Καστοριά

Η Βενεζουέλα και οι εισαγωγές πετρελαίου! (του Νίκου Ρίζου)

Η Βενεζουέλα εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν !
Η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, εισάγει πετρέλαιο. Για να δικαιωθεί ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος (και κοινωνιολόγος, νομικός, οικονομολόγος), Κορνήλιος Καστοριάδης, ο οποίος δήλωσε το εξής καταπληκτικό:
<< Βάλε τους κομμουνιστές να διοικήσουν την έρημο Σαχάρα και σε 6 μήνες θα κάνουν εισαγωγές άμμου>> .
Τι έγραψε ο μεγάλος. πέρασε και τον Πλάτωνα. Δικαιώθηκε μετά από 70 χρόνια. Με την ευκαιρία μήπως να το ψάξουμε αν κατάγεται από την Καστοριά;
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σας αναφέρω ένα τμήμα του βιογραφικού του. Στο Παρίσι έγινε μέλος της τροτσκιστικής Τετάρτης Διεθνούς και από το 1946 μέσα από την ομάδα “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα” τάση του Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος, από τις οποίες όμως άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται, ώσπου μετά το 1948 να εγκαταλείψει οριστικά το τροτσκιστικό κίνημα. Παράλληλα από την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται στην υπηρεσία Στατιστικής Εθνικών Λογαριασμών και Μελετών Ανάπτυξης του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) ως υψηλόβαθμο τεχνικό στέλεχος (οικονομολόγος- το 1968 ήταν διευθυντής του “Τμήματος Στατιστικής και Εθνικών Λογαριασμών” και ήταν άθεος.
Αναφέρω το βιογραφικό του προς αποφυγή παρεξηγήσεων, προκειμένου να μην θεωρηθεί, ρεβιζιονιστής, καπιταλιστής, φασίστας η ότι άλλο μπορούν να φανταστούν οι προοδευτικοί της αριστεράς (της Ελληνικής εννοείται).

 

 

 

Back to top button