ΓρεβενάΔυτική Μακεδονία

Αρνητικό το Περιφερειακό Συμβούλιο για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Βασιλίτσα – Γ. Κασαπίδης “Δε γίνεται να μας θεωρούν αποικία”

Η επικείμενη εγκατάσταση τριών αιολικών πάρκων στην περιοχή της Βασιλίτσας και το μέγεθος της ζημίας που θα επιφέρει στη Δυτ. Μακεδόνια απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης 4 Ιουνίου έπειτα από πρόταση ψηφίσματος που εκφωνήθηκε από τον επικεφαλής της Αριστερής Συμπόρευσης κ. Στέφανο Πράσσο ο οποίος ζήτησε τη στήριξη του συμβουλίου για αποτροπή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών.

Τις αρνητικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο και μάλιστα σε μια περιοχή νατούρα γνωστοποίησε ο κ. Πράσσος μέσα από την ανάγνωση του ψηφίσματος. Αναφέρθηκε στη ζημιά από τα λάδια που θα πέφτουν από αυτές, στο χτίσιμο της βάση τους που απαιτεί 800 κυβικά τσιμέντο, στους τεράστιους δρόμους που θα πρέπει να κοπούν όπως και στο σύντομο της διάρκειας ζωής τους (20-25 χρόνια). Τόνισε, μάλιστα, πως τριπλάσια χρήματα απαιτούνται για τη συλλογή των ανεμογεννητριών όταν πια δεν θα είναι σε λειτουργία. Λόγοι που συνιστούν μια «επένδυση που δε βοηθάει».

«Κάθε νοήμων Δυτικομακεδόνας θα είναι αντίθετος με την υποβάθμιση του τοπίου που γίνεται με τέτοιου είδους παρεμβάσεις» σχολίασε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης. «Δεν είμαι αντίθετος με αυτή την τεχνολογία και μ αυτές τις επενδύσεις στην περιφέρεια μας αλλά είμαι αντίθετος με τον τρόπο που γίνεται, χωρίς τη συμμετοχή και την άποψη μας» συμπλήρωσε επισημαίνοντας πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα οφέλη αναφορικά με τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα για την περιοχή. «Δε γίνεται να μας θεωρούν αποικία» δήλωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε, επομένως, πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να περαστεί το μήνυμα ότι «είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών», θέμα που, όπως αποφασίστηκε, θα  συζητηθεί διεξοδικότερα σε επόμενο συμβούλιο.

Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος όσο και της ελάσσονος αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την εναντίωση στη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Ο κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για ένα μήνυμα που δεν θα έπρεπε να ακουστεί μόνο εγχώρια αλλά κατά βάση στη Γερμανία βάζοντας καταχώρηση ακόμα και στη Μπιλντ. Ενώ η κα Γεωργία Ζεμπιλιάδου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ζήτησε να συμπληρωθεί στο ψήφισμα του κ. Πράσσου πως σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα τοποθετηθούν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου για το σύνολο των ΑΠΕ προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Θα συζητηθεί, λοιπόν, το μέλλον των ΑΠΕ στην περιοχή, όπως προαναφέρθηκε, εκ νέου με το συμβούλιο προς το παρόν να συντάσσεται σύσσωμο στη μη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη Βασιλίτσα αλλά και το ξεκαθάρισμα από τον περιφερειάρχη πως δεν υπάρχει προκατάληψη για τέτοιου είδους επενδύσεις στην περιοχή.

Φ.Μ.

prlogos.gr

Back to top button