Κόσμος

Νέο επάγγελμα στο Χόλιγουντ: Σύμβουλος COVID-19 για την ασφάλεια των γυρισμάτων

Μαζί με τους κομμωτές, τους οπερατέρ και τους εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά πλατό, το Χόλιγουντ αναζητά πλέον με αγωνία μία νέα ειδικότητα για τις μελλοντικές παραγωγές: τον σύμβουλο για την COVID-19.

H πανδημία του κορωνοϊού έχει αναγκάσει τους παραγωγούς, τα κινηματογραφικά στούντιο και τα συνδικάτα των εργαζομένων στον χώρο να αναζητήσουν συμβουλές από ειδικούς για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια για τα γυρίσματα τα κινηματογραφικά και τα τηλεοπτικά πλατό, τα οποία σε ολόκληρο τον κόσμο έκλεισαν στα μέσα Μαρτίου.

Αυτοί που έχουν μεγάλη ζήτηση είναι οι επιδημιολόγοι και άλλοι ειδικοί της δημόσιας υγείας, που θα κληθούν να παράσχουν την τεχνογνωσία τους για την διαχείριση των πολυάριθμων συνεργείων, που εργάζονται σε κατάμεστους χώρους, τους μακιγιέρ και τις μακιγιέζ που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τους καλλιτέχνες και τους ηθοποιούς που φιλιούνται, αγκαλιάζονται και τσακώνονται στο πλατό.

Ένας από αυτούς είναι ο δρ Κάρλος ντελ Ρίο, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στο πανεπιστήμιο Έμορι, ο οποίος, όπως εξηγεί ο ίδιος, πρότεινε όλοι οι ηθοποιοί και τεχνικοί να υποβάλλονται σε τεστ στην αρχή των γυρισμάτων και τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια των δύο εβδομάδων που παραμένουν απομονωμένοι στα γυρίσματα.

Ο ντελ Ρίο έκανε επίσης συστάσεις για θέματα υγιεινής και για άλλα μέτρα προστασίας παρότι επισήμανε ότι τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί 100% προστασία από τον ιό.

Τα σωματεία που εκπροσωπούν τους ηθοποιούς και τους εργαζόμενους στην παραγωγή – περιλαμβανομένων των SAG-AFTRA, IATSE και της Αμερικανικής Ένωσης Σκηνοθετών –  έχουν προσλάβει ειδικούς από το Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας για να βοηθήσουν στην έκδοση οδηγιών.

Όλα αναμένουν από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεννόηση με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας και της βιομηχανίας και ο οποίος είπε ότι σκοπεύει να εκδώσει πρωτόκολλα για τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα ίσως και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Η επανέναρξη των παραγωγών είναι σημαντική για τις εταιρείες περιλαμβανομένων των Netflix Inc, Walt Disney Co και άλλων, που έχουν ανάγκη από νέα προγράμματα για να προσελκύσουν το τηλεοπτικό κοινό.

Παρότι τα πλατό στις ΗΠΑ παραμένουν άδεια, οι παραγωγές αυξάνονται στην Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την Σουηδία και την Νέα Ζηλανδία, όπου ξεκινάνε και πάλι τα γυρίσματα την επόμενη εβδομάδα του “Αβαταρ 2” του Τζέιμς Κάμερον.

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του Χόλιγουντ αναμένουν, πάντως, ότι όταν ξεκινήσουν και πάλι να εργάζονται, τα συνεργεία θα απασχολούν λιγότερους, θα διενεργούνται τακτικά τεστ και θα υπάρχουν αντισηπτικά χεριών παντού, ενώ για τις σκηνές με μεγάλα πλήθη θα χρησιμοποιούνται υπολογιστές.

ΑΠΕ

Back to top button