Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Το Βογατσικό της Κωνσταντινούπολης (της Πόλυς Μπλιάγκα)

Το Boyacikoy (Μπογιατζή-κιόι) ή Βαφειοχώρι στα ελληνικά, είναι προάστειο της Κωνσταντινούπολης και πήρε το όνομά του από τους εξαιρετικούς βαφείς υφασμάτων που ζούσαν εκεί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Έλληνες και Αρμένιοι.
Το τουρκικό τοπωνύμιο Boyacikoy το οποίο αποδίδεται στα ελληνικά ως Βογατσικό, ήταν η γενέτειρα του Πατριάρχη Ιωακείμ Γ ΄του Μεγαλοπρεπή, ο οποίος προωθούσε ακατάπαυστα
τα θέματα του ελληνισμού. Κατά τη διάρκεια της 2ης Πατριαρχίας του μάλιστα (1η δεκαετία του 20ου αι.) συναντήθηκε με τον Ίωνα Δραγούμη- για τη διευθέτηση ποικίλων ζητημάτων, αλλά και με την κοινότητα των Βογατσιωτών της Καστοριάς, για την ίδρυση ενός συλλόγου στην Πόλη, στα 1911.
Τις πληροφορίες αυτές τις συγκέντρωσα κατά τη διάρκεια μιας έρευνας που αφορούσε τους Βογατσιώτες της Πόλης στις αρχές του 20ου αιώνα.Τότε έκανα το συλλογισμό πως ίσως το χωριό μας να πήρε το όνομά του από τους θαυμάσιους μαστόρους- βαφείς και ναΐφ ζωγράφους που δούλεψαν στην Πόλη και μετέφεραν στη συνέχεια την εξαιρετική τέχνη τους στο χωριό μας.
Ο συλλογισμός μου αυτός όμως, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να ευσταθεί καθώς η ονοματοδοσία του χωριού έγινε πριν από εκατοντάδες χρόνια, στα πρώτα χρόνια των Οθωμανικών κατακτήσεων. Σχετικά με την ονομασία του χωριού, έχει επικρατήσει η άποψη πως προέρχεται από τις λέξεις μπουγάζ+ κιόϊ, μπουγάζι και χωριό, λόγω της θέσης που είναι χτισμένο, στο βάθος μιας στενής χαράδρας δλδ.

 

 

 

Back to top button