Καστοριά

Μητροπολίτης Συμεών: Μετά από το «Μένουμε Σπίτι» είναι ευκαιρία να «ξαναγίνουμε σπίτι» (συνέντευξη)

Οι αγωνίες και οι ανησυχίες των νέων, οι εξ αποστάσεως σχέσεις εργασίας, εκπαίδευσης και προσωπικής ζωής, που διαφαίνονται στον ορίζοντα, είναι μία μεγάλη πρόκληση «για την ορθόδοξη πνευματικότητα»

 

 

Οι αγωνίες και οι ανησυχίες των νέων, οι εξ αποστάσεως σχέσεις εργασίας, εκπαίδευσης και προσωπικής ζωής, που διαφαίνονται στον ορίζοντα, είναι μία μεγάλη πρόκληση «για την ορθόδοξη πνευματικότητα», αναφέρει ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής». Επίσης, επισημαίνει ότι «τα μέτρα για τις εκκλησίες δημιούργησαν ερωτηματικά», και υπογραμμίζει ότι η αυστηρή αντιμετώπιση εκκλησιαστικών προσώπων απετέλεσε «μια υπερβολή, η οποία κλόνισε τις σχέσεις εμπιστοσύνης».

Ο 43χρονος μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών είναι ηλικιακά ο «βενιαμίν» της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Είναι ένας από τους τρεις, τέσσερις «σαραντάρηδες» μητροπολίτες που, στο πλήρωμα του χρόνου, θα αφήσουν τη σφραγίδα τους. Οι οιωνοί που συνοδεύουν τον κ. Συμεών είναι θετικοί, καλοί. Δεν βρίσκεται εύκολα νέος επίσκοπος με τόσο «προοδευτικές» απόψεις, τόσο κοντά στη σύγχρονη εποχή. Όταν, μάλιστα, εγκαταβίωσε για 9 έτη (2002-2011) στη Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου στην Καστοριά!

Ο υπογράφων τον πρωτογνώρισε μέσα σε πολυκατάστημα της πλ. Συντάγματος να ενημερώνεται για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, νέος πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών! Έχει εύκολο το χαμόγελο, τη χαρά. Και αυτή επιχειρεί να μεταδώσει. Γι’ αυτό και τη σημερινή του συνέντευξη επιλέγει –πιστεύω σκόπιμα- να κλείσει με τη φράση: «Η εκκλησιαστική ζωή είναι η πιο χαρούμενη, όμορφη και δημιουργική ζωή»…

Σεβασμιώτατε, κάπου είπατε, ότι το «Μένουμε Σπίτι» είναι μια ευκαιρία να «Ξαναγίνουμε Σπίτι»… 

«Αυτό ήταν η μεγάλη ευκαιρία, γιατί όχι και ευλογία, αυτής της καταστάσεως. Όταν οι σύγχρονοι άνθρωποι συνεχώς παραπονούνται ότι δεν έχουν χρόνο να βρεθούν ως οικογένεια όλοι μαζί, οι σύζυγοι μεταξύ τους, οι γονείς με τα παιδιά και τα αδέλφια μεταξύ τους, σε σημείο τα σπίτια μας να ομοιάζουν με ξενώνες εστίασης και διανυκτέρευσης, νομίζω ότι η προσέγγιση του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ με τις πνευματικές προδιαγραφές που όμορφα θέτει η διδασκαλία της Εκκλησίας μας, ήταν μία ευκαιρία πράγματι να ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Να συζητήσουμε μέσα στην οικογένεια, να προσευχηθούμε μαζί, να φάμε όλοι μαζί, να κάνουμε σχέδια, να αναθερμάνουμε τις καρδιές μας και να αναζωπυρώσουμε την αγάπη. Με πιο απλά λόγια, να ξαναβάλουμε τον Χριστό μας μέσα στην οικογενειακή μας ζωή και να ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ».

Ωστόσο, πολύς κόσμος, σεβασμιώτατε, έχει ανάγκη το… «μαγικό» ελιξήριο ζωής. Είτε είναι μία εικόνα αγίου είτε η Θεία Κοινωνία. Μήπως τώρα, που όλα δείχνουν να καταλαγιάζουν, πρέπει και η Εκκλησία μας να περάσει το μήνυμα στους πιστούς –αν μου επιτρέπετε να παραφράσω μια ωραία σας κουβέντα που άκουσα- ότι το «μαγικό» είναι ο Χριστός και όχι τα κτίρια ή τα σκεύη; 

«Ο Χριστός είναι τα πάντα. Ο Χριστός είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή. Αυτή είναι και θα είναι η μοναδική πρόταση και πρόσκληση που απευθύνει η Εκκλησία μας στον άνθρωπο τόσο σε κατάσταση έντασης και ταραχής όσο και σε κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης. “Γεύσασθε και ίδετε ότι Χριστός Κύριος, μακάριος ανήρ ος ελπίζει επ’ αυτόν”. Αν η Εκκλησία δεν προσφέρει τον Χριστό στους ανθρώπους, τότε είναι κάτι άλλο, και όχι Εκκλησία.

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο vradini.gr

 

Back to top button