Καστοριά

Σύνδρομο “text neck” “Το σύνδρομο της σύγχρονης εποχής (Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης)

Το σύνδρομο “text neck” είναι ένα σύνδρομο το οποίο είναι πολύ συχνό στη σύγχρονη εποχή, και περιγράφει τον χρόνιο πόνο στον αυχένα που προέρχεται από την υπερβολική χρήση των χειροκίνητων ηλεκτρονικών συσκευών.

Η χρήση των χειροκίνητων ηλεκτρικών συσκευών, είναι πλέον μία πραγματικότητα η οποία προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία ειδικά στις εφηβικές ηλικίες, λόγω της μεγαλύτερης τάσεις που έχουν να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές (smartphones, tablets κ.α). Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου το 87% των εφήβων (14 – 18 ετών) στις Η.Π.Α και το 79% των εφήβων στην Ευρώπη κατέχουν και χρησιμοποιούν smartphones, ενώ μεταξύ των ενηλίκων 18 – 40 ετών το 92%.

Το σύνδρομο “text neck”, είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης το οποίο προκαλεί επαναλαμβανόμενο τραυματισμό στον αυχένα,  λόγω της πρόσθιας και προς τα κάτω θέση της κεφαλής. Η συγκεκριμένη θέση του κεφαλιού δημιουργεί υπερβολική πίεση στους βαθύς μύες του αυχένα, της κεφαλής και των ώμων προκαλώντας οξύ και χρόνιο πόνο στον αυχένα καθώς και πονοκεφάλους.

Τι προκαλεί όμως το σύνδρομο “text neck”?

Η σωστή θέση της κεφαλής είναι αυτή κατά την οποία τα αυτιά είναι ευθυγραμμισμένα με τους ώμους. Το βάρος μιας μέσης κεφαλής ασκεί μία πίεση 4,5 έως και 5,5 κιλών στους μύες του αυχένα. Όταν όμως το κεφάλι χάσει την ευθυγράμμισή του και κινηθεί προς τα εμπρός μόλις 2 με 3 εκατοστά από την ουδέτερη θέση, τότε το βάρος του κεφαλιού αυξάνεται δραματικά και παράγει μία πίεση στους μύες του αυχένα μέχρι και 6 φορές μεγαλύτερη από τη φυσιολογική, δηλαδή περίπου 30kg.

Τα άτομα με το σύνδρομο “text neck”, εμφανίζουν συνήθως:

  • Μειωμένη κινητικότητα και μυϊκή αδυναμία στους μύες του αυχένα
  • Κακή στάση σώματος και κακό συντονισμό ματιών – κεφαλιού
  • Νευρικό ή οξύ πόνο στον αυχένα και στους ώμους, ο οποίος επιδεινώνεται κατά τις βραδινές ώρες
  • Άμεσο πόνο στην άνω αυχενική μοίρα της Σ.Σ
  • Στρογγυλεμένους ώμους

 

  • Πρόσθια κλίση της κεφαλής

  • Συχνούς πονοκεφάλους

Και αν όλα αυτά τα συμπτώματα αφεθούν χωρίς θεραπεία, τότε μπορεί να οδηγήσουν στη φλεγμονή των μυών του αυχένα, στον ερεθισμό των νεύρων και στην αυξημένη καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης και στην αλλοίωση της οστικής δομής των σπονδύλων στη συγκεκριμένη περιοχή της ΣΣ.

Η θεραπεία του συνδρόμου “text neck” μέσω της θεραπευτικής άσκησης αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική. Κύριοι στόχοι της θεραπείας θα πρέπει να είναι η μείωση της έντασης των μυών του αυχένα, η μείωση του πόνου και η διόρθωση της στάσης του σώματος παράγοντες οι οποίοι επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Αφού ο επαγγελματίας υγείας αξιολογήσει τη στάση σώματος του ασκούμενου και τις δομές του αυχένα, θα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά θεραπειών μέσω των οποίων θα:

  • Κινητοποιήσει τα μαλακά μόρια της περιοχής
  • Βελτιώσει το εύρος κίνησης του αυχένα
  • Βελτιώσει τη στάση του σώματος, φέρνοντας το σώμα στη βέλτιστη ανατομικά θέση του, εξασφαλίζοντας έτσι τη δομική του ακεραιότητα κάτι το οποίο ενδείκνυται για τους αυχενικούς πόνους και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων. Συνδυάζοντας τις αρχές της ανατομίας και της κινησιολογίας, μπορούμε να βελτιώσουμε την κινητικότητα των αρθρώσεων αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο όλη τη στάση του σώματος του ασκούμενου, προσφέροντας του ανακούφιση, ενέργεια και καλή διάθεση, απαλλάσσοντας τον από τους αυχενικούς και γενικότερα τους μυοσκελετικούς πόνους.
  • Σταθεροποιήσει τον αυχένα, δυναμώνοντας όχι μόνο στους μύες του αυχένα, αλλά και τους μύες της ωμοπλάτης, και της ωμικής ζώνης, διότι οι μύες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση άρα και την αποφόρτιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Οι ασκήσεις αυτές θα πρέπει να εκτελούνται με χαμηλά φορτία επιβάρυνσης και με αργό έως μέτριο ρυθμό, αποφεύγοντας έτσι να ερεθίσουμε την περιοχή και να επιδεινώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση.
  • Βελτιώσει το συγχρονισμό οφθαλμού – κεφαλής και τη σταθερότητα του βλέμματος, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να μειώσουμε τη ζάλη, τον πόνο και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε τη στάση και το εύρος της κίνησης του αυχένα.

Όταν ο πόνος και η ακαμψία στην αυχενική μοίρα της Σ.Σ και όχι μόνο προέρχεται από λανθασμένη στάση σώματος, από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς λόγω λανθασμένων κινήσεων και από το στρες, το άγχος και την πίεση, τότε στο functional movement μέσω:

  • της αξιολόγησης της στάσης και της κίνησης του ασκούμενου, και
  • της κλινικής εξέτασης και το ιστορικού που παίρνουμε από αυτόν

έχουμε τη γνώση και την εμπειρία ώστε να σχεδιάσουμε το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης, το οποίο όχι μόνο θα απαλλάξει τους ασκούμενούς μας από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους όπως αυτούς του συνδρόμου “text neck”, αλλά και θα τους εκπαιδεύσει κιόλας στο να αποκτήσουν και στο να μπορούν να διατηρήσουν, μία σωστή στάση σώματος.

 

*Σύντομο βιογραφικό: O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Φυσικοθεραπεία και στην Κινησιοθεραπεία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης&  της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος, σπουδαστής του τμήματος Οστεοπαθητικής του London College of Osteopathy & Health Science, δημιουργός και διαχειριστής της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

 

 

orizontespress.gr

Back to top button