγραμμάτων;

Με δεδομένη την πανδημία και τα μέτρα προστασίας από αυτήν, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έλαβε μέριμνα προκειμένου να διανεμηθούν κατ’ οίκον το εξάμηνο αυτό τα συγγράμματα. Αρχικά ήταν κλειστά για άγνωστο διάστημα τα βιβλιοπωλεία, υπήρχαν αυστηρά μέτρα κατά των συναθροίσεων (και συνεπώς ουρών για παραλαβή συγγραμμάτων) ενώ οι φοιτητές είχαν αποχωρήσει από τα πανεπιστήμιά τους και μεταβεί στον τόπο καταγωγής τους καθότι η διδασκαλία το μεγαλύτερο μέρος του εξαμήνου διεξαγόταν εξ αποστάσεως. Η διανομή των συγγραμμάτων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών ήταν ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος να διανεμηθούν τα συγγράμματα στους φοιτητές αυτό το εξάμηνο.

Ακόμη και τώρα που άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία, ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθημάτων συνεχίζεται να διεξάγεται εξ αποστάσεως. Οι περισσότεροι φοιτητές παραμένουν στους τόπους καταγωγής τους και μόνο ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό έχει επιστρέψει στα πανεπιστήμια για τη διεξαγωγή των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων. Καθώς τα σημεία διανομής βρίσκονται στα πανεπιστήμια του κάθε φοιτητή, ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να ολοκληρωθεί η διανομή των συγγραμμάτων είναι με εταιρείες ταχυμεταφορών.

 

3. Σε τι ενέργειες προέβη το ΥΠΑΙΘ για την επάνοδο των φοιτητών στα ΑΕΙ;

Εκδόθηκε υπουργική απόφαση στις 20/5/2020 με αναλυτικές οδηγίες για την παράταση του εξαμήνου, τη διεξαγωγή των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων, την πρακτική άσκηση και τη διεξαγωγή της εξεταστικής στα πανεπιστήμια. Επίσης, εκδόθηκε στις 21/5/2020 κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Υγείας για το υγειονομικό σκέλος και τα μέτρα προστασίας της υγείας κατά την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια.

 

4. Γιατί περιμένατε έως τις 20/5/2020 για να εκδώσετε τις αποφάσεις;

Γιατί έπρεπε να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ και να δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες για την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τη διεξαγωγή των εξετάσεων, σε περίπτωση που αυτές γίνουν με φυσική παρουσία. Το πλαίσιο για την εξεταστική συζητήθηκε εκτενέστατα με τους πρυτάνεις σε τηλεδιάσκεψη εργασίας την ίδια ημέρα έκδοσης της απόφασης, στις 20/5/2020, ενώ η διαδικασία διανομής των διδακτικών συγγραμμάτων προς τους φοιτητές είχε ανακοινωθεί ήδη από τις 9/4/2020.

 

5. Γιατί, όμως, δεν δώσατε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα πανεπιστήμια για τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής; «Πετάτε το μπαλάκι» στα ΑΕΙ;

Το ΥΠΑΙΘ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προκρίνει τη μία μέθοδο εξέτασης έναντι της άλλης. Υπάρχει το κατοχυρωμένο, από το Σύνταγμα της χώρας, αυτοδιοίκητο, αλλά και οι συνθήκες είναι διαφορετικές από ίδρυμα σε ίδρυμα, αλλά και από σχολή σε σχολή μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα, βάσει νόμου, ο μόνος αρμόδιος για να καθορίσει τον τρόπο αξιολόγησης των φοιτητών σε ένα μάθημα είναι ο διδάσκων του μαθήματος. Αυτός θα επιλέξει αν θα αξιολογήσει με παράδοση εργασιών, προφορική ή γραπτή εξέταση, ή συνδυασμό των ανωτέρω.

Τέθηκε όμως με την Υπουργική Απόφαση το πλαίσιο για τον τρόπο και τα μέσα διεξαγωγής των εξετάσεων. Σε περίπτωση γραπτής ή προφορικής εξ αποστάσεως εξέτασης, η Σύγκλητος του Α.Ε.Ι. οφείλει να λαμβάνει αιτιολογημένη απόφαση με την οποία θα αναφέρονται εκτενώς οι ασφαλιστικές δικλίδες και τα μέσα που εφαρμόζονται ανά περίπτωση προκειμένου να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, το αδιάβλητο της εξέτασης. Σε περίπτωση, δε, που εξετάσεις λάβουν χώρα δια ζώσης, θα πρέπει να ακολουθηθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες της Επιτροπής του ΕΟΔΥ που έχουν κοινοποιηθεί στα πανεπιστήμια.

ΑΠΕ

Back to top button