ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Σαν σήμερα το 1959 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Κλεισουριέων Νέας Υόρκης «Ο Άγιος Μάρκος» (του Νικόλαου Σιώκη)

Ο Σύλλογος Κλεισουριέων Νέας Υόρκης «Ο Άγιος Μάρκος» συστάθηκε στις 6 Ιουνίου 1959 με κύριο σκοπό την παροχή κάθε βοήθειας στην πολύπαθη Κλεισούρα, το «πονεμένο χωριό» τους στην Ελλάδα. Κατά την πρώτη του συνέλευση εξελέγη το διοικητικό συμβούλιο, που αποτελούνταν από τους Κων. Παπαγιάννη (πρόεδρο), Πέτρο Νέσσα (αντιπρόεδρο), Κων. Νάσλα (γεν. γραμματέα), Κων. Μάνο (ταμία), Πέτρο Σίνα, Πέτρο Χήττα, Δημ. Ρούβα, Στέφ. Κουκότα, Δημ. Κουκότα, Κων. Κουκότα, Γ. Μάνο και Μ. Παπαγιάννη (συμβούλους). Στις 9 Αυγούστου 1959 πραγματοποιήθηκε στην Ν. Υόρκη η πρώτη φιλική συγκέντρωση του νεοσύστατου τότε Συλλόγου Κλεισουριέων Αμερικής «Ο Άγιος Μάρκος», που έμεινε γνωστή ως «Garden Party», καθώς πραγματοποιήθηκε στον κήπο της οικίας της οικογένειας Κωνσταντίνου και Μαίρης Παπαγιάννη.
Συμμετείχαν 150 περίπου άτομα, τα οποία απόλαυσαν ελληνικούς μεζέδες, που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες Σίνα, Χήττα, Νέσσα, Κουκότα, Μάνου και Αϊβάζη, καθώς και γλυκά και καφέδες. Διασκέδασαν υπό τους ήχους ενός ακορντεόν και χόρεψαν ελληνικούς και ευρωπαϊκούς χορούς που έπαιζε το πικάπ. Ο γραμματέας του Συλλόγου Κωνσταντίνος Νάσλας είχε φροντίσει για τη διεξαγωγή εράνου, τα έσοδα του οποίου θα αποστέλλονταν στην Κλεισούρα.
Το αρχικό εκείνο χρηματικό ποσό αυξήθηκε σημαντικά με τις εισπράξεις του χριστουγεννιάτικου γεύματος που παρέθεσε ο Σύλλογος το ίδιο έτος. Μέρος των χρημάτων διατέθηκε για την αγορά ρουχισμού και 164 ζευγών γαλοτσών, που διανεμήθηκαν αντίστοιχα σε όλους τους κατοίκους και στα παιδιά των σχολείων της Κλεισούρας στις 20 Ιανουαρίου 1960 από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντίνο Παπαγιάννη, που κατέφθασε από την Αμερική για τον σκοπό αυτό. Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Κων. Παπαγιάννη μένει αξέχαστη… οι αρχές της κοινότητας και πολλοί κάτοικοι του χωριού τον υποδέχθηκαν στο Νταούλι και στη συνέχεια μετέβησαν στην Κοινότητα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι κατάλληλες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις σε έντονο κλίμα συγκίνησης. Ακολούθησε η παράθεση κερασμάτων στο καφεζυθοπωλείο του Αθ. Π. Γιαννάκη υπό τους ήχους του κλαρίνου του αξέχαστου μουσικού Κων. Τσιάκα. Την επομένη, ο Κων. Παπαγιάννης μετέβη στην Καστοριά για να καταθέσει το ποσό των 45.000 δρχ. για την ανέγερση του κωδωνοστασίου του Αγίου Νικολάου.
Τον Φεβρουάριο του 1961 μια νέα δωρεά του Συλλόγου κατέφθασε στην Κλεισούρα και στους 155 μαθητές του Σχολείου διανεμήθηκαν αδιάβροχα πανωφόρια. Παράλληλα φιλοτεχνήθηκε και μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα εις μνήμην των αδελφών Δημητρίου και Πέτρου Ν. Δάρβαρη. Η Σχολική Εφορεία του Δημοτικού Σχολείου Κλεισούρας ανακήρυξε τον Κων. Παπαγιάννη μέγα δωρητή και ευεργέτη. Τέτοιοι ευγενείς και φιλάνθρωποι ήταν οι παλιοί Κλεισουριείς. Πατριώτες με όλη τη σημασία της λέξης. Ας τους μιμηθούμε.
*Οφείλω να μνημονεύσω την καλοσύνη του μακαριστού συμπατριώτη Κων. Νάσλα, που προ ετών μου εμπιστεύθηκε και μου απέστειλε το αρχείο του Συλλόγου Κλεισουριέων Ν. Υόρκης εκ μέρους της οικογένειας Παπαγιάννη.
Νικόλαος Σιώκης

Back to top button