Συγχαίρουμε όλους τους μαζικούς φορείς και τους εκατοντάδες αγωνιστές που πήραν μέρος στο οδοιπορικό που έγινε πρόσφατα στη Βασιλίτσα, στο μέρος που οι καταπατητές ψευτοεπενδυτές σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας το φυσικό τοπίο.
Η πρώτη αυτή απάντηση με την μαζική συμμετοχή του κόσμου είναι ένα ηχηρό ΟΧΙ στην προσπάθεια Επιχειρηματικών Ομίλων να καταστρέψουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους για το κέρδος . Δείχνει επίσης ότι η Βασιλίτσα, με το δικό της ειδικό βάρος- συγκινεί και ενεργοποιεί κόσμο από όλη την Ελλάδα, όπως και τα (Αγραφα, η Οιτη το Βέρμιο τα νησιά κ.α.) αλλά κυρίως τον τοπικό πληθυσμό να δώσει την μάχη ενάντια στην υποβάθμιση και καταστροφή της περιοχής. Ο Παλλαϊκός αγώνας θα φέρει αποτελέσματα όπως στην Τήνο όπου οι κάτοικοι ενωμένοι κατάφεραν πρόσφατα να ακυρώσουν εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου.
Η Περιοχή μας λόγω και της εύκολης πρόσβασης στα δίκτυα επιλέχτηκε για εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στο Βέρμιο, στο Άσκιο, στο Μπούρινο, στα Πιέρια και αλλού. Το ίδιο γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στη Θεσσαλία οι πολίτες ξεσηκώνονται ενάντια στην καταστροφή της Φύσης από μια χούφτα καπιταλιστές εργολάβους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος από τις επιδοτήσεις. Αυτούς εξυπηρετεί και ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση της ΝΔ και επιτρέπει στους «αεριτζήδες» να καταπατούν χωρίς διαδικασίες δημόσιες και ιδιωτικές περιουσίες αλλά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους ακόμα και αυτές που εντάσσονται στις προστατευόμενες περιοχές Natura.
Οι καταστροφές στη φύση θα είναι ανεπανόρθωτες αφού θα καταστραφεί μεγάλο μέρος του δάσους για να γίνουν τεράστιοι δρόμοι, θα τσιμεντοποιηθεί μεγάλο μέρος του βουνού κλείνοντας τις υδρομαστεύσεις και καταστρέφοντας ακόμα και τις πηγές των ποταμών. Η χλωρίδα, η πανίδα, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων. Οι δεκάδες Α/Γ στη Βασιλίτσα και στην ευρύτερη περιοχή οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό συγκεκριμένα, την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το βουνό και το δάσος.
Και όλα αυτά χωρίς κανένα όφελος, στο κλίμα, στην οικονομία και στην ηλεκτροπαραγωγή αφού η τυχαία και ασταθής ενέργεια που παράγουν χρειάζεται μόνιμα στήριξη από θερμικές μονάδες που καίνε ορυκτά καύσιμα άσχετα αν αυτό είναι λιγνίτης ή φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία ανεβάζει υπέρμετρα τις τιμές του Ηλεκτρικού ρεύματος και εντείνει περισσότερο την ενεργειακή φτώχεια. Η Χώρα μας δεν χρειάζεται άλλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (έχει εγκατεστημένη ισχύ 22.000 MW όταν καταναλώνει μ.ο 5.500 και στην αιχμή 9.000). Δεν χρειάζεται άλλες μεταβλητές ΑΠΕ επειδή έχει ήδη πάρα πολλές και όσο περισσότερες θα βάζει τόσους περισσότερους σταθμούς με ορυκτά καύσιμα πρέπει να κατασκευάζει.
Η καταστροφή της φύσης θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της ζωής των ανεμογεννητριών, που διαρκεί 15 με 20 χρόνια, επειδή δεν έχει προβλεφθεί από καμία σύμβαση η απόσυρση και η ανακύκλωσή τους. Χιλιάδες τόνοι λάδι (μια ανεμογεννήτρια περιέχει 800 κιλά λάδι) θα χύνεται στο βουνό καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Ο έλικας περιέχει ισχυρά τοξικά που δεν ανακυκλώνονται και θα δηλητηριάζουν φυτά, δέντρα, ζώα και ανθρώπους. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες, μόνιμες και απρόβλεπτες επειδή πρώτη φορά γίνεται τέτοιας έκτασης παρέμβαση στα βουνά και στα δάση.
Αξίζει να αγωνιστούμε όλοι ενάντια σ αυτή την καταστροφή ενωμένοι και συντονισμένοι με όλα τα αντίστοιχα κινήματα σε όλη τη Χώρα.
Ούτε μία επιπλέον ανεμογεννήτρια πουθενά.
Ταυτόχρονα να αγωνιστούμε για έναν δημόσιο φορέα ενέργειας χωρίς ιδιώτες κερδοσκόπους. Ένα φορέα που θα ελέγχεται από την κοινωνία και τους εργαζόμενους και θα προσφέρει φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και όχι στους βιομήχανους και τα ισχυρά συμφέροντα
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΗ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Κοζάνη 29/5/2020