ΓούναΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

100 χρόνια πριν: Οι κάρτες Καστοριανού απόδημου γουναρά προς τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο (φωτο)

Πριν εκατό χρόνια ο εγκατεστημένος στη Λειψία της Γερμανίας Καστοριανός Γουναράς Θωμάς Τσιστίνας ταχυδρόμησε τέσσερις κάρτες δικής του έμπνευσης και σχεδίασης, με ένα πατριωτικό ποίημα στο κάτω μέρος.Παραλήπτης ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος.
Η κάρτα είχε σχεδιαστεί από το 1909, αλλά όπως ομολογεί ο ίδιος ο αποστολέας δεν την είχε ταχυδρομήσει νωρίτερα γιατί ως Έλληνας έμπορος στη Γερμανία, φοβόταν μην έχει μπλεξίματα, καθώς μέχρι και το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, η Γερμανική και η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν φίλες και σύμμαχοι. Οπότε περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία. Η οποία είχε φτάσει.
Η Γερμανία έχει ταπεινωθεί και τεμαχιστεί.Η δε Οθωμανική το ίδιο. Το ποίημα αφιέρωση στον Βενιζέλο αντικατοπτριζει την απόλυτη χαρά του Ελληνισμού. Πριν λίγο καιρό ο Βενιζέλος μετά από έναν τραγικό Διχασμό έχει υπογράψει τη Συνθήκη των Σεβρών. Η Ελλάς των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών είναι γεγονός!
Το προφητικό σχέδιο και ποίημα του Θωμά Τσιστίνα έχουν επαληθευτεί προς το παρόν. Το μέλλον θα τα ανατρέψει όλα. Η εύθραυστη Δημοκρατία της Βαϊμάρης στην κατεστραμμένη Γερμανία θα γεννήσει τον Χίτλερ, η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα μεταλαχτεί στην Τουρκία του Κεμάλ και στην Ελλάδα το εκλογικό σώμα θα στείλει τον Βενιζέλο σπίτι του και σε δύο χρόνια από την αποστολή της κάρτας, η Μεγάλη ιδέα θα γίνει στάχτη στη Σμύρνη. Αλλά ας τους αφήσουμε να χαρούν λίγο… Όπως καταλήγει στο ποίημα του :
Ζητοκραυγάζει ο Ελληνισμός
παντού και στας Αθήνας
Και εγώ από τα μακριά
Θωμάς Δ.Τσιστίνας…
30/05/1920
Ρωμύλος Μαντζούρας
 

 

 

Back to top button