ΕλλάδαΚαστοριά

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Εικοσιτετράωρη απεργία του νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και 4ωρη στάση εργασίας 11π.μ. – 15μ.μ.στα Νοσοκομεία της Αττικής, έχει προκηρύξει για αύριο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Προγραμματίζει, παράλληλα, πανελλαδική συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Μαβίλη, διαμαρτυρόμενη για την «υποχρηματοδότηση» και «υποστελέχωση» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί, όπως αναφέρει, δωρεάν Δημόσια Υγεία και Πρόνοια με εύκολη και καθολική πρόσβαση, επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση των Νοσοκομείων, των Πρωτοβάθμιων Μονάδων του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας των πρώην εργολαβικών εργαζομένων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αποκατάσταση των καθαιρεμένων Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων, ανάκτηση μισθολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών μνημονιακών απωλειών και μονιμοποίηση Επικουρικών.

Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Επανεκκίνηση των αγώνων
Τρίτη 16 Ιουνίου μεγάλη Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας
Πανελλαδική Συγκέντρωση 8:30πμ στη Πλατεία Μαβίλη
Η πορεία θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες, Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή,
Υπουργείο Εργασίας και θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Έχουν αντιληφθεί οι πάντες πια τη σημασία μιας ισχυρής Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας που θα είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτική, δωρεάν περίθαλψη στον πληθυσμό ακόμη και σε περιόδους πανδημίας.
Με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι χρόνιες παθογένειες στη Δημόσια Υγεία.
Ισχυρή Δημόσια Υγεία δεν γίνεται με 40.000 κενές οργανικές θέσεις και 5% του ΑΕΠ Δημόσια Δαπάνη Υγείας. Ούτε καλύπτονται τα κενά σε ΜΕΘ (θα πρέπει να λειτουργούν 3500 κλίνες) με τις αναγκαίες αλλά προσωρινές ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού (πολύ λιγότερες των αναγκών).
Στα Νοσοκομεία και τις άλλες Μονάδες Υγείας όπως και στην Πρόνοια, υπηρετούν 16.000 έκτακτοι υπάλληλοι (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Υπηρετούν πολλά χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Ως εκ τούτω δικαιούνται την μονιμοποίησή τους. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες επιβεβαιώνονται από τις κενές οργανικές θέσεις που είναι πολλαπλάσιες και η ίδια η πολιτεία το αποδέχεται με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.
Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωση των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Για τέταρτο χρόνο εργάζεται 3000 μάχιμο προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οι αποδοχές και τα εργασιακά δικαιώματα από τον ΟΑΕΔ είναι κουτσουρεμένα. Δικαιούνται να ξεφύγουν από την άνιση μεταχείριση που υφίσταται και την ομηρία με την μονιμοποίησή τους.
Η χρηματοδότηση του συστήματος είναι τριτοκοσμική. Το όριο των δαπανών για τα Νοσοκομεία εφέτος παραμένει καθηλωμένο στο 1.5 δις ευρώ. Λόγω της πανδημίας η χρηματοδότηση με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε 150 εκατ. ευρώ. Οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ όταν γονάτισαν συστήματα στις διπλανές χώρες με 7,5% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε πια για την αναγκαιότητα ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ειδικά τώρα μετά την πανδημία και τα χειροκροτήματα.
Πέραν του κορωνοϊού οι Υγειονομικοί είναι εκτεθειμένοι συνεχώς σε λοιμώδη νοσήματα (Ηπατίτιδα, φυματίωση, AIDS κλπ). Έχουν τρυπηθεί με βελόνες στη διάρκεια της νοσηλείας. Αδυνατούν να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες 67 ετών.
Ζητάμε την ένταξή μας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στις εισφορές και στην αναγνώριση του ασφαλιστικού βίου. Η Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας έχει ως αντικείμενο την συνέχιση χορήγησης Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, για το οποίο ζητάμε διπλασιασμό και επέκταση στις άλλες ειδικότητες. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι μισθοί ανειδίκευτου εργάτη. Οι νεοδιόριστοι λαμβάνουν καθαρό μισθό 650 ευρώ το μην α. Τα νυχτερινά και οι αργίες αμείβονται με ½ ευρώ την ώρα.
Διεκδικούμε τη σύσταση ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα και όρια.
Τα Κέντρα Υγείας αποψιλώθηκαν από προσωπικό με μετακινήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων. Οι Προνοιακές Μονάδες της χώρας μας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Πάνω από τους αριθμούς βρίσκονται οι ζωές των ασθενών των εργαζομένων.
Θα είμαστε όλοι στην Πλατεία Μαβίλης 8.30πμ την Τρίτη 16 Ιούνη στην Πανελλαδική Συγκέντρωση και την Πορεία Σωτηρίας.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Back to top button