Καστοριά

Η επιτυχία και η αποτυχία στις εξετάσεις είναι παροδικές καταστάσεις! (της Ειρήνης Χρηστάκη)

Στις 15 Ιουνίου ξεκινούν οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις και εκατοντάδες τελειόφοιτοι μαθητές των Λυκείων της χώρας αλλάζουν κεφάλαιο στη ζωή τους και με αυτό τον τρόπο, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, διαβαίνουν την ενηλικίωση. Το σχολείο τελείωσε και, ανεξάρτητα της επιτυχίας στις εξετάσεις, τώρα είναι η αρχή μιας νέας ζωής στον προσωπικό και επαγγελματικό στίβο.

Έφτασε η ώρα των πανελληνίων εξετάσεων και η αγωνία παιδιών και γονέων κορυφώνεται .Το άγχος ξεχειλίζει και τα χτυποκάρδια αυξάνονται. Οι πανελλήνιες εξετάσεις μπορεί να μας πάνε αλλού από εκεί που εμείς σχεδιάζουμε αλλά, κάπως έτσι είναι η ίδια η ζωή, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές. Το στοίχημα είναι να εκμεταλλευόμαστε κάθε εξέλιξη προς όφελος των επιδιώξεων και στόχων μας.

Η επιτυχία και η αποτυχία στις εξετάσεις είναι παροδικές καταστάσεις, οι οποίες δεν προεξοφλούν τη θετική ή αρνητική επίδραση στην εξέλιξη των υποψηφίων. Όταν υπάρχουν ανοικτοί ορίζοντες αντίληψης και προσήλωση σε επιθυμίες και ιδανικά, τότε ακόμα και η “μη επιτυχία” στις εξετάσεις είναι προσωρινή και δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές και αποφάσεις.

Αν σκοντάψουμε την ώρα που περπατάμε και πέσουμε κάτω σημαίνει πως δεν ξέρουμε να περπατάμε και πως είμαστε ανίκανοι; Φυσικά και όχι! Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στις εξετάσεις. Το να βάλουμε στον εαυτό μας, ή στο παιδί μας ή στο φίλο μας την ταμπέλα του αποτυχημένου όχι μόνο δεν μας βοηθάει να ξαναπροσπαθήσουμε, αλλά καταρρακώνει και την ψυχική μας διάθεση.

Σημαντικό βέβαια ρόλο σε αυτή τη διαδικασία έχουν και οι γονείς των παιδιών ,οι οποίοι θα πρέπει να έχουν δύναμη και πίστη προς τα παιδιά τους, που όλο αυτό το διάστημα τα στηρίζουν για να πετύχουν τον στόχο τους, όπως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των εκπαιδευτικών τους, που συνέβαλαν σημαντικά στην προσπάθεια αυτή.

Αφήστε το παιδί σας να σας μιλήσει για αυτά που σκέφτεται ή αισθάνεται, ακόμα και να σας ρίξει ευθύνες, αν νιώθει έτσι («μου μετέφερες το άγχος σου», «νιώθω πιεσμένος όταν κάνεις αυτό…») για να βοηθήσετε τη κατάσταση .

Αν είσαστε γονείς θα πρέπει να θυμάστε πως στην περίπτωση που το παιδί σας δεν πετύχει στις εξετάσεις δεν θα πρέπει να τα φορτώνετε με ευθύνες και να τους δίνετε χαρακτηρισμούς όπως: «είσαι άχρηστος», «εγώ στο έλεγα πως αν διάβαζες λίγο παραπάνω…». Εσείς θέλετε να σας βάλουν την ταμπέλα του ανίκανου εργαζόμενου επειδή κάνατε ένα λάθος στη δουλειά σας; Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αποδέχονται πολύ εύκολα τις ταμπέλες και αρχίζουν και λειτουργούν σύμφωνα με αυτές, δείξτε τους εμπιστοσύνη και μιλήστε τους θετικά. Μην του στερείτε την ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητες του.

Ένα ακόμα τραγικό λάθος που κάνουν κάποιοι γονείς είναι η σύγκριση του παιδιού τους με τα άλλα . Κάποια άλλα παιδιά, καλώς ή κακώς, θα τα καταφέρουνε. Ε και; Θα τα καταφέρει και το δικό σας παιδί την επόμενη φορά. Η αποτυχία στις εξετάσεις δεν αντανακλά, οπωσδήποτε, την πραγματική αξία του μαθητή. Πολλές φορές εξωγενείς παράγοντες, όπως η τύχη, η υγεία κλπ επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Το σημαντικό είναι να τους υπενθυμίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντες και φυσικά ότι μπορούν να προσπαθήσουν ξανά και μάλιστα με καλύτερους όρους από ό,τι οι υπόλοιποι εξεταζόμενοι.

Αν το παιδί σας αγχώνεται υπερβολικά σκεφτείτε μήπως του μεταφέρετε εσείς το δικό σας άγχος. Αν όχι, βοηθήστε το να μάθει να χαλαρώνει και να είναι ήρεμο όποτε χρειάζεται.

Διδάξτε στο παιδί σας την αξία της προσπάθειας ξανά. Αν δεν το κάνετε μη περιμένετε αργότερα το παιδί σας να επιμένει και να προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του, να έχει μια σταθερή δουλειά και να μην εγκαταλείπει τα πράγματα στη πρώτη δυσκολία, σε όλους τους τομείς (οικογένεια, δουλειά, φιλία κ.λπ.).

Τα παιδιά δεν διαφέρουν πολύ από τους χαρταετούς είναι φτιαγμένα να πετάνε , χρειάζονται όμως τον αέρα , την εμπιστοσύνη , την ενθάρρυνση και απεριόριστη αγάπη .

Καλή επιτυχία, εύχομαι σε όλους τους μαθητές που θα συμμετέχουν στις εξετάσεις των πανελληνίων. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι αυτοσκοπός, αν δεν εξυπηρετεί την αγάπη για τη γνώση και δεν δίνει φτερά για μια ευτυχισμένη και χρήσιμη ζωή.

Back to top button