Καστοριά

Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς: “Αν βρούμε νεοσσούς” (φωτο)

Την Άνοιξη και στις αρχές του Καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρούμε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσουμε να τους βοηθήσουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ

Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο.
Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε, οι παρακάτω πληροφορίες είναι χρήσιμες, μέχρι να επικοινωνήσουμε με ένα Κέντρο Περίθαλψης.
Οι σωστές οδηγίες σώζουν ζωές!
Και δεν ξεχνάμε: ο σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο πλάσμα στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσουμε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος.

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΝΕΟΣΣΟΥΣ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ
Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτόβιων (κουκουβάγιες κλπ) πρέπει να εξαντλείται η περίπτωση να βρεθούν οι γονείς τους. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι, συνήθως, δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα μωρά αλλά απλώς για «άτακτα» που απομακρύνονται πρόωρα από τη φωλιά. Τις περισσότερες φορές οι γονείς είναι κάπου γύρω.
Αν έχουμε βρει ένα τέτοιο μωρό επιλέγουμε ένα αρκετά ψηλό σημείο σε κτίριο ή δένδρο, και να το τοποθετούμε σε μια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή στον τοίχο ή κουτί με τρύπα ή καλάθι).Μετά παρακολουθούμε το σούρουπο αν επισκέπτονται το μωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η μέθοδος πετυχαίνει. Φυσικά προϋποτίθεται ότι θέλουμε να ασχοληθούμε.
Γενικά όλοι οι νεοσσοί αρπακτικών πρέπει να ταΐζονται μόνο με ωμό κοτόπουλο κι όχι με κιμά ή άλλο κόκκινο κρέας. Μετά από μια – δυο μέρες χρειάζονται υποχρεωτικά συμπληρώματα (ασβέστιο κλπ.) αλλιώς καταρρέει ο σκελετός τους, γι αυτό και απευθυνόμαστε σε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Είναι κι ο μόνο τρόπος να έχει το πουλί πιθανότητες επανένταξης.
ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ – ΣΤΑΧΤΑΡΕΣ
Μια τροφή συμβατή με το είδος είναι η ξηρά τροφή αναπτύξεως για μωρά γατάκια, η οποία πρέπει να βραχεί λίγη ώρα για να μαλακώσει.. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ταΐζουμε μερικές φορές με ασπράδι βρασμένου αυγού ή κομματάκια ωμό κοτόπουλο. Οι Σταχτάρες (πετροχελίδονα) είναι σχετικά εύκολες στην ανατροφή και μπορεί ένας ιδιώτης, που κατοικεί μακριά από τα Κέντρα Περίθαλψης, να αντεπεξέλθει στη διαδικασία, εφόσον φυσικά το θέλει. Είναι απαραίτητο να μη χαλάσουν τα φτερά τους και να μη λερώνονται, οπότε πρέπει να κρατούνται σε χαρτόκουτο με συνεχώς καθαρό υπόστρωμα (χαρτί κουζίνας, πετσέτα κλπ. ) . Όταν οι φτερούγες σε κλειστή στάση ξεπερνούν τουλάχιστον κατά ένα εκατοστό την ουρά, το πουλί μπορεί να απελευθερωθεί. Για την απελευθέρωση διαλέγουμε έναν ανοιχτό χώρο χωρίς καλώδια ΔΕΗ και μακριά από αυτοκινητόδρομο και δίνουμε μια μικρή ώθηση για να πετάξει το πουλάκι στον αέρα. Προσοχή: Σε περίπτωση που κατά την ανατροφή αντιληφθούμε ότι σταματάει να τρώει με όρεξη και έχει κάποια σάλια στο στόμα πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με κάποιο κέντρο περίθαλψης
Τα χελιδονάκια παρουσιάζουν πρόβλημα στην επανένταξη γιατί είναι πιο εξαρτημένα από τους γονείς απ’ ότι οι σταχτάρες. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί μια περιοχή με χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα μωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγματα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να μιμηθούν κι αυτά τα άλλα άτομα του είδους τους.


ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΣΠΟΡΟΦΑΓΑ
. Στο εμπόριο κυκλοφορούν, στα μεγάλα pet shop, σκευάσματα σε μορφή σκόνης για ανατροφή σποροφάγων πουλιών, που γίνονται κρέμα και με αυτά μπορεί κανείς να ταΐσει το πουλάκι χρησιμοποιώντας σύριγγα. . Εναλλακτική τροφή το ασπράδι αυγού. Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε σε μέρος που μαζεύονται πολλά σπουργίτια, κατά προτίμηση μακριά από γάτες…
ΚΟΤΣΥΦΑΚΙΑ
Ταΐζονται εναλλάξ με ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό, κομματάκια κοτόπουλο, κρέμα για νεοσσούς. Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε κοντά σε θάμνους.
ΔΕΚΑΟΧΤΟΥΡΑΚΙΑ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΚΙΑ
Μεγαλώνουν μια χαρά με κρέμα για ανατροφή νεοσσών. Πρέπει να γεμίζει 3-4 φορές τη μέρα ο πρόλοβο τους με κρέμα.
ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΑ (ΠΑΠΑΔΙΤΣΕΣ, ΤΣΑΛΑΠΕΤΕΙΝΑΚΙΑ ΚΛΠ)
Γενικώς όλα τα εντομοφάγα μωρά ταΐζονται με ξηρά τροφή για μωρά γατάκια, αν και το καλύτερο είναι να βρούμε ειδικό σκεύασμα για εντομοφάγα. Αυτές οι κατηγορίες νεοσσών καλό είναι να αποστέλλονται σε Κέντρο Περίθαλψης, γιατί η επανένταξή τους είναι δύσκολη.
ΚΑΡΑΚΑΞΑΚΙΑ-ΚΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ-ΚΙΣΣΑΚΙΑ
Ξηρά τροφή αναπτύξεως αλλά και κονσέρβας για γατάκια-σκυλάκια, ωμό κοτόπουλο, αυγά κλπ.
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΩΝ
• Όταν οι νεοσσοί έχουν κλειστά μάτια: κάθε 10 λεπτά της ώρας.
• Όταν ανοίγουν τα μάτια και στηρίζονται στους ταρσούς: κάθε 20 λεπτά.
• Όταν σηκώνονται όρθια: κάθε 30-45 λεπτά.
• Όταν αρχίζουν και πηδούν γύρω από τη «φωλιά»: κάθε 1.30-2 ώρες.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στη “φωλιά” των μικρών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 25-30 βαθμοί Κελσίου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ένα πορτατίφ και ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση.
ΦΩΛΙΑ
Αποφεύγουμε κλουβιά, γιατί εύκολα καταστρέφονται τα φτερά, προτιμούμε χαρτόκουτα και καλάθια, με απορροφητικό υπόστρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνα ή συνδυαστικά άμμο για γάτες, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και ξερά χορταράκια (βολεύουν αυτά που πωλούνται για τα κουνελάκια-pet).

Φωτογραφίες: Χρήστος Τόσκος

 

 

Back to top button