Καστοριά

Η ΔΕΥΑΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, της περιοχής όπου υπάρχουν άφθονα ύδατα, είναι από τους «τυχερούς» του πλανήτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτών αφορά και στο νερό.
Τα ζητήματα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και της έλλειψης του πόσιμου νερού είναι αυτά που μας απασχολούν έντονα, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, καθώς τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ και της UNESCO για το πόσιμο νερό κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά να είναι. Σύμφωνα με αυτά, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι τους, ενώ περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον έναν μήνα του έτους.
Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, της περιοχής όπου υπάρχουν άφθονα ύδατα, είναι από τους «τυχερούς» του πλανήτη.
Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε, αλλά αντιθέτως, πρέπει να μας προτρέπει να λειτουργούμε με μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, στη φύση και φυσικά στο νερό.
Σε αυτό το επίπεδο εστιάζονται και οι προσπάθειες της ΔΕΥΑ Καστοριάς, που μέσα από δράσεις, ενέργειες και συνεργασίες επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και την παροχή καθαρού, πόσιμου νερού στις οικίες και στις επιχειρήσεις του Δήμου Καστοριάς.
Ας μην ξεχνάμε βεβαίως, ότι θεσπισμένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική ευθύνη είναι ότι «ο ρυπαίνων πληρώνει»! Γιατί τα αποθέματα του νερού δεν είναι ανεξάντλητα και, βεβαίως, δεν είναι απόρθητα από ρύπους και μολυσματικά στοιχεία, αλλά και τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή. Η προστασία των υδάτων είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας!

Back to top button