Κόσμος

Το τραγούδι της ημέρας

Μια έφηβη τραγουδά το “Blackbird” των Beatles σε γλώσσα αυτοχθόνων

Μια έφηβη αυτόχθονας του Καναδά και οι συμμαθητές της δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του τραγουδιστή Πολ Μακ Κάρτνεϊ για τον τρόπο που απέδωσαν το τραγούδι “Blackbird” των Μπιτλς στην παραδοσιακή τους γλώσσα, τη Mi’kmaq.

Με τη βοήθεια των καθηγητών της στο Εσκασόνι, στη Νέα Σκωτία (ανατολικός Καναδάς), η 16χρονη ‘Εμα Στίβενς και οι συμμαθητές της ηχογράφησαν μια ακουστική εκδοχή του διάσημου τραγουδιού από το “White Album” για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τον κίνδυνο εξαφάνισης των γλωσσών των αυτοχθόνων ανά τον κόσμο.

Το “Blackbird” που έγραψε και ηχογράφησε το 1968 ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ήταν ένας ύμνος στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

Ένα βίντεο της ηχογράφησης αναρτήθηκε στο YouTube και είχε περισσότερο από μισό εκατομμύριο προβολές, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του συνθέτη που έγραψε το τραγούδι πριν από 50 χρόνια.

“Υπάρχει μια απίστευτη εκδοχή στην οποία τραγουδά μια Καναδή στο YouTube, στην παραδοσιακή της γλώσσα. Είναι πολύ cool, δείτε την”, είπε ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ απευθυνόμενος στους θεατές πρόσφατης συναυλίας του στο Λέξινγκτον στο Κεντάκι.

Back to top button