Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Καστοριά – Συνταγή: Κουλουράκια βουτύρου

Κουλουράκια βουτύρου: Τα πιο υπέροχα και αρωματικά κουλουράκια που έχετε δοκιμάσει. Αφράτα και λαχταριστά σαν του εμπορίου!Από τον Σταύρο Βελλίδη

Υλικά:

24 μερίδες

Για τη ζύμη:
125 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη
2 μεσαία αυγά (των 50-55 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανιλίνες ή 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
30 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
385 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι (προαιρετικά)
Για το διάλυμα αυγού:
30 γρ. φρέσκο γάλα
15 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κρόκο αυγού

Εκτέλεση:

  1. Ολα τα υλικά (ιδίως το βούτυρο) πρέπει να βρίσκονται απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου !!!! Αρχικά, κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και την βανίλια (σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε σε σκόνη. Αν χρησιμοποιήσουμε υγρό την παραλείπουμε και την προσθέτουμε αργότερα.) Αναδεύουμε να ενωθούν τα στερεά υλικά. Αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 180°C στις αντιστάσεις!

  2. Τεμαχίζουμε σε κυβακια το βούτυρο και το προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη σε ένα άλλο μεγάλο μπολ.

  3. Χτυπάμε σε μέτρα ταχύτητα του μίξερ. Όσο πιο απαλό γίνεται και απορροφηθεί η ζάχαρη, τόσο περισσότερο αυξάνουμε την ταχύτητα έως το μέγιστο.

  4. Μόλις γίνει υπερβολικά αφράτο και απαλό, σταματάμε το μίξερ ρίχνοντας την υγρή βανίλια (ή παραλείπουμε το βήμα αυτό αν βάλαμε σκόνη βανίλιας). Συνεχίζουμε την ανάδευση να την απορροφήσει.

  5. Σταματάμε πάλι το μίξερ, ρίχνοντας το ένα αυγό να το “πίνει”το μείγμα και κατόπιν το άλλο ένα μόλις απορροφήσει το προηγούμενο.

  6. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και προαιρετικά το ξύσμα πορτοκαλιού.

  7. Σταματάμε εντελώς το μίξερ, αδειάζουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά στο μείγμα με το βούτυρο και αναδιπλωνουμε με μια μαρίζ να απορροφήσει το αλεύρι.

  8. Όταν γίνει δύσκολη η αναδίπλωση λόγο την σκληρή σύστασης της ζύμης, φοράμε γάντια να μη λιώσει κι άλλο το βούτυρο συνεχίζοντας το ζύμωμα με τα χέρια μας μέχρι να απορροφήσει όλο το αλεύρι. Δε πρέπει να ζυμώσουμε πολύ ώρα γιατί θα γίνουν σκληρά και άνοστα μόλις ψηθούν.

  9. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24-25 μπαλάκια ζυγίζοντας τα με βάρος 30-32 γρ. το κάθε ένα.

  10. Πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα, στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και τα αραδιάζουμε ομοιόμορφα φροντίζοντας να χωρέσουν όλα.

  11. Παράλληλα, σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε ένα αυγό, τη ζάχαρη και το γάλα, φτιάχνοντας έτσι ένα διάλυμα αυγού. Αλείφουμε πάνω από το καθένα με πινέλο.ζαχαροπλαστικής.

  12. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη τελευταία σχάρα για 25 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσουν περιμετρικά γίνουν ομοιόμορφα σαν χρωματικό αποτέλεσμα και μοσχομυρίσουν.

  13. Μόλις είναι έτοιμα, αφήνουμε να κρυώσουν καλά και σερβίρουμε όπως επιθυμούμε, είτε με τον καφέ σαν συνοδευτικά, είτε σκέτα!

cookpad.com

 

 

 

Back to top button