Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Ντόνατς με γλάσο

Μια πανεύκολη συνταγή για τα πιο αφράτα, μυρωδάτα και γευστικά ντόνατς που έχετε φτιάξει μόνοι σας!

Ντόνατς με γλάσο από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

16-18 μερίδες

Για τη ζύμη :
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + έξτρα για το άνοιγμα
100 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
260 γρ. φρέσκο γάλα
60 γρ. κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη
1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
2 μεσαία αυγά
14 γρ. ξερή μαγιά (2 φακελάκια)
Για την επικάλυψη ζάχαρης :
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το γλάσο σοκολάτας :
100 γρ. κουβερτούρα Nestlé dessert 52% κακάο
50 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35 % λιπαρά ή φρέσκο γάλα
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για το γλάσο ροζ σοκολάτας:
100 γρ. λευκή κουβερτούρα Nestlé dessert
50 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35 % λιπαρά ή φρέσκο γάλα
1/3 κ.γλ. κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα (Wilton)
Για το γαρνίρισμα :
πολύχρωμη ή μαύρη τρούφα σοκολάτας
βρώσιμες μικρές πέρλες ζαχαροπλαστικής
κας κας
ή ότι άλλο επιθυμείτε

Εκτέλεση:

  1. Καταρχάς, όλα τα υλικά προπαντός το βούτυρο, πρέπει απαραιτήτως να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου!

  2. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι, ανακατεύουμε με το σύρμα και αφήνουμε στην άκρη.

  3. Σε μια άλλη κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα και τη ζάχαρη, μεταφέρουμε στη φωτιά και σιγοβράζουμε έως ότου ζεσταθεί ελαφρά το γάλα (η θερμοκρασία σε καμία περίπτωση δε πρέπει να ξεπεράσει τους 45 °C, διαφορετικά θα έχει ως αποτέλεσμα να κάψει τη μαγιά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ακουμπάμε στον πάγκο της κουζίνας. Ρίχνουμε μέσα στο γάλα τη μαγιά και αναδεύουμε με γρήγορες κινήσεις να λιώσει.

  4. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σκεπασμένο να σταθεί και να αφρίσει η επιφάνεια για τουλάχιστον 7 -10 λεπτά.

  5. Στη συνέχεια στο μπολ με το αλεύρι προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και το μείγμα μαγιάς.

  6. Εάν ζυμώσουμε με τα χέρια μας, φοράμε γάντια μιας χρήσης για να μη λιώσει υπερβολικά πολύ το βούτυρο. Διαφορετικά ζυμώνουμε με μίξερ μέχρι να γίνει μια ενιαία και εύπλαστη ζύμη!

  7. Βάζουμε στα τοιχώματα του μπολ λάδι μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα, ακουμπάμε στο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε είτε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος βάζοντας πετσέτα πάνω από τη μεμβράνη, είτε ανοίγοντας το φούρνο σε μια θερμοκρασία 30 -35°C να ζεσταθεί, αφήνοντας και στις δυο εναλλακτικές περιπτώσεις να σταθεί και να ξεκουραστεί για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

  8. Παράλληλα, παίρνουμε 2 φύλλα λαδόκολλας, διπλώνουμε σε 12 ίσα τετράγωνα τμήμα και κόβουμε με το ψαλίδι έτσι ώστε να έχουμε 24 μικρά φύλλα.

  9. Κατόπιν, μόλις περάσει 1 ώρα αναμονής, ξετυλίγουμε τη μεμβράνη, ακουμπάμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγουμε με χοντρό πλάστη, έτσι ώστε να έχει πάχος 1-1.5 εκατοστά.

  10. Φροντίζουμε να έχουμε 2 ποτήρια/ φλιτζάνια διαφορετικών διαμέτρων (1 φλιτζάνι του τσαγιού και ένα σφηνοπότηρο) κόβουμε τη ζύμη σε όσους στρογγυλούς δίσκους χωρέσει και αφαιρούμε το εσωτερικό για να δημιουργηθεί τρύπα.

  11. Συνεχίζουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσει η ζύμη, ακουμπάμε τον κάθε κρίκο σε ένα φύλλο λαδόκολλας και τα συγκεντρώνουμε όλα μαζί.

  12. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε αρκετό λάδι, να καλυφθεί όλος ο πάτος και να φτάνει τουλάχιστον 3 δάχτυλα η στάθμη του. Αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά.

  13. Μόλις μυρίσει λίγο το λάδι, ως γνωστόν σημαίνει ότι έχει κάψει, επομένως, κατευθείαν πιάνουμε τα ντόνατς από το χαρτάκι και τα βυθίζουμε μέσα στο λάδι μαζί με το φύλλο λαδόκολλας.

  14. Μόλις περάσουν λίγα δευτερόλεπτα, αφαιρούμε το φύλλο και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα για τα υπόλοιπα.

  15. Όσο ακόμη παραμένουν ζεστά, ρίχνουμε σε ένα μπολ ζάχαρη κρυσταλλική και περνάμε από τις δυο πλευρές το κάθε ένα και όσα ντόνατς θέλουμε. Μπορούμε να τα σερβίρουμε. Εάν θέλουμε παραλείπουμε τα δυο γλάσα και τα φτιάχνουμε όλα με ζάχαρη αυξάνοντας εννοείται την ποσότητα.

  16. Εάν πάλι θέλουμε με γλάσα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος. Μεταφέρουμε στη φωτιά και αφήνουμε να φτάσει η θερμοκρασία 70° C. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

  17. Προσθέτουμε την κουβερτούρα και αναδιπώνουμε με μια μαρίζ να γίνει ομοιογενές και λεία.

  18. Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία για το ροζ γλάσο, με τη διαφορά πως μαζί με την κουβερτούρα, προσθέτουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα, αναδιπώνοντας έως ότι γίνει ένα έντονο ροζ !

  19. Βουτάμε τη μια επιφάνεια στο επιθυμητό γλάσο γυρίζουμε αλλιώς και από πάνω πασπαλίζουμε τρούφα, κας κας ή ότι άλλο θέλουμε.

  20. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να σταθεροποιηθουν εντελώς και τα ντόνατς μας είναι έτοιμα !! Μπορούμε να σερβίρουμε !!

cookpad.com

 

 

 

Back to top button