Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Συνέντευξη Γ. Κορεντσίδη, μαζί με 28 δημάρχους της Ευρώπης, στην έγκυρη ειδησεογραφική ιστοσελίδα politico.eu

Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης φιλοξενήθηκε με δηλώσεις του, ανάμεσα σε 28 Δημάρχους της Ευρώπης, σε σχετικό δημοσίευμα, μιλώντας για την κρίση της πανδημίας στην περιοχή, για την πόλη και τα χαρακτηριστικά της και για τις δυσκολίες της “επόμενης μέρας”.

Γιάννης Κορεντσίδης, δήμαρχος Καστοριάς, Ελλάδα:

Πού; Πόλη περίπου 36.000 ανθρώπων στη βόρεια Ελλάδα, διάσημη για την όμορφη λίμνη και τη γούνα της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα; Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από την πανδημία στην Ελλάδα και κατέγραψαν έναν από τους υψηλότερους κατά κεφαλήν αριθμούς θανάτων.

Τι χρειάζεστε από κυβέρνηση/ΕΕ; Κίνητρα για τους ανθρώπους να μένουν στην πόλη και να εργάζονται και να βοηθούν τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι τοπικές αρχές υποβάλλουν αίτηση για επιχορηγήσεις της ΕΕ για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή. «Οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», είπε ο Κορεντσίδης.

Μακροπρόθεσμες ανησυχίες: Υπήρχαν λίγες θέσεις εργασίας ακόμη και πριν από την πανδημία, εξαιτίας μιας κρίσης στη βιομηχανία γούνας, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 90 τοις εκατό από το 2014. «Οι λίγοι νέοι που απομένουν ενδέχεται σύντομα να φύγουν».

Κάτι θετικό; Το Νοσοκομείο Καστοριάς έχει αναβαθμιστεί με νέο εξοπλισμό και οι υπάλληλοι της υγείας και των τοπικών αρχών έχουν δείξει ότι γνωρίζουν πώς να χειριστούν μια κρίση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα προσληφθεί περισσότερο προσωπικό στο νοσοκομείο.

Που χάθηκε το ζήτημα;  «Ζητήσαμε αυστηρούς περιορισμούς κίνησης δύο εβδομάδες πριν τελικά επιβληθούν. Ίσως αν συνέβαινε νωρίτερα, η διασπορά θα ήταν μικρότερη. ”

Πώς το αντιμετωπίσατε; «Δεν έκλεισα τα μάτια μου ούτε για ένα δευτερόλεπτο στις πρώτες τρεις μέρες της καραντίνας στην περιοχή, αλλά πιστεύω ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο, τελικά καταφέραμε και βγήκαμε υγιείς».

Κάτι άλλο; Επειδή η περιοχή παρουσίασε μια πιο σοβαρή εστία από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι ντόπιοι έχουν προσβληθεί και έχουν απορριφθεί ως εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό, παρόλο που η πόλη είναι απαλλαγμένη από τον ιό για περισσότερο από ένα μήνα.

Νεκταρία Σταμούλη

politico.eu

 

Back to top button